Opiskelijoiden mielenterveyden edistäminen on tärkeää myös lapsitoiveiden vahvistamiseksi

Opiskelijoiden mielenterveyden edistäminen on tärkeää myös lapsitoiveiden vahvistamiseksi.

17.4.2025

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi 16.4.2025 uutisen Korkeakouluopiskelijoiden terveys ja hyvinvointitutkimuksen KOTT (2024) opiskelijoiden lapsitoiveita koskevista tuloksista. Tulosten mukaan selvästi yli puolet korkeakouluopiskelijoista toivoo saavansa lapsia tulevaisuudessa, mutta opiskelijoista lapsia on vain neljällä prosentilla miehistä ja kahdeksalla prosentilla naisista. 

Kuten muidenkin nuorten aikuisten, niin myös korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa lapsensaantitoiveet ovat vähentyneet. Esteiksi on tunnistettu muun muassa taloudellinen tilanne, keskeneräiset opinnot ja kokemus yhteiskunnan riittämättömästä tuesta. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että psyykkisesti kuormittuneet opiskelijat toivovat harvemmin lapsia kuin ei-kuormittuneet.

Nyyti ry antoi 7.4.2025 lausunnon Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettaman työryhmän muistiosta ”Toimenpiteitä lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden kohentamiseksi”.  Lausunnossaan Nyyti ry korostaa mielenterveyttä edistävien ja ongelmia ehkäisevien toimien tärkeyttä korkeakouluopiskelijoiden lapsitoiveiden vahvistamiseksi. Terapiatakuu tulisi turvata kaikille alle 30-vuotiaille, mutta ennen kaikkea tulee varmistaa riittävän vakaat ja mielenterveyttä sekä sujuvaa opiskeluarkea tukevat olosuhteet. 

Opiskelijoiden kokonaiskuormitus on tällä hetkellä todella suurta ja yksittäisistä kuormitustekijöistä jatkuva stressi toimeentuloon liittyen on merkittävä. Epävarmuus toimeentulosta altistaa tutkitusti mielenterveysvaikeuksille, painottaa Nyyti ry:n puheenjohtaja Sonja Naalisvaara.  

Epävarmuus yleisesti vaikeuttaa tulevaisuudensuunnitelmien laatimista ja myöhäistää suurten elämänvalintojen tekemistä. Nuorisobarometrin (2024) mukaan nuorten tulevaisuususko on viimeisen vuosikymmenen aikana laskenut selvästi. Tämä heijastuu myös lapsitoiveisiin tai ainakin niiden toteuttamiseen. Keskeistä onkin vahvistaa nuorten luottamusta myönteiseen tulevaisuuteen.  

Lausunnossamme toimme esille myös huolemme siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lapsitoiveita ja niiden saavuttamisen tukemista ei ollut huomioitu lainkaan muistiossa. 

Sateenkaarinäkökulmien ohittaminen sekä hallituksen aikaisemmin keväällä tehty päätös jättää sateenkaariparien ja itsellisten vanhempien hedelmöityshoidot Kela-korvausten ulkopuolelle, antavat yhdessä nuivan kuvan siitä, keiden lapsitoiveita pidetään tärkeinä, aikana jona synnytysluvut Suomessa ovat ennätyksellisen matalat, toteaa Nyyti ry:n QueerMieli-hankkeen päällikkö Anders Huldén. 

Lisätietoja

Minna Savolainen
toiminnanjohtaja

puh. 044 589 6117
minna.savolainen@nyyti.fi