Liikunnan merkitys ja terveysvaikutukset ovat olleet kaikkien tiedossa jo varmasti lapsuudesta asti. Uskon, että lähes kaikki meistä opiskelijoista on varmasti kokeillut joskus jotain liikuntamuotoa tai urheilulajia. Osan sydämeen liikuntakärpänen on päässyt puremaan, mutta osalle liikunta on pakonomaista toimintaa, joka ei tuota henkilölle hyvinvoinnin kokemusta.
Korkeakouluopiskelijoista keskimäärin vain noin kolmannes liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Tämä vaikuttaa opiskelijan jaksamiseen opinnoissa niin henkisesti kuin fyysisesti. Miten voidaan taata, että opiskelijat jaksavat ja kykenevät suorittamaan opintonsa hyvin loppuun asti?
2011 vuonna päättynyt Oulun korkeakoululiikunnan Lähtenyt liikkumaan -hanke laukaisi liikkeelle uuden ja yllättävänkin laajan edistysaskeleen, eli liikuntatuutoroinnin. Liikuntatuutorit toimivat korkeakoululiikunnan edustajina korkeakouluissa ja heiltä voi tiedustella esimerkiksi korkeakoululiikunnan tarjonnasta ja palveluista. He auttavat myös liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Liikuntatuutorointia on nykyään lähes jokaisessa korkeakoulussa.
Kajaanin ammattikorkeakoulussa on yritetty jo muutaman vuoden ajan saada liikuntatuutorointia aktivoitua, mutta lähtö on ollut hankalaa. Liikuntatuutoreiksi haluavia ei tuntunut löytyvän ja heidän tehtävänsä korkeakoululiikunnan edistäjinä on ollut vielä hieman hämärän peitossa. Koimme, että liikuntatuutori nimenä on vähänliikkuvia opiskelijoita poistyöntävä.
Koimme, että liikuntatuutori nimenä on vähänliikkuvia opiskelijoita poistyöntävä.
Liikuntatuutorin tehtävänä on edistää opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia, ei pelkästään fyysistä hyvinvointia liikunnan avulla. Tätä pohtiessamme, päätimme muuttaa nimen hyvinvointituutoriksi, eli meillä päin Hyvis. Hyvikset pitävät liikunnan lajikokeiluja, käyvät luennoilla ohjaamassa taukojumppia, pitävät aloittaville opiskelijoilla esityksiä Kajaanin ja kampusalueen liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuurimahdollisuuksista ja järjestävät hyvinvointia edistäviä tapahtumia, joissa korostetaan liikkumisen riemun lisäksi henkistä jaksamista ja sosiaalisen verkoston laajentumista. Päätavoitteena on saada hyvinvointituutoreita jokaiselta alalta, eikä liikunnallisuutta korosteta missään vaiheessa, vaan hyviksen tulee olla motivoitunut ja oma itsensä.
Nimityksen vaihdolla on ollut lyhyessä ajassa monia mahtavia vaikutuksia. Konkreettisimpana esimerkkinä mainitsen ylpeyden aiheemme ”nörttien liikuntakerhon”. Kaksi pelialan opiskelijaa hankkiutui hyvinvointituutoreiksi ja aloittivat oman alan opiskelijoilleen suunnatun liikuntakerhon pyörittämisen. Kerho on avoin kaikille halukkaille ja vähän liikkuville. Kerholaiset saavat päättää itse kerran viikossa järjestettävän kerhon sisällön. Joka viikko osallistujia on ollut noin 20. Ja mitä tulee tuohon kerhon nimeen, he itse päättivät sen. Tänä vuonna kerhoon on liittynyt mukaan myös insinöörit.
Tämä konsepti on nostattanut fiilistä todella paljon korkeakoulussamme ja seuraavaksi tarkoituksena on hankkia lisää tuutoreita Hyviksiksi ja kasvattaa tietoutta heidän toiminnastaan korkeakoulun sisällä. Valmisteilla on myös hyvinvointituutoroinnin käsikirja, jota itse olen työstänyt opinnäytetyönäni. Käsikirja näki ensimmäisen kerran päivänvalon 6.5. järjestetyssä hyvinvointituutorikoulutuksessa. Koulutukseen osallistuneet pääsivät kommentoimaan käsikirjan sisältöä ja tarpeellisuutta.
Vastaa