Tältä sivulta löydät tietoa Nyyti ry:n ennaltaehkäisevistä palveluista sekä erilaisia muita tahoja, jotka tarjoavat ennaltaehkäisevää toimintaa sekä apua mielenterveyteen liittyvissä asioissa.
Jos tarvitset hoitoa välittömästi ja kiireellisesti, soita hätänumeroon p. 112 tai ota yhteyttä paikkakuntasi ympärivuorokautiseen päivystykseen.
MIELI ry:n Kriisipuhelin p. 09 2525 0111 palvelee joka päivä, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä.
Lisätietoa mielenterveydestä löydät täältä.
Mielenterveysongelmissa korkeakouluopiskelijoita palvelee YTHS ja muita opiskelijoita ko. oppilaitoksen opiskelijaterveydenhuolto sekä oman kunnan mielenterveyspalvelut.
Kaikki tämän sivun linkit avautuvat uuteen ikkunaan.
Chat-palvelut
- Nyytin Chat on paikka opiskelijoiden yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Ryhmämuotoisessa maksuttomissa chatissä jutellaan anonyymisti erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista vaihtuvin teemoin. Chatteihin pääset mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. Chat on tarkoitettu täysi-ikäisille opiskelijoille. Katso tiedot chattien ajankohdista ja teemoista täältä.
- Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Chat luo toivoa jokaiselle nuorelle ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on aukit maanantaista perjantaihin klo 09:00-24:00 sekä lauantaina ja sunnuntaina 15-24.
Kahdenkeskistä Keskusteluapua
- Nyyti ry:n MiehenTila-hanke tarjoaa yksilöohjausta sinulle, joka haluat käydä läpi elämäntilannettasi, tunteitasi ja ajatuksiasi sekä löytää keinoja niistä puhumiseen. Yksilöohjauksen tarkoituksena on tukea MiehenTila-vertaisryhmätoimintaan osallistumista ja pohtia sen soveltumista tarpeisiisi. Ohjauskertoja pidetään tarpeen mukaan 1-3 kpl, jonka jälkeen ohjattavan on mahdollista jatkaa ryhmätoiminnan parissa.
- HelsinkiMissio tarjoaa kahdenkeskistä keskustelutukea yksinäisyyttä kokeville koulutetun ammattilaisen kanssa. Nyyti ry:n ja HelsinkiMission Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke takaa viiden tapaamiskerran mittaisen keskustelutuen saatavuuden nimenomaan korkeakouluopiskelijoille. Tutustu mahdollisuuteen ja varaa aikaa itsellesi HelsinkiMission verkkopalvelusta.
- Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry:n jäsenyhdistykset tarjoavat maksutonta kahdenkeskistä keskusteluapua sinulle, joka olet huolissasi läheisesi mielenterveydestä, päihteiden käytöstä tai omasta jaksamisestasi tilanteessa. Voit varata maksuttoman kahdenkeskisen keskusteluavun sinulle lähimmästä FinFamista.
Tukea
- Nyyti ry:n MiehenTila-vertaisryhmät on miesoletetuille tarkoitettuja vertaisryhmiä. Ryhmät ovat hankkeen asiantuntijan ohjaamia suljettuja pienryhmiä, jotka alkavat sovittuna ajankohtana ja kestävät sovitusti 8-10 tapaamiskertaa. Osallistuminen on maksutonta ja luottamuksellista. Ryhmät on tarkoitettu korkeakouluissa opiskeleville 18–29 vuotiaille miehille, jotka ovat halukkaita jakamaan kokemuksia jaksamisesta sekä vahvistamaan omaa mielenhyvinvointiaan
- Nyyti ry:n QueerMieli-vertaisryhmät on tarkoitettu yli 18 vuotiaille. queeriksi/sateenkaarevaksi/lhbtiqa+-yhteisöön itsensä kuuluvaksi kokeville korkeakouluopiskelijoille. Ryhmissä kokoonnutaan yhdessä muiden lhbtiqa+-opiskelijoiden kanssa keskustelemaan, jakamaan kokemuksia sekä saamaan ja antamaan vertaistukea.
- NyytiCoachingin tukee opiskelijaa työelämään siirtymisessä ja oman suunnan hahmottamisessa. Valmennuksen avulla on mahdollista lisätä itsetuntemustaan sekä oppia tunnistamaan omaa potentiaaliaan ja voimavarojaan. Järjestämme NyytiCoaching-ohjelman kerran lukukaudessa. Lue lisää NyytiCoaching-toiminnasta täältä.
- Nyyti ry:n ryhmissä jaetaan vertaistukea opiskelijoiden kesken, pohditaan uusia näkökulmia sekä etsitään yhdessä ratkaisuja. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin ovat tervetulleita kaikki täysi-ikäiset opiskelijat ennakkoilmoittautumisen kautta. Lue lisää ryhmistämme.
- Huolenkantajat: Toiminta on tarkoitettu sinulle 16–29-vuotias, joka olet huolissasi läheisesi mielenterveys- ja päihdehaasteista paikkakunnastasi riippumatta. Tarjolla on sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea valtakunnallisesti. Jokainen huoli on tärkeä.
- Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa tukea ja apua itsemurhaa yrittäneille.
- Kaksisuuntaiset ry on valtakunnallinen yhdistys, joka on tarkoitettu kaikille kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai skitsoaffektiivista häiriötä sairastaville, sekä heidän läheisilleen.
- MIELI Suomen Mielenterveys ry tarjoaa keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä.
- Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa vertaistukitoimintaa, kuntoutusneuvontaa ja -kursseja mielenterveyspotilaille ja -kuntoutujille ja heidän läheisilleen.
- Mielenterveystalo-sivustolta löytyy luotettavaa tietoa mielenterveydestä, tarjolla olevista hoidoista ja alueesi palveluista. Sivuilta löytyy lisäksi itsehoito ja oma-apuosiot psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Nuorten mielenterveystalo tarjoaa vastaavaa palvelua nuorille.
- Nuorten Kriisipiste tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa 12-29-vuotiaille nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen.
- Suomen Punainen Ristillä on tarjolla tapahtumia, kursseja, ryhmätoimintaa, ystävävälitystä ja koulutusta.
- Surunauha tarjoa apua ja tukea itsemurhan tehneiden läheiselle.
- Syömishäiriöliitto-SYLI ry:ltä löytyy tietoa ja vertaistukiryhmiä syömishäiriöön sairastuneille ja heidän omaisilleen eri paikkakunnilla.
- Tukinetissä voit saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin, tai voit etsiä tietoja Tukinetin palveluhausta tai aineistokannasta.
Avun hakeminen itselle voi tuntua vaikealta. Lue tarina opiskelijan kokemuksista avun hakemisesta.