Uupumus
Uupumuksen merkkejä ovat jatkuva väsymys, univaikeudet, keskittymisen puute, ärtyneisyys, kyynisyys opiskelua kohtaan ja riittämättömyyden tunne.
Syitä ja riskitekijöitä uupumukselle voivat olla esimerkiksi liiallinen työmäärä, aikapaineet, yksinäisyys tai tunne siitä, ettei voi vaikuttaa opintoihin.
Ehkäisy ja varhainen tunnistaminen on tärkeää. Realistiset tavoitteet, palauttavat tauot, perustarpeiden (uni, ravinto, liikunta) huomioiminen sekä avun pyytäminen opiskeluhuollolta ja läheisiltä auttavat ehkäisemään uupumusta.
Uupumuksesta toipumiseen auttaa lepo, etäisyyden ottaminen opinnoista ja arvojen pohtiminen sekä omien tavoitteiden tarkistaminen uupumuksen uusiutumisen välttämiseksi.
Tutustu aiheeseen tarkemmin oheisista artikkeleista.
Opiskelu-uupumus on opiskeluun liittyvä stressioireyhtymä, jota mitataan samoilla tekijöillä kuin työuupumusta.
Lue lisääKun tunnistat, mitkä ovat vahvuuksiasi ja voimavarojasi, voit paremmin myös hyödyntää niitä ja pärjäät paremmin hankalissakin tilanteissa.
Lue lisääResilienssi on kyky sopeutua ja selviytyä hyvin vastoinkäymisten jälkeen, mikä usein edellyttää tukiverkoston ja omien selviytymiskeinojen käyttöä.
Lue lisääOman perfektionismin tunnistaminen on tärkeä askel kohti joustavampaa asennetta ja itsemyötätuntoa.
Lue lisääKaiken tekemisen keskellä on hyvä silloin tällöin pysähtyä kysymään itseltään, miten minulla menee, millaista oma jaksamiseni on.
Lue lisää