Pitäisi lähteä lenkille, koska
- kunto on päässyt rapistumaan,
- liikunta parantaa terveyttä (kaikkihan sen tietää),
- halusin parempaan kuntoon.
Huomasin viime keväänä, että en harrasta ollenkaan liikuntaa. Ei ollut aikaa, en jaksanut, enkä viitsinyt.
Mutta pitäisi.
Liikunta voidaan nähdä kapea-alaisesti vain urheiluna tai terveyskäyttäytymisenä ja välineenä saavuttaa jotain, suorittaa. Vaihtoehtoisesti liikunnan voisi ajatella olevan omaa aikaa, myönteisiä kokemuksia ja elämään elämyksiä tuottavaa toimintaa.
Liikunnan voisi ajatella olevan omaa aikaa, myönteisiä kokemuksia ja elämään elämyksiä tuottavaa toimintaa.
Into liikkumiseen löytyi suunnistamalla
Liikuntaa on monenlaista. Liikuntalajien ja -tapojen joukosta löytyy varmasti jotain jokaisen kiinnostuksenkohteisiin ja elämäntilanteeseen sopivaa. Keväällä painiessani pahimman liikkumattomuustunteeni kanssa sain Nyytin liikunta-aiheisessa chatissä vinkin kokeilla suunnistusta.
Jo 20 min. oleskelu metsässä laskee verenpainetta. Suunnistuksessa saa hien pintaan samaan aikaan kuin mieli keskittyy karttamerkkeihin ja pinnanmuotojen havainnointiin.
Jo ensimmäisellä kerralla huomasin, että minun ei pitänyt lähteä iltarasteille vaan halusin lähteä. Oman liikkumismuodon löytäminen on valtavan merkityksellistä.
Oman liikkumismuodon löytäminen on valtavan merkityksellistä.
Pienistä määristä kertyy paljon liikuntaa
Paljonko liikuntaa on tarpeeksi? UKK-instituutti suosittaa 18-64-vuotiaille viikoittain
- kestävyyskunnon kohotusta 2t 30 min reippaasti tai 1 t 15 min rasittavasti,
- lihaskuntoa ja liikehallintaa 2 kertaa viikossa.
Oman liikkumismuodon löytämisen lisäksi on terveellistä ja virkistävää huomata välillä, miten pienistä paloista oma liikuntapiirakka voi koostua. Arkipäivinä pyöräily yliopistolle 15 minuuttia suuntaansa ja viikon liikuntakertymä on 2 t 30 min.
Lopuksi, entä sitten kun et jostain syystä jaksa tai ei vaan huvita. Silloin PITÄÄ muistaa itsemyötätunto. Silloin ei PIDÄ.
Vastaa