Toteutin kyselyn opiskelijoiden kokemasta uupumuksesta ja sain huomata, että en ole ainut, joka uupuu opiskelun lomassa. Toteutin kyselyn huhtikuussa 2017 ja siihen vastasi kahden viikon kuluessa 46 henkilöä. Suurin osa vastaajista oli naisia. Kyselyyni vastanneista 98 prosenttia oli kokenut opiskelu uupumusta.
Mitä sitten on opiskelu uupumus? Se on yleensä monen asian summa, joka ilmenee mm. väsymyksenä, aloitekyvyttömyytenä, stressinä ja yleisenä kyvyttömyyden ja riittämättömyyden tunteena. Motivaatio opiskelua kohtaan heikkenee ja jopa mieli saattaa masentua.
Uupumus koskettaa monia
Tutkimusten mukaan moni korkeakouluopiskelija kokee henkistä pahoinvointia ja uupumusta opintojensa aikana. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2016) mukaan 66 prosenttia vastanneista kokee henkisen vointinsa hyväksi. Toisaalta, pitkäaikaisvertailussa kuitenkin ilmenee, että psyykkiset oireet ovat lisääntyneet ajanjaksolla jaksolla 2000 – 2016. Miehistä uniongelmia on 23 prosentilla ja 18 prosentilla on masentuneisuutta. Naisilla vastaavat luvut olivat 30prosenttia ja 19 prosenttia.
Tutkimusten mukaan moni korkeakouluopiskelija kokee henkistä pahoinvointia ja uupumusta opintojensa aikana.
Opiskelen sosionomiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa Iisalmessa ja minulla on vielä reilu vuosi valmistumiseen. Opiskeluiden aikana olen huomannut, miten helppoa on uupua tämän työmäärän alla (tentit, projektit, ryhmätyöt…), kun aikaa ei jää enää paljon muulle elämälle. Aihepiiri on minusta todella tärkeä ja olisikin hyvä löytää keinoja, joilla tunnistaa paremmin uupumusta, ennaltaehkäistä sitä ja tarjota apua uupuneelle.
Tekemääni kyselyn mukaan moni opiskelija oli saanut uupumukseensa apua ystäviltä, perheeltä ja ammattiavulta. Myös oman elämäntilanteen tasapainottaminen sekä opintojen uudelleen aikatauluttaminen olivat tuoneet apua uupuneeseen olotilaan.
Opiskelijan tarina uupumuksesta
Haastattelin Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijaa aihepiirin tiimoilta ja hän kertoi minulle oman tarinansa uupumuksestaan. Hänellä, kuten monella muullakin uupuminen opiskeluissa ei johtunut pelkästään opiskelun työtaakasta, vaan oli monen asian summa.
Hänellä, kuten monella muullakin uupuminen opiskeluissa ei johtunut pelkästään opiskelun työtaakasta, vaan oli monen asian summa.
Ero pitkästä parisuhteesta ja äidin sairaus viimeisen parin vuoden sisällä ovat olleet suuri syy, miksi elämä alkoi kuormittua ja opiskelu alkoi olla haastavampaa. Aikaisemmin hänen elämässä ei ole ollut kriisejä, joten tilanne oli uusi. Hän alkoi vetäytyä ystäviensä seurasta ja harrastuksista, eikä jaksanut enää innostua asioista.
Avoimen ja puheliaan opiskelijan ei ollutkaan niin helppoa lähteä avautumaan. Avun hän löysi terveyskeskuslääkärin ja Tukinet-verkkopalvelun kautta, jossa on mahdollista jutella tukihenkilön kanssa. Sitä kautta hän sai myös voimia kertoa kavereilleen tilanteesta. Hänelle oli tärkeää jutella olostaan muiden kanssa ja purkaa ajatuksia. Apua uupumukseen on tuonut hänelle myös tanssi ja luonnossa liikkuminen.
Musiikista helpotusta uupumukseen
Itse haen apua paljon musiikista. Musiikissa sanat voivat joskus auttaa sanoittamaan tunteita ja helpottaa oloa. Sen takia kysyin myös haastattelemaltani opiskelijalta kappaletta, joka auttoi häntä tai muuten kuvasti sen hetkistä olotilaa. Vastauksena sain kappaleen nimeltä ”Sinä riität” -Mikko Harju.
”Sinä riität, sinä riität
olet kaunis juuri noin.
Ja sä löydät vielä jonkun
joka ei koskaan mene pois.
Sinä riität, sinä riität
olet täydellinen noin.
Aurinko nousee, aurinko laskee
mut hymys aina loistaa voi.”
Haastattelemani opiskelija valmistuu tänä keväänä ja haluankin toivottaa hänelle hyvää jatkoa ja TZEMIÄ!
On tärkeää kuunnella itseään ja myöntää silloin, kun ei voimat enää riitä ja hakea rohkeasti apua. Avun voit löytää perheeltä, ystäviltä tai ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Opiskelu intoa kaikille!
On tärkeää kuunnella itseään ja myöntää silloin, kun ei voimat enää riitä ja hakea rohkeasti apua.
Tutustu myös Opi elämäntaitoa -osion sisältöihin:
Vastaa