Tekstin ovat kirjoittaneet Nyytin vapaaehtoiset.
Tampereen yliopisto ja Nyyti ry toteutti keväällä 2024 projektikurssi-pilotin, jossa yhteiskuntatutkimuksen opiskelijat pääsivät suunnittelemaan toimintaa nuorten ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Teeman ollessa hyvin laaja, antoi tämä hyvin vapaat kädet projektiin osallistuville suunnitella heille tärkeiden aiheiden ympärille toimintaa.
Meidän ryhmämme aihe keskittyi ympäristöön ja kuinka tämä voi olla liitoksissa hyvinvointiin. Tapahtumamme tavoitteena oli levittää hyvää mieltä Tampereen keskustan katukuvan siistimisellä tapahtumassa ”Hyvän mielen kevätsiivous”. Kuitenkaan emme halunnut sivuuttaa projektimme aiheen varjopuolta ja kuinka ympäristön epäsiisteys saattaa aiheuttaa huolta maapallostamme.
Päätimme siis syventyä projektissa myös ilmastoahdistukseen ja tämän herättämiin kysymyksiin, murheisiin tai ajatuksiin. Hyvän mielen kevätsiivous -tapahtumaan teimme kysymyslaatikon, johon osallistujat saivat anonyymisti kirjoittaa mietteitään ilmastoahdistukseen liittyen. Kysymyksiin saimme vastauksia Nyyti ry:n asiantuntijoilta Hanna Rintalalta ja Kia Löfbergiltä. Vastaukset julkaistiin sosiaalisessa mediassa videoiden muodossa, mutta halusimme taltioida materiaalin myös tänne!
Kysymys 1: Jos jokainen tekee itsenäisesti ilmastotekoja, voiko sillä saada tarpeeksi isoja muutoksia aikaan?
“Kaikenlaiset ilmastoteot on aina hyväksi ja niillä saa aina muutosta aikaan, koska joukoissa on voimaa. Mutta jos puhutaan siitä mikä on tarpeeksi, niin kyllä siihen tarvitaan silloin myös suuryritysten suunnanmuutosta ja samoin hallitusta ja erilaisia päätöksiä valtioilta. Mutta kyllä mä sanoisin, että sä voit tehdä molempia. Eli kansalaisvaikuttamista esimerkiksi kirjoittaa kansalaisaloitteita ja sitten sä voit sen lisäksi tehdä myös sellaisia arkisia ilmastotekoja omassa arjessa, kuten kierrättää tai suosia kasvisruokaa.”
Kysymys 2: Miten eri matkustustavat eroavat hiilidioksidipäätöiltään ja muilta ilmastovaikutuksiltaan (esim. auto, juna, bussi, lentokone) ja miten paljon omilla valinnoillani on vaikutusta isommassa kuvassa?
“Matkustavoilla on merkitystä! Omilla lihaksilla liikkuminen on ympäristön kannalta aina paras vaihtoehto. Sekä lento- että autoilumatkustamisen vähentämisen vaikutukset ovat suuria jos moni ihminen tekee näin. Molemmat tuottavat isoja vaikutuksia isossa kuvassa niiden liittyen elämäntapaan ja haluttavuuden ilmiöön. Esimerkiksi lentämisen helppouden halluttavuuden laskeminen on yksi vaihtoehto vaikuttaa.”
Kysymys 3: Milloin olisi tullut havahtua ja ryhtyä toimiin ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa, jotta olisimme voineet ehkäistä ilmastonmuutosta ja sen tilanteen aiheuttamaan ahdistusta parhaalla mahdollisella tavalla?
“Milloin olisi tullut havahtua ilmastonmuutokseen ja milloin olisi ollut oikea aika ryhtyä toimiin, jotta oltaisiin voitu ehkäistä sen tilanteen aiheuttama ahdistus?
No okei, tähän kysymykseen on se vastaus, että paras aika olisi ollut jo tätä ennen, mutta toisiksi paras aika on nyt. Ja sen takia, ei anneta sen jossittelun, että mitä olisi pitänyt menneisyydessä tehdä, pilata sitä, mitä me tehdään nyt. Eli kaikki se, miten me keskitytään siihen, että me puhutaan näistä kysymyksistä ja me puhutaan siitä, millainen on hyvä elämä, joka on maapallon rajoissa. Niin kaikki se vaikuttaa, ja sitten myös ne konkreettiset teot.”
Kysymys 4: Miten eri matkustustavat eroavat hiilidioksidipäästöiltään ja muilta ilmastovaikutuksiltaan (esim. auto, juna, bussi, lentokone) ja miten paljon omilla valinnoilla on vaikutusta isommassa kuvassa?
“Matkustustavoista niin omilla lihaksilla liikkuminen on paras vaihtoehto ja kyllä sekä lentomatkustamisen että autoilun vähentämisen vaikutukset on isot, jos moni ihminen tekee niitä. Ja sen takii niil on myös isot vaikutukset isossa kuvassa, koska osittain ne liittyy sellaseen elämäntapaan ja semmoseen kysymykseen mitä me oikeestaan pidetään haluttavana. Ja voi olla, että se että lennellään ympäriinsä niin ei sen tarttis olla iha niin haluttavaa mitä se täl hetkellä on. Tää on mun mielipide.”
Kysymys 5: Mä oon huolissani siitä, että monet menettää elantonsa ja työnsä ilmastonmuutoksen takia. Varsinkin köyhemmissä valtioissa ilmastonmuutos on vakava uhka monille asukkaille. Se aiheuttaa turhaa stressiä perheille ja perheen lapsia uhkaa se, etteivät he saa parasta mahdollista koulutusta. “Mun mielestä sä oon ihan asian ytimessä, eli täs on kyseessä tosi isot maailmanlaajuiset epätasa-arvokysymykset. Ja on mun mielestä kanssa se niiku satuttaa mun sydäntä, että tää koskettaa just haavottuvassa asemassa olevia ja ne niitä, jotka on kaikkein vähiten tätä koko ilmastokriisiä ollu aiheuttamassa niin eniten. Ja se et ne tulevaisuuden näkymät näyttää niiku kaventuvan ja tulevan semmosia isoja ihan selviämiseen liittyviä uhkia. Mutta tää kaikki saa mut ainaki haluamaan vaan toimia entistä enemmän.”