Myötätunto
Jutun tiivistelmä
Lue juttu tarkemmin alta:
Meille ihmisille on luontaista huomata toisen ihmisen kärsimys ja hätä sekä haluta auttaa. Tätä on myötätunto. Myötätunto on aktiivinen prosessi, jossa olemme riittävän läsnä ja herkkiä huomataksemme, miten toisella menee; meissä herää halu auttaa ja myös teemme jotain toisen auttamiseksi. Teko voi olla pienikin - kysymys, muutama ystävällinen sana tai kosketus. Myötätunto voi ulottua myös lähipiiriämme kauemmas. Esimerkiksi aktivismi ympäristö- tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymysten parissa on myötätunnon ilmentymä. Sen lisäksi, että myötätunto voi kohdistua muihin ihmisiin ja elollisiin olentoihin, voimme myös osoittaa itsellemme myötätuntoa.
Miten myötätunto vaikuttaa meihin?
Myötätunto on elinehtomme ja syvä merkityksellisyyden lähde. Myötätuntoisella käyttäytymisellä voimme vaikuttaa niin muiden kuin omaankin hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Myötätunto lisää niin sen antajan, vastaanottajan kuin sivustaseuraajankin hyvinvointia. Se tukee ihmissuhteitamme niin, että voimme kuunnella toisiamme ja olla suhteessa muihin kunnioittaen samalla omia rajojamme. Ihmissuhteemme kestävät näin paremmin myös ristiriitatilanteita.
Yhteisöissämme, esimerkiksi opiskeluyhteisössä, myötätuntoisuus tukee psykologisesti turvallista, kaikkia jäseniään kannattelevaa ja luovuutta tukevaa kulttuuria. Myötätuntoisessa opiskeluympäristössä jää luovuudelle enemmän tilaa, kun sitä ei tukahduteta epäonnistumisen pelolla. Miltä tuntuisi vaikkapa ryhmätyötä tehdessä uskaltaa ääneen sanoa ne villeimmätkin ideat, ilman pelkoa epäonnistumisesta? Myötätuntoinen nähdyksi ja kuulluksi tuleminen auttaa stressin ja muiden haasteiden käsittelyssä.
Ajatus myötätuntoisuudesta herättää kuitenkin monissa meistä myös epäilyksiä. Saatamme pelätä, että huomaavaisuuttamme käytetään hyväksi, tai että myötätuntoisuuden varjolla sallitaan vääryyksiä. Myötätunto kuitenkaan ei ole alistumista tai myötäilyä, muiden hyysäämistä tai vääryyksien sallimista. Myötätuntoisina tuemme toisiamme toimimaan oikein ja rakentavasti, ja seisomme hyvän puolella maailmassa. Myötätunto ei ole mitään herttaista vaaleanpunaista hattaraa eikä voivottelua – se on dynaamista voimaa ja vahvaa energiaa. Myötätunto auttaa kohtaamaan muiden ihmisten kärsimyksen ja auttamaan muita omia rajoja kunnioittaen, niin ettemme uuvu itse.
Myötätunnon vahvistaminen
Myötätunto on meissä kaikissa jo olemassa. Se ei kehity kuitenkaan itsestään, vaan sitä voi harjoittaa ja vahvistaa. Aivomme muovaantuvat sen mukaan, miten niitä käytetään.
Myötätuntoa voi harjoittaa monella tavalla, niin yksin ollessamme kuin vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Yksin ollessamme voimme esimerkiksi vahvistaa myötätuntoista ajatusmaailmaa erilaisten meditaatio- ja mielikuvaharjoitteiden avulla sekä harjoittamalla aktiivisesti toisen ihmisen näkökulmaan asettumista pohtimalla, miltä maailma toisen perspektiivistä näyttää. Vuorovaikutuksessa muiden kanssa voimme esimerkiksi kysyä ”mitä kuuluu?” ja osoittaa todella olevamme kiinnostuneita vastauksesta ja tietoisesti asettua kuuntelemaan toista.
Rohkaistuminen myötätunnon osoittamiseen ja myötätuntoisiin tekoihin muita kohtaan on keskeistä myötätunnon vahvistamiselle itsessämme ja yhteisöissämme. Saatamme arkailla myötätunnon osoittamista, koska emme tiedä mitä sanoisimme tai miten toinen reagoi. Tällaisessa tilanteessa voi vaikkapa kertoa, ettei osaa pukea myötätuntoaan sanoiksi, mutta että on tukena, jos toinen haluaa. Pelkkä läsnäoleva kuuntelu omia näkemyksiä tuputtamatta voi olla voimakkaimpia myötätunnon osoituksia. Paitsi toisen ihmisen hädässä ja huonoissa hetkissä, voimme kulkea rinnalla myös muiden positiivisissa tunteissa, onnistumisissa ja ilon aiheissa, eli osoittaa myötäintoa.
Aina toinen ei ota myötätuntoa tai -intoa vastaan, vaan torjuu eleen. Myötätunnon vastaanottaminen on monille meistä vaikeata. Voimme itse miettiä omaakin toimintaamme tässä. Avun, kehujen ja myötätunnon eleiden vastaanottaminen on tärkeätä. Saatat ehkä ajatella, että on heikkoa ottaa apua vastaan, tai että et ole ansainnut kehuja. Näiden eleiden vastaanottaminen on kuitenkin tärkeätä. Tarjotun avun tai muiden myötätunnon tai myötäinnon eleiden torjuminen tuntuu vastapuolesta pahalta. Myötätunnon vastaanottaminen ei myöskään ole muilta pois, vaan päinvastoin ruokkii sen leviämistä, koska näytämme tällöin esimerkkiä ja madallamme myötätunnon antamisen ja vastaanottamisen kynnystä.
Myötätunto kasvaa ja leviää myös yhteisöissä, kun annamme sille huomiota ja tilaa kasvaa. Voimme tietoisesti kiinnittää huomiota ympärillämme näkemäämme myötätuntoon. Olenko vaikka tänään nähnyt jonkun auttavan toista jollain tavalla? Myös sen huomioiminen, että joku muu toimii myötätuntoisesti ja tunnustuksen antaminen hänelle –”olipa ihanasti tehty” – vahvistaa myötätunnon kulttuuria.
Vinkkejä myötätunnon harjoittamiseen:
- Ole avoin. Kuuntele ja anna aikaa toisille ihmisille.
- Tarjoa apuasi. Kysymällä selviää, tarvitseeko toinen apua.
- Mieti, miltä toisen tilanne tuntuisi omalla kohdallasi.
- Uskalla toimia. Haasta itsesi myötätuntoisiin tekoihin. Myös vieraita kohtaan.
- Anna toisille positiivista palautetta: huomatessasi myötätuntoisen teon, kehu!
- Uskalla näyttää myös oma kärsimyksesi muille – ilman sitä muut eivät tiedä reagoida.
Lue lisää
Nyyti ry
Ulkopuoliset lähteet