Sinulle sopiva liikunta
Jutun tiivistelmä
Lue juttu tarkemmin alta:
Jos haluat aloittaa säännöllisen liikunnan harrastamisen, mieti ensin, mikä on sinulle mieluinen tapa liikkua ja sinulle sopiva liikunta. Erilaisia tapoja liikkua on valtavasti. Fyysistä aktiivisuutta on kaikenlainen luuston ja lihaksiston toiminta, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin paikoilla oleminen.
Aikaisemmat kokemukset liikunnasta voivat vaikuttaa tämän hetken liikuntatottumuksiin. Joillakin on ikäviä muistoja liikuntalajeista, joita on ollut pakko harjoitella. Lisäksi kokemuksista on saattanut jäädä tunne huonommuudesta: olen kömpelömpi tai hitaampi kuin muut.
Millainen liikunta on sinulle mieluisinta?
Ensimmäinen askel liikuntaharrastuksen aloittamisessa onkin miettiä, millainen liikunta on omalla mukavuusalueellasi. Millaisen liikkumisen parissa olet tuntenut onnistumisia? Millainen liikunta sinua innostaa, ja millainen liikunta karkottaa kauas pois kuntoilusta?
Näihin kysymyksiin vastatessasi, älä vertaile itseäsi muihin. Sinun ei tarvitse pitää liikuntalajeista, joista muut pitävät. Jos sinä et viihdy muiden tavoin juoksulenkillä tai kuntosalilla, älä lannistu. Ehkä sinulle mieluisampi tapa liikkua on jokin muu – esimerkiksi uiminen, kotijumppa, pyöräily tai sulkapallo?
Liikkumistapaa valitessa kannattaa miettiä myös, millaisen liikunnan toteuttaminen on sinulle helpointa. Liikunnan aloittaminen on todennäköisempää ilman suuria ennakkovalmisteluita ja hankintoja.
Itselle mieluisan liikkumistavan ja liikunnan merkityksen miettiminen kannattaa. Tällöin suurenee todennäköisyys, että liikunnasta tulee pitkäaikainen elämäntapasi.
Lisää määrää maltilla
Jos et ole harrastanut liikuntaa aikaisemmin tai aloitat pitkän tauon jälkeen, aloita pienillä tavoitteilla. Ota ensin tavoitteeksi harrastaa liikuntaa kerran viikossa, 20-30 minuuttia kerrallaan.
Kun huomaat, että liikuntaharrastus on toteutunut muutaman viikon ajan, voit lähteä lisäämään liikuntakertoja. Lopulta tavoitteeksi riittää viikoittain liikunta terveysliikunnan suositusten verran:
Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin
- 2 t 30 min reippaasti
TAI - 1 t 15 minuuttia rasittavasti.
- Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.
Määrän voit kerätä viikon aikana pienissä osissa, vähintään 10 minuutin pätkissä.
Kannusta ja yritä uudelleen
Liikkuessasi kannusta itseäsi, että olet tekemässä itsellesi hyvän teon. Yritä olla ajattelematta muiden suorituksia tai paremmuutta. Ajattele liikuntaa hengähdystaukona ja virkistyksenä – älä suorituksena.
Liikunnan aloittamisessa tulee usein repsahduksia innostuneen alun jälkeen. Se on ihan luonnollista, kun alkuinnostus laimenee. Palaa kuitenkin tavoitteeseesi – mitään ei ole menetetty.
Lue lisää
Nyyti ry
Ulkopuoliset lähteet