QueerMieli – främjande av lhbtiqa+-studerandes psykiska hälsa

keltainen sahalaitakuvio; gul sicksackmönster; yellow zigzag pattern

QueerMieli är Nyytis treåriga (2024–2026) projekt för att främja lhbtiqa+-studerandes psykiska hälsa. Projektets målsättning är att stöda den psykiska hälsan bland lhbtiqa+-studerande vid högskolor, att öka medvetandet om konsekvenserna av minoritetsstress och att tillsammans med högskolegemenskapen hitta tillvägagångssätt för att göra studiemiljöerna tillgängligare för dem som är lhbtiqa+.

Verksamhet för studerande

Kamratstödgrupper

I QueerMieli-projektets kamratstödgrupper för regnbågsstuderande samlas vi tillsammans med andra lhbtiqa+-studerande för att samtala, dela erfarenheter och för att få och erbjuda kamratstöd.

Målsättningen med kamratstödgrupperna är att stöda hbtiqa+-studerandes psykiska välmående: att stöda förmågan att känna igen minoritetsstress och öka resiliensen att hantera sådana erfarenheter. I grupperna erbjuds utrymme att i en trygg gemenskap dela med sig av erfarenheter, funderingar och tips för att främja det psykiska välmåendet. Centrala principer för verkamheten är konfidentialitet, tillgänglighet, fokus på resurser, antirasism och intersektionalitet.

Grupperna är gratis att delta i, slutna, tidsbundna och samlas online. OBS! Grupperna fungerar på finska.

Träffa oss här!

Verksamhet för dig som är verksam bland studerande

Hur syns regnbågsteman i mitt arbete? Vadå för minoritetsstress? Vad kan jag göra?

Målsättningen med QueerMieli-projektets utbildningsverksamhet är att öka medvetandet bland högskolornas personal och aktiva inom studentföreningarna, beträffande minoritetsstress och dess inverkan på den psykiska hälsan. Vi vill öka förståelsen inom högskolegemenskaperna när det gäller mångfalden av kön, sexuell läggning och relationsformer bland studerandena, lhbtiqa+-studerandes erfarenheter av minoritetsstress samt dess inverkan på välmåendet och studieförmågan. Genom våra webbinarier och utbildningar vill vi erbjuda redskap för att känna igen strukturer som bidrar till minoritetsstress och att främja jämlikhet samt känslan av samhörighet. Utbildningarna är riktade till aktiva inom studerandeföreningarna, undervisande och handledande personal inom högskolorna samt till professionella inom studerandehälsovården. Utbildningarna sker i första hand online.

Till vår utbildningsverksamhet hör öppna 30 minuters webbinarier samt målgruppsanpassade längre utbildningar som räcker en förmiddag eller en eftermiddag. Om din gemenskap är i behov av utbildning för att främja lhbtiqa+-studerandes jämlikhet och psykiska hälsa, men önskar en mer skräddarsydd utbildning är du välkommen att ta kontakt så ser vi om det skulle gå att ordna!

Utbildningarna är en del av det STEA-finansierade projektet QueerMieli och därmed kostnadsfria för deltagarna.

QueerMieli-inspirationswebbinarier

Om en gratis tretimmarsutbildning låter för bra för att vara sant eller som något du inte hinner precis nu, börja i den lättare ändan!

Inom projektet erbjuder vi så kallade “morgonkaffewebbinarier” som introduktion och inspiration, på finska, engelska och svenska.

Ställ dig med något varmt att dricka och kom och lyssna på vad du som är verksam bland studerande behöver veta om rengbågsfrågor. Om du blir riktigt inspirerad är du välkommen att anmäla dig till fler webbinarier eller en av våra längre utbildningar! Du kan också dröja kvar en stund efter webbinariet  och diskutera eller  ställa frågor.

Utbildningar för personal inom högskolan

Vår utbildning för högskolepersonal erbjuder vi information om minoritetsstress, strukturer som förorsakar den samt dess inverkan på studerandes välmående. Vi bekantar oss med reskap för att främja inkludering och icke-diskriminering inom undervisningen och tjänsterna för studerande.

Utbildningar för aktiva inom studerandeföreningar

Vår utbildning för aktiva inom studentorganisationer ger redskap för att bättre beakta mångfalden bland studerande när det gäller kön, sexuell läggning och relationsformer. Vi bekantar oss med minoritetsstress och dess effekter på välmåendet, samt med sätt att främja inkludering i planeringen av aktiviteter.

Utbildningar för professionella inom studerandehälsovården

I utbildningarna för personal inom studerandehälsovården erbjuder vi kunskap om minoritetsstress och dess inverkan på studerandes välmående och psykiska hälsa. Vi bekantar med sätt att främja sensitivt bemötande som beaktar lhbtiqa+-studerandes behov.

Samarbete

Ordna utbildningar, evenemang, diskussioner eller somekampanjer med oss!

Vi samarbetar gärna kring teman som berör t.ex. regnbågsstuderande och psykisk hälsa, lhbtiqa+-rättigheter eller minoritetsstress. Tveka inte att kontakta oss om du har en färdig idé eller annars vill samarbeta med oss, så får vi talas vid!

Hjälp oss att minska lhbtiqa+-studerandes erfarenheter av minoritetsstress!

Under våren 2025 skapar vi tillsammans med representanter för högskolegemenskapen och Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus en beskrivning av nuläget för regnbågsstuderande i Finland samt en målbild för en mer tillgänglig och trygg studiemiljö. I beskrivningen tar vi till vara de över 600 svar vi fick på projektets under hösten 2024 genomförda enkät.

Tillsammans vill vi samla god praxis och utveckla nya redskap för att förändra diskriminerande strukturer och för att främja inkluderande tillvägagångssätt. Hör av dig om du vill hjälpa oss på traven!

Projektets anställda

Anders Huldén
projektchef (han)

Telefon: 050 370 2601
anders.hulden@nyyti.fi

Hej ! Jag är Anders och fungerar som projektchef inom projektet QueerMieli. Till mina arbetsuppgifter hör särskilt projektets utbildnignsverksamhet samt administrativa frågor.

Jag är politices kandidat (sociologi) och har tidigare arbetat med frågor som gäller pojkar och män, sexualfostran samt lhbtiqa+-relaterade ungdoms- och människorättsärenden.

Mer och mindre centrala delar av min identitet är även helsingforsbaserad åbobo, oorganiserad martha, farbror, finlandssvensk, homo och resenär.

Sanni Laurila
sakkunnig (hon/hen)

Telefon: 050 360 1876
sanni.laurila@nyyti.fi

Jag är Sanni och fungerar som sakkunnig inom QueerMieli-projektet. Jag ansvarar särskilt för kamratstödsverksamheten.

Jag är utbildad samhällspedagog (YH), sexualrådgivare och sexualterapeut. Tidigare har jag jobbat med projekt som främjar tryggare hobbyverksamhet, ungas sexuella välmående samt med uppsökande ungdomsarbete.

På min fritid spelar jag olika slags musik, sjunger, dansar, går på konserter, cyklar, virkar, funderar på sätt att stanna upp i vardagen samt är företagare som bisyssla.

Jag är lätt att känna igen genom att jag ofta går i klänning och talar kymmenedalsdialekt!

Iivari Herva
erfarenhetsexpert (han/hen)

Telefon: 050 325 2331
iivari.herva@nyyti.fi

Jag är Iivari och fungerar som erfarenhetsexpert inom QueerMieli-projektet. Jag handleder våra kamratstödsgrupper tillsammans med Sanni.

Jag är i kandidatskedet av mina studier i global utvecklingsforskning och är stolt transkönad regnbågsstuderande. På min fritid producerar jag queera evenemang, är föreningsaktiv och övar mig på småodling.