Ajankäytön suunnittelu
Jutun tiivistelmä
Lue juttu tarkemmin alta:
Suunnitelmallisuus on hyvä apukeino ajanhallinnassa. Suunnitelmallisuus ei tarkoita pelkästään opiskelutehtävien suunnittelua vaan myös vapaa-ajan, levon ja taukojen suunnittelua.
Suunnitelmallisuuden avulla siis varmistat aikaa itsellesi niin opiskeluille kuin palautumisellekin. Pystyt helpommin rajaamaan vapaa-aikasi ja irrottautumaan työtehtävistä, kun olet suunnitellut tehtäväsi ja tiedät niille varatun ajan. Voi myös helpottaa tehtäviin ryhtymistä, kun kaikki on selkeästi suunniteltuna ja tiedät, mitä tehdä.
Kun suunnittelet jotakin isompaa tehtävää, se kannattaa pilkkoa pienempiin osatehtäviin:
- Mitä sinun tulisi tehdä minäkin päivänä?
- Missä järjestyksessä?
- Milloin sinun tulisi työskennellä?
- Mikä voisi olla avuksi tehtävää tehdessä?
- Missä pidät taukosi? Huomaa myös, että tietokoneella tauon pitäminen ei virkistä, jos työskentelet tietokoneella. Lyhyt kävely rakennuksen ympäri, ikkunasta liikenteen katselu ja rupattelu kaverin kanssa virkistää enemmän.
Tee itsellesi sellaisten askelten lista, joka vie tavoitettasi eteenpäin. Hyödynnä aiemmin tekemääsi ajankäytön seurantaa aikataulun laatimisessa: näin tiedät, kuinka paljon sinulta kuluu aikaa mihinkin (vrt. aikaoptimismi), ja aikataulustasi tulee realistisempi.
Tavoitteen on myös hyvä olla niin tarkka ja konkreettinen kuin mahdollista. Tarkista, että se on myös realistinen eli sellainen, mihin voit oikeasti päästä tavoittelemassasi aikaikkunassa. Laajempi tavoite voisi olla esimerkiksi ”esseen saaminen valmiiksi”. Tämän tavoitteen pieni ja konkreettinen välitavoite yhdelle päivälle voisi olla esimerkiksi ”100 sanaa kirjoitettuna esseeseen klo 15 mennessä”. Mieti esimerkiksi reseptiä, jonka avulla laitat ruokaa. Ennen kuin ruoka on valmis, tulee tehdä monta pientä vaihetta uunin päälle laittamisesta pilkkomiseen. Koita soveltaa samaa myös opinnoissasi.
Mahdollisimman tarkka aikataulu kannattaa tehdä etenkin silloin, jos aikataulussa pysyminen on haastavaa. Ajanhallinnan apuna voi käyttää myös sen helpottamiseksi suunniteltuja ohjelmia ja sovelluksia (esimerkiksi Trello).
Tarkastele vielä lopuksi, onko suunnitelmasi sellainen, jonka voit oikeasti toteuttaa. Onko se tarpeeksi konkreettinen ja maltillinen.
Oleellista on myös muistaa, että suunnittelu on vasta alku. Varo, ettet mielisty liialliseen suunnitteluun, vaan ryhdy tuumasta toimeen.
Seuraa aikataulussa pysymistä
- Mieti, oletko onnistunut ottamaan sopivan määrän tehtäviä vai yritätkö tehdä liikaa liian vähässä ajassa.
- Mikäli aikataulussa pysyminen on sinulle vaikeaa, korjaa suunnitelmaa ja tarkenna aikatauluasi.
Suunnittelu on aina epävarmaa ja veikkausta siitä, miten asiat voisivat edetä. Matkan varrella voi tulla muutoksia esimerkiksi omista sen hetkisistä voimavaroista tai olosuhteista riippuen. On luonnollista, että suunnitelmat muuttuvat. Niihin on hyvä varautua jo suunnitelmaa tehdessä.
Jos huomaat, että et pysy enää suunnitelmassasi, huomaa se, mitä olet jo tehnyt ja kiitä itseäsi siitä. Katso sen jälkeen suunnitelmaasi uudelleen. Voisiko tehtäviä pilkkoa vieläkin pienemmiksi ja konkreettisemmiksi?
Harjoitteita
- Suunnittele itsellesi lukujärjestys, jossa on opiskeluaikaa ja vapaa-aikaa.
- Jätä palautumiselle tarpeeksi aikaa. Mitä enemmän toipuminen on kesken, sitä enemmän palauttavaa aikaakin tulisi olla.
- Suunnittele konkreettinen päiväsuunnitelma. Muista, että et haukkaa liian isoa palasta kerrallaan. Voit esimerkiksi asettaa päivälle yhden tai kaksi tavoitetta ja kokeilla, miltä ne tuntuvat.
- Voit kokeilla suunnitella opiskeluajan päätteeksi, mitä teet seuraavana päivänä tai suunnitella pidemmän ajan kerrallaanMuistathan myös pitää riittävästi taukoja. Tauottamisen huolehtimisessa voi auttaa pomodoro-menetelmä, johon voit säätää työskentelyjakson ja sitä seuraavan tauon pituuden. Oletuksena on 25 minuuttia työskentelyä ja 5 minuuttia taukoa sekä muutaman työskentelyosuuden jälkeen pidempi tauko. Voit kokeilla, mikä on itsellesi paras suhde.
- Suunnittele viikko- tai kuukausitason suunnitelma, jotta näet myös etenemisen isomman kuvan. Kirjaa siihen tehtävät, joiden tulisi olla valmiina tässä kuussa tai tämän viikon aikana.
Lue lisää
Nyyti ry
Ulkopuoliset lähteet