Koska jännittämiseen liittyvät tuntemukset ovat yksilöllisiä, on tärkeää löytää itselleen sopivia keinoja, joilla saa helpotusta jännittämiseen. Tarvitsemme myös erilaisia selviytymiskeinoja ennen esiintymistilannetta, sen aikana ja sen jälkeen.
Hyväksy jännitys
- Muista, että jännittäminen haasteellisessa tilanteessa on normaalia. Hyväksy se, että jännität.
- Ikävillä tunteilla – jännittämiselläkin – on tarkoituksensa. Yritys päästä kokonaan eroon jännittämisestä voikin päätyä epäonnistumiseen ja itseen pettymiseen, mikä taas ylläpitää jännittämisongelmaa.
- Ole itsellesi myötätuntoinen
Jännittämisen taustalla voi olla liialliset vaatimuksesi itseä kohtaan. Tällöin vaadit itseltäsi täydellistä suoritusta. Et salli itsellesi virheitä, vaikka ne saattaisivat olla normaaleja kaikille tapahtuvia virheitä. Kokemukset onnistumisista jäävät vähäisiksi, jos vain erinomainen suoritus riittää. Salli virheitä ja pyri riittävän hyvään. Jännittäminen voi helpottua, kun olet itsellesi lempeämpi ja myötätuntoisempi.
Altista itsesi jännittäville tilanteille
Jännittävien tilanteiden välttely voi tuntua helpommalta ratkaisulta. Välttelemällä et kuitenkaan kerrytä kokemuksia tilanteista. Uskaltautumalla jännittävään tilanteiseen saat kokemuksen, että selvisit siitä ja voit kasvattaa itseluottamustasi.
Älä altista itseäsi heti liian suurelle haasteelle. Altistamisharjoitukset kannattaa aloittaa vähemmän ahdistavista tilanteista. Asteittain itsesi altistamalla jännittäville tilanteille saat harjoitusta. Aseta pieniä, konkreettisia tavoitteita. Hoida jokin asia puhelimitse. Ryhmätöissä kerro yksi oma ehdotuksesi. Harjoittele esiintymistä ensin peilin edessä tai tutuille.
Rauhoita kehoa
Jännityksen tuntemuksia on vaikea ohjata järjen äänellä. Kehon rauhoittaminen on tehokkaampaa kuin ”Älä nyt jännitä”-virkkeen hokeminen.
Mieti etukäteen erilaisia keinoja, kuinka rauhoitat ja rentoutat itsesi tilanteessa. Rauhoittava hengittely, rauhoittava sisäinen puhe tai lihasten rentoutus ovat tällaisia keinoja.
Jännityksen iskiessä voi haluta eroon tilanteesta puhumalla nopeasti. Kuitenkin toimivampaa voi olla pieni tahdin hidastaminen. Tämä antaa keholle viestiä, ettei mitään hätää ole. Puheen hidastaminen tai jopa pieni tauko voivat rauhoittaa kehoa.
Kerro että jännität
Uskalla sanoa ääneen, että jännität. Peittäminen ja piilottelu lisäävät jännitystä. Kertomalla toisille, voit saada tukea ja ymmärrystä, mikä lisää turvallisuuden tunnetta tilanteessa.
Huolla stressiä
Liiallinen stressi saattaa laukaista, pahentaa ja ylläpitää jännittyneisyyttä – ja päinvastoin. Stressinhallintakeinojen avulla voit helpottaa jännittämistä. Tee mukavia asioita, jotka tuottavat iloa ja rentouttavat. Vietä päivittäin hetki, jolloin et suorita mitään. Myös liikunta rentouttaa ja auttaa jännitykseen.
Kun jännitys haittaa liikaa
Jännittäminen voi vaikuttaa haittaavasti opiskelukykyyn. Jännittäminen voi heikentää suoriutumista opinnoista. Lisäksi keskittyminen vaikeutuu. Sosiaaliset kohtaamiset ja esiintymistilanteet voivat kuormittaa niin paljon, että tilanteita vältellään tai kursseilta jäädään pois.
Voimakkaan jännittämisen voittamiseen kannattaa hakea apua. Voimakkaan jännittämisen voittamiseen kannattaa hakea apua. Ota yhteyttä tilanteesi selvittämiseksi ammattilaiseen, kuten terveydenhoitajaan, lääkäriin tai psykologiin. Opiskelupaikastasi voi löytyä erilaisia kursseja esiintymistaitojen kehittämiseen tai vertaistukiryhmiä jännittämisen käsittelyyn. Opiskeluterveydenhuollossa voi olla myös jännittäjäryhmiä.
ANNA PALAUTETTA
Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!