Oletko koskaan ajatellut, kuinka monta ihmistä opiskelupäiväsi aikana kohtaat? Vastauksesi lienee, että ehkä jopa kymmeniä. Aivojen peilineuronit tunnistavat toisten ihmisten tunnetiloja ilman, että ihminen erityisesti koettaisi tehdä niin. Näin esittää usea psykologinen nykytutkimus. Niinpä joka päivä sinunkin mieleesi vaikuttavat kohtaamiesi ihmisten tunnetilat, halusit sitä tai et.
Saatat huomata, että jonkun seurassa piristyt, kun taas toisen seurassa sinulle tulee alakuloinen, tympeä olo. Toiselta saat paljon energiaa, toisen seurassa tuntuu, että olet rättiväsynyt kohtaamisen jälkeen. Tämä kaikki tapahtuu, vaikka ihminen ei puhuisi sanaakaan siitä, että onpa mukava, tai ei ole mukava nähdä sinua, tai miltä hänestä juuri nyt tuntuu. Kuitenkin saatat aistia nämä asiat. Tämä ei ole sattumaa. Kohtaamasi ihmisen tunteet ne sieltä puskevat omaan tajuntaasi.
Niinpä joka päivä sinunkin mieleesi vaikuttavat kohtaamiesi ihmisten tunnetilat, halusit sitä tai et.
Kannustavat ja positiivisesti elämään suhtautuvat ihmiset ovat yleensä mieluisaa seuraa muille. Kaikkein ihaninta seuraa monesti on myötätuntoinen ystävä, työtoveri tai sukulainen. Hän kysyy, tai jos ei kysy, niin vaistoaa (peilineuroneillaan), jos sinulla ei ole kaikki hyvin.
Jos olet mokannut jossain asiassa, hän osaa sanoa juuri oikeat asiat juuri oikeaan aikaan. Kun hän lausuu taikasanat ”ei se mitään, ei tuo nyt niin paha juttu ollut”, hän nostaa sinut tappion ja epätoivon alhosta. Kuinka ihanalta nuo vapauttavat sanat kuulostavatkaan! Ne auttavat sinut pois häpeän tunteestasi. Saat omanarvontuntosi takaisin. Voit nähdä itsesi jälleen hyvänä. Sehän tuntuu suurin piirtein samalta, kuin tulikuumalla, pölyisellä aavikolla saisit ison pullon jotain hyvää, kylmää juotavaa.
Kuinka ihanalta nuo vapauttavat sanat kuulostavatkaan! Ne auttavat sinut pois häpeän tunteestasi.
Teologisessa mielessä myötätunnon vastine lienee armo. Se on kuin lempeä, rakastava katse, jolla Jumala lapsiaan katsoo. Katseen voima on iso. Ystävän lempeässä katseessa on jotain samaa ihanaa kuin ystävän vapauttavissa sanoissa. Myötätuntoa voi toiselle osoittaa niin monin tavoin. Sanoin, katsein, teoin.Myötätunnolla on iso voima toiseen ihmiseen. Jokainen meistä voi antaa toiselle myötätuntoa lahjana. Haastan sinut, lukijani, oikein tuhlaamaan tätä lahjaa tänä keväänä! Kuka sinun lähipiirissäsi tarvitsisi myötätuntoa?
Kuka sinun lähipiirissäsi tarvitsisi myötätuntoa?
Kirjoitus on osa Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjointia (9.-20.4.2018). Kampanjan teemana on: myötätunnosta hyvinvointia.
Vastaa