Budjettiriihen päätökset eivät tue opiskelijoiden hyvinvointia eikä mielenterveysongelmien ehkäisyä

Musta vaakapohjainen kuva, jonka oikea alakulma on valkoinen ja valkoisella alueella Nyyti ry:n tunnus. Musta alueen ylälaidassa keltainen maalisudin veto ja siinä teksti Budjettiriihi. Tämän alla teksti: Budjettiriihen päätökset eivät tue opiskelijoiden hyvinvointia eikä mielenterveysongelmien ehkäisyä

7.9.2024

Julkisen talouden tasapainottaminen on tavoite, jonka saavuttamisessa pitää huomioida myös mielenterveyden haasteita vähentävät toimenpiteet.

Näin ei nyt tapahdu. Hallitus pyrkii tervehdyttämään taloutta ihmisten hyvinvoinnin ja mielenterveyden kustannuksella. Lyhytnäköinen tasapainottamispolitiikka tosiasiassa vain lisää kustannuksia, joista uhkaa tulla mittavat. Jo vuonna 2018 (ennen viime vuosien kriisejä) OECD arvioi mielenterveyden ongelmista syntyvän Suomelle 11 miljardin euron kustannukset vuosittain.

Korkeakoulutukseen panostaminen siten, että aloituspaikkoja lisätään, ei riitä koulutustason nostamiseksi ja opintojen läpimenon tehostamiseksi. Pitää myös huolehtia opiskeluarjen edellytyksistä. Nyt sen sijaan vaikeutetaan opiskelijoiden arkea ja toimeen tulemisen edellytyksiä. Toimeentuloa on jo heikennetty opintorahan indeksijäädytyksellä ja nyt opiskelijoiden siirtäminen asumislisän piiriin lisää toimeentulostressiä ja heikentää jaksamista. Se, että asumislisää ei makseta kuukausilta, jolloin ei opiskele, on täysin kohtuutonta ja lisää huolta sekä epävarmuutta. Opiskelijan pitää kesälläkin asua jossain. Korkeakouluopiskelijat ovat olleet jo valmiiksi psyykkisesti kuormittunein väestöryhmä.

Hallitus ei myöskään pidä tärkeänä mielenterveyden edistämistä ja ongelmien ennaltaehkäisyä. Sote-järjestöjen valtionavustukset leikkaantuvat ensi vuonna 80 miljoonalla eurolla ja hallituskauden aikana toteuttavat leikkaukset ovat yhteensä 34 prosenttia vuoden 2024 tasoon nähden. Avustusleikkaukset vaurioittavat pahoin koko järjestökenttää ja myös mielenterveysjärjestöjä. Ehkäisevästä mielenterveystyöstä on leikkaantumassa mittavia summia. Myös Nyyti ry:ltä eli suoraan opiskelijoiden jaksamista tukevasta työstä leikataan jo ensi vuonna.

Sote-järjestöjen omaa varainhankintaa myös vaikeutetaan: sote-järjestöt on rajattu järjestöille annettavien lahjoitusten verovähennysoikeuden ulkopuolelle.

Ilmeisesti hallituksen mielestä opiskelijoiden hyvinvointi ei ole tärkeää eikä liioin se, että opiskelijat saisivat matalan kynnyksen tukea mielenterveyden haasteisiin.

Lisätietoja

Minna Savolainen
toiminnanjohtaja

puh. 044 589 6117
minna.savolainen@nyyti.fi