Paljon onnea kaikille opiskelupaikan saaneille ja sen vastaanottaneille!
Alkusyksystä kymmenet tuhannet uudet opiskelijat aloittavat opinnot korkeakouluissa. Korkeakouluihin tullaan monenlaisista taustoista ja uudet opiskelijat ovat todella moninainen joukko: on nuoria suoraan lukiosta, on useamman kerran unelma-alalleen aiemmin pyrkineitä nuoria aikuisia ja on jo hieman vanhempia työelämä- ja elämänkokemusta omaavia aikuisia.
Opintojen aloittaminen tarkoittaa samalla uudenlaista elämänvaihetta on elämäntilanne minkälainen tahansa.
Monelle nuorelle opintojen aloittaminen tarkoittaa elämäkulussa siirtymävaihetta: irtaantumista lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän aloittamista usein vielä uudella paikkakunnalla. Perheellisellä opiskelijalla taas voi olla tarpeellista järjestellä arkeaan uudella tavalla, joillain voi olla hoivavastuuta lasten lisäksi tai sijasta esim. lähimmäisen omaishoitajana, toisilla opiskelu on sovitettava päätoimisen työn oheen.
Normaalinakin aikana opiskelujen aloittamiseen liittyy monenkirjavia tunteita innostuksesta jännityksen sekaiseen odotukseen, stressiin ja ahdistukseen. Ajatuksissa saattaa risteillä erilaisia kysymyksiä ja huolia. Miten pärjään yksin, kun perhe ja ystävät jäävät kauas kotiseudulle? Miten tutustun muihin opiskelijoihin, löydänkö paikkani opiskeluyhteisössä? Entä toimeentulo – miten rahat riittävät? Entä, jos koulutusala ei kiinnostakaan, valitsinko väärin? Jaksanko ja pystynkö sovittamaan yhteen opiskelun, työn ja perhe-elämän?
Nyt korona-aika tuo vielä oman epävarmuuslisänsä: pääseekö kampuksille ja luennoille vai ovatko opinnot etäpainotteisia? Kannattaako edes muuttaa opiskelupaikkakunnalle, jos syksy menee opiskelijakämpässä yksin nyhjöttämiseksi? Miten käy opiskelijaelämän? Pandemia-aika rajoituksineen on voinut olla kuormittavaa ja mieltä saattaa paina huoli omien voimavarojen riittämisestä uusissa haasteissa.
Uuden äärellä on aivan normaalia kokea erilaisia tunteita ja ristiriitaisiakin sellaisia.
Muutokset synnyttävät aina stressiä, vaikka ne olisivatkin myönteisiä. Stressi ei kuitenkaan saisi kasvaa niin voimakkaaksi ahdistukseksi, että se vaikuttaa pitkäaikaisesti toimintakykyyn ja mielialaan tai ylläpitää elämäntilannekriisiä. Siksi on tärkeää tunnistaa uuden elämävaiheen synnyttämiä tunteita ja ajatuksia sekä hyväksyä ne tilanteeseen kuuluvaksi. On hyvä myös tiedostaa, että vaikka jokaisen tilanne on ainutlaatuinen, niin et ole yksin tunteiden vuoristoradassa vaan on monia, monia muitakin samankaltaisesti kokevia.
Uusi opiskelija: älä jää yksin tunteidesi kanssa.
Puhu perheellesi ja ystävillesi; puhu uusille opiskelukavereillesi sitten kun opinnot alkavat. Hae ammatillista keskusteluapua, jos huomaat jumiutuvasi negatiivisiin tunteisiin sekä ajatuksiin ja mielialasi laskee.
Nyytin chatissa torstaina 12.8. klo 18-20 aiheena ”Uudet opinnot alkamassa ja perhosia vatsassa”. Tule uusi opiskelija vaihtamaan ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa!
Kaikkea hyvää loppukesään ja iloa alkaviin opintoihin!
Vastaa