Resilienssi

Jutun tiivistelmä

  • Resilienssin määritelmä: Resilienssi on kyky sopeutua ja selviytyä hyvin vastoinkäymisten jälkeen, mikä usein edellyttää tukiverkoston ja omien selviytymiskeinojen käyttöä.

  • Vaikeuksien jälkeinen kasvu: Haasteista selviäminen voi vahvistaa ajattelua ja joustavuutta, tarjoten arvokkaita voimavaroja tuleviin tilanteisiin.

  • Resilienssin vahvistaminen: Oman resilienssin tunnistaminen ja omien aiempien selviytymiskeinojen hyödyntäminen auttavat kohtaamaan uusia haasteita luottavaisemmin.

Lue juttu tarkemmin alta:

Hyvä elämä ja onnellisuus eivät koostu vain myönteisistä tunteista, hyvistä sattumuksista ja menestyksestä. Yhtä keskeistä on elämään kuuluvien vaikeuksien kohtaaminen ja niistä selviäminen. Hyvässä elämässä on monia myönteisiä ja merkityksellisiä asioita, mutta myös vastoinkäymisiä, epäonnea ja hyvin vaikeitakin asioita. Keskeinen hyvän elämän osatekijä on resilienssi haasteita kohdatessa.

Resilienssiä on se, miten vaikeudet hyväksytään osaksi elämää, miten omat selviytymiskeinot ja ympäristön resurssit saadaan käyttöön ja miten vaikeuksista selvitään ja päästään eteenpäin.

The American Psychological Association (2014) määrittelee resilienssin prosessiksi, jossa stressiä aiheuttaneen vaikeuden tai trauman jälkeinen sopeutuminen onnistuu hyvin.

Erilaiset vastoinkäymiset kuuluvat elämään ja niiden myötä ongelmaratkaisutaito kehittyy ja ajattelun ja toiminnan joustavuus lisääntyy. Elämässä tapahtuu vaikeuden jälkeistä kasvua. Ihminen voi usein huomata saaneensa selviämisestä itselleen monenlaisia myönteisiä voimavaroja, joita on mahdollista hyödyntää jatkossa haastavissa tilanteissa. Tämä kasvu kuitenkin edellyttää, että haasteiden ääreen on ollut mahdollista aidosti pysähtyä eikä niitä ole ohitettu olankohautuksella, ja haasteen prosessointiin on saanut riittävästi tukea. On selvää, että jos haasteen voimakkuus ylittää resurssit sen käsittelyyn, siitä ei seuraa voimavarojen vahvistumista.

Selviämisestä seuraavat myönteiset voimavarat voivat olla esimerkiksi ajattelun muutoksia tai piirteitä, tai myös konkreettisempia tapoja tai keinoja vaikeuksien käsittelyyn. Ylipäätään kokemus siitä, että ”olen selvinnyt ennenkin”, voi olla tärkeä haasteita kohdatessa. Selviämisessä on aina mukana toivoa.

Omaa resilienssiä on mahdollista havainnoida ja sitä kautta vahvistaa – oletko koskaan pysähtynyt sen ääreen? Voit esimerkiksi muistella, millaisia selviytymiskeinoja olet saattanut löytää aiemmin kohtaamissasi haasteissa. Olisiko joistain niistä apua myös nykytilanteessa? Millaisista tilanteista olet aiemmin huomannut saaneesi itsellesi voimavaroja?

Myös luottamus joustavuuteen ja selviytymiskykyyn on osa resilienssiä. Sekä yksilöt että yhteisöt voivat olla yllättävänkin joustamis- ja selviytymiskykyisiä vaikeissakin tilanteissa.

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet