Hyppää sisältöön

Taloudenhallinnalla hyvinvointia amiksille

Hankkeen tarkoituksena on riskiperusteisesti vahvistaa ammattikoulussa opiskelevien taloustaitoja. Erityisesti niiden opiskelijoiden, jotka ovat ylivelkaantuneita tai ovat riskissä ylivelkaantua. Hiilamo tutkimusryhmineen toteavat, että maksuhäiriöitä ehkäisevät interventiot ovat tärkeitä erityisesti ammattikouluissa (Hiilamo, ym. 2021, 9).  Hanketta rahoittaa oikeusministeriö ja se on osa ministeriön kansallisen talousosaamisen strategiaa. Hankkeen asiantuntija kuuluu ministeriön ylläpitämään Talousosaamisen toimijaverkostoon.

Maksuhäiriöiden taustalla olevat altistavat tekijät

Heikkojen taloustaitojen ja nuorena saatujen maksuhäiriömerkintöjen taustalla on useita eri tekijöitä. Lyhyesti voisi tiivistää, että haavoittavassa asemassa olevilla nuorilla on suurempi riski saada maksuhäiriömerkintä, kuin niillä nuorilla, joilla ei ole riskitekijöitä. Tutkimuksissa maksuhäiriöille ja ylivelkaantumiselle altistavia tekijöitä olivat, vanhempien matala koulutus, vanhempien pitkäaikainen sosiaalityön asiakkuus, nuoren matala koulutus, lapsuudessa tai nuoruudessa tapahtunut kodin ulkopuolelle sijoittaminen sekä lapsena ja nuorena koetut mielenterveyden häiriöt (Hiilamo, ym. 2021).

Merkittävä osa yllä mainituista tekijöistä ovat jo toteutuneet tai toteutumassa hankkeen kohderyhmän opiskelijoiden kohdalla. Hankkeen tarkoitus ei ole korjata kaikkia lapsuudessa ja nuoruudessa olleita haasteita, vaan taloustaitoja opettamalla lisätä hyvinvointia ja vähentää ylivelkaantumista.

Taloustaitojen opettelu heijastuu monelle elämän eri osa-alueelle. Se voi saada aikaan hallinnan tunnetta, lisätä halua liikunnan harrastamiseen, vähentää stressiä merkittävästi, auttaa itsenäistymisen kynnyksellä olevia nuoria, ehkäistä ulosottoon joutumista tai opintojen hidastumista tai keskeytymistä. Taloustaitojen harjoittelu auttaa opiskelijoita itsenäistymisen kynnyksellä sekä ehkäisee mahdollisia maksuhäiriö merkintöjä, jotka voivat olla esteenä itsenäistymiselle tai viivyttää sitä jopa vuosilla.

Millaista tukea hanke tarjoaa?

Hankkeessa järjestetään kumppanuusoppilaitoksissa kurssi ja yksilöohjausta taloustaitojen tukemiseen. Kurssilla pohditaan muun muassa suhdetta rahaan, häpeän tunnetta, miten raha vaikuttaa minäkuvaan ja itsetuntoon ja millaisia vaikutuksia ylivelkaantumisella voi olla mielenterveydelle.  

Yksilöohjauksessa keskitytään ylivelkaantuneen tai ylivelkaantumisriskissä olevan hyvinvoinnin tukemaan ja toivon luomiseen, jotta veloista voi selviytyä. Jokaisen omaa kokemusta omasta elämäntilanteesta ja velkaantumisestaan kunnioitetaan kaikissa hankkeen toiminnoissa.

Hankkeessa kohdataan yksilöt, niin kurssilla kuin yksilöohjauksessa kunnioittavasti, jotta pystytään mahdollisesti yhdessä asiantuntijan kanssa motivoitumaan muuttamaan taloudelle haitallista käyttäytymistä. Tarvittaessa ohjataan eteenpäin.

Huono osaisuus kasautuu. Siksi onkin tärkeää katkaista peli amiksessa, jos siihen on vain mahdollisuus

Muu Nyytissä tarjottava tuki

Nyytissä tarjotaan monenlaista tukea ja apua eri kohderyhmiin kuuluville opiskelijoille. Mikäli kaipaat taloudenhallinnan lisäksi muuta tukea käy katsomassa Nyytin hankkeet, opiskelijoille suunnattu toiminta ja koulutukset