Ympäristökriisi aiheuttaa haitallisia mielenterveys- ja hyvinvointivaikutuksia erityisesti nuorille. Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke tuottaa maksuttomia yksilö- ja ryhmämuotoisia toimintoja sekä tukee vapaaehtoisia, ammattilaisia ja nuorten vanhempia ympäristötunteiden kohtaamisessa.
Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Kasvava tutkimus ja ajankohtaiset raportit kertovat, että ympäristökriisi aiheuttaa haitallisia mielenterveys- ja hyvinvointivaikutuksia, mutta yhteiskunnan tukirakenteet ovat näiden suhteen vielä puutteelliset. Tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten ja ilmastokriisin keskellä.
Kun ympäristökriisi herättää tunteita,
me tarjoamme tukea.
Nuoret tarvitsevat tukea ympäristökriisin aiheuttamaan suruun ja ahdistukseen päivittäisissä toimintaympäristöissään. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja kykenemme toimimaan paremmin omassa arjessamme kestävämmän ympäristön puolesta.
Ympäristö ja tulevaisuus mielessä (2023–2025) -hankkeessa nostamme esiin tunnetaitojen merkityksen ympäristökriisissä ja tarjoamme apua. Tarjoamme ympäristö- ja tulevaisuushuolta kokeville yksilöllistä tukea ja ohjausta, omatoimisia harjoituksia sekä vertaisryhmätoimintaa. Lisäksi tuotamme työpajoja ja koulutuksia nuorten ympäristöahdistuksesta vanhemmille, vapaaehtoisille ja ammattilaisille.
Ympäristö ja tulevaisuus mielessä (2023–2025) -hanketta toteuttavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Tunne ry ja Nyyti ry ja sitä rahoittaa STEA.
Jatkamme Ympäristöahdistuksen mieli (2020–2022) -hankkeen työtä. Ympäristöahdistuksen mieli -hanke toteutti erilaisia oppaita ja tietopaketteja
Oppaat ja muut materiaalit
Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti opettajille ja kasvattajille.
Pieni opas ympäristötunteisiin – tietopaketti nuorten kanssa toimiville tarjoaa eväitä ympäristötunteiden ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja käsittelyyn nuorten ja nuorten aikuisten parissa toimiville. Opas yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta ympäristöahdistuksen ja -tunteiden kohtaamisesta ja tarjoaa konkreettisia työkaluja aihepiiriin tutustumisen helpottamiseksi.
Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille
Pieni opas ympäristöahdistukseen tarjoaa eväitä ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille. Opas yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta ympäristöahdistuksen ja -tunteiden kohtaamisesta ja tarjoaa konkreettisia työkaluja aihepiiriin tutustumisen helpottamiseksi.
Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti opettajille ja kasvattajille
Pieni opas ympäristöahdistukseen antaa eväitä ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Ajatuksia herättävä, mutta käytännönläheinen opas on suunnattu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajille ja kasvattajille.
Opas sisältää helposti luettavaa taustatietoa aiheesta, seitsemän toimivaksi havaittua harjoitusta sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Opas on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen kokoama ja se on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeen julkaisuja.
Minun ympäristötunteeni -työkirja
Minun ympäristötunteeni -työkirja on tarkoitettu avuksi matkalle omiin ympäristötunteisiisi. Toivottavasti kirja lisää ymmärrystä siitä, mitä sinussa tapahtuu reagoidessasi ympäristökriisiin ja siihen liittyviin uutisiin sekä keskusteluihin somessa tai lähipiirissäsi.
Työkirjaan on koottu erilaisia harjoituksia, joiden avulla voit tarkastella ympäristöön ja tulevaisuuteen liittyviä tunteitasi ja ajatuksiasi. Voit tehdä tehtäviä vapaassa järjestyksessä, hypätä jonkin yli ja palata myöhemmin. Tee harjoituksia silloin, kun sinulla on sopivan rauhallinen hetki keskittyä niihin.
Verkkosivut ja sosiaalinen media
Tutustu Ympäristöahdistus.fi -verkkosivustoon tästä.
Löydät hankkeen Instagramissa @ymparistotunteet
#Ympäristötunteet #Ilmastoahdistus