Yleinen

MiehenTila-hankkeessa yksinäisyys on ollut puhututtavimpia teemoja vertaisryhmissä. Keskustelemme yhdessä, millaisia kokemuksia meillä on ollut yksinäisyydestä, miltä ne tuntuivat silloin, miltä ne tuntuvat nyt. Pyrimme vertaisuutta hyödyntäen saamaan uutta ymmärrystä ja oivalluksia yksinäisyyskokemuksiimme, rakentamalla siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille.

Entäpä millaisen yksinäisyyden kanssa ryhmäläiset ovat kamppailleet? Asioiden kanssa on pitänyt pärjätä yksin. Apua ei ole haluttu, sallittu tai pystytty pyytämään. Tie on pitänyt itse kulkea ja kartoittaa. Se on voinut olla hyvinkin raskasta, kun ei ole tiennyt, mihin suuntaan kannattaa lähteä.

Yksinäisyyttä on aiheuttanut porukoista ulossulkeminen. Tämä kiusaamisen muoto on laskenut itseluottamusta ja saanut miettimään onko kiinnostava ihminen. Tai lisännyt ajattelua, että pitää olla jotain tarjota kaveriporukkaan mennessään, ei voi kelvata sellaisenaan. Näistä lähtökohdista muihin luottaminen on vaikeutunut. Mikä on saanut jo jonkinlaisen yksinäisyyskierteen aikaiseksi.

Mikä sitten on auttanut? Puhuminen asiasta. Tärkeä ensi askel kokemuksien käsittelyyn ja ymmärtämiseen. Muilta saatu kannustus lähteä tapahtumiin ja muiden antama palaute siitä, että olet hyvä tyyppi. Tämä valaa uskoa itseensä ja auttaa pääsemään eroon ajattelusta, jossa kokee, että pitää olla jotenkin viihdyttävä kelvatakseen kaveriporukoihin.

Mies, haluatko keskustella yksinäisyydestä tai muista mieltä painavista asioista? Ilmoittadu yksilöohjaukseen tai vertaisryhmään osoitteessa miehentila.fi

Atte Rimppi


Atte Rimppi toimii asiantuntijana Nyyti ry:n MiehenTila-hankkeessa (2022-2024). Rimppi kohtaa työssään opiskelijamiehiä ja heidän huoliaan. Koulutukseltaan Atte on kasvatustieteen maisteri Lapin yliopistosta. Mielenterveystyötä hän on tehnyt reilut kuusi vuotta.

Avainsanat: , , , , , , , , ,