Elämänhallinta, Hyvinvointi, Opiskelu, Stressi, Tunteet

Tunnetko jatkuvaa stressiä? Et ole todellakaan ainoa. Lähes jokainen meistä kokee nykyään jonkinlaista stressiä, jotkut useammin ja jatkuvasti, toiset vähän harvemmin. Stressiä voi aiheuttaa useimmissa tapauksissa työkiireet, työtehtävät sekä opiskelu ja siitä selviäminen. Opiskelijoilla etenkin tenttiviikoilla stressitasot voivat olla hyvinkin korkealla. Stressi voi vaikuttaa vahvasti mielialaan, motivaatioon, unenlaatuun ja jopa ihon hyvinvointiin.

Miksi sitten koemme stressiä? Onko jännittäminen ja stressi seurausta omista paineista, joita olemme luoneet koskien esim. tulevaa tenttiä? Odotammeko itseltämme tiettyä tulosta ja tahdommeko tehdä kaikkemme tulosten saavuttamiseksi? Nyky-yhteiskunnastamme voi usein nousta esiin sellainen tunne, että meiltä kaikilta vaaditaan jatkuvasti enemmän ja toisten mielestä ehkä jopa liikaa. Meidän on pystyttävä parempiin tuloksiin kuin ennen vähemmillä resursseilla ja ajalla.

Nyky-yhteiskunnastamme voi usein nousta esiin sellainen tunne, että meiltä kaikilta vaaditaan jatkuvasti enemmän ja toisten mielestä ehkä jopa liikaa.

Olen keskustellut aiheesta paljon myös opiskeluystävieni kanssa, ja lähes jokainen heistä kokee myös ajoittain hyvinkin runsasta stressiä. Nyyti oli myös mukana Haaga-Helian Ammattikorkeakoulun järjestämillä Feel Good -approilla 15.3.2017, jossa kierrettiin rasteja mielen ja kehon hyvinvoinnin teemoissa. Tapahtuman oli järjestänyt Haaga-Helian opiskelijat osana erästä opintojaksoaan.

Nyytin stressiaiheisella rastilla huomasi, että yhä useampi kokee stressiä opiskelujen ja töiden takia. Tämän vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää, että jokainen meistä löytäisi sen itselle sopivan rentoutumistavan kaiken kiireisen arjen keskellä. Joillekin se tarkoittaa liikuntaa, joillekin leipomista, joillekin television katsomista. Vain kokeilemalla voi löytää oman rentoutumistapansa. Viime vuosina suosittuja ovat olleet esim. Mindfullness-tyyliset värityskirjat, jolloin voi täysin sulkea muun maailman ulkopuolelle ja keskittyä pelkästään värittämiseen.

Vain kokeilemalla voi löytää oman rentoutumistapansa.

Stressi kuuluu jossain määrin kuitenkin elämään, pitipä siitä tai ei. Pieni ja ”sopiva” stressi muistuttaa meitä siitä, että tahdomme tehdä työmme ja velvollisuutemme hyvin, ja että asia on meille tärkeä. On tärkeää kuitenkin muistaa jättää tilaa rentoutumiselle ja itselle annettu aika on etenkin kiireisille opiskelijoille kullanarvoista.

Leena Tuuttila


Toimin Nyytissä asiantuntijana vastaten vertaismentoroinnin ja NyytiCoachingin toimintamalleista sekä niihin liittyvästä kehittämisestä, koordinoinnista ja kumppanuustoiminnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *