Elämänhallinta, Hyvinvointi, Opiskelu, Työ

Halusin kirjoittaa aiheesta osa-aikatyö ja opinnot, koska koen niiden olevan tärkeä osa monen opiskelijan elämää. On tärkeää oppia yhdistämään ne tavalla, joka ei kuluta opiskelijaa loppuun. Osa-aikatyön avulla opiskelija voi tutustua työkulttuuriin ja työelämän pelisääntöihin. Lisäksi työskentelemällä opintojen ohella voi saada hyvää vaihtelua opiskeluelämään. Jos työskentelee omalla alalla, se voi auttaa myöhemmin työllistymisessä. Joillakin työskentely on pakollista taloudellisen tilanteen takia.

Itse työskentelin opintojeni ohella useamman vuoden. Täytyy myöntää, että opintojen ja töiden yhteensovittaminen kävi paikoittain raskaaksi, mutta minulla oli myös hyviä hetkiä, jolloin työt ja opinnot kulkivat hyvin käsi kädessä. Ajattelin jakaa tässä kirjoituksessa vinkkejä, joita noudatin parempina aikoina. Toivottavasti niistä olisi hyötyä toiselle opiskelijalle, joka pohtii työn ja opintojen yhteensovittamista.

Itse työskentelin niin, että minun täytyi fyysisesti kulkea työpaikalle. Haastattelin myös kaveriani, joka työskentelee tietokoneelta, joten hänen ei välttämättä tarvitse lähteä kotoa töihin. Näin te saatte enemmän näkökulmia ja ideoita töiden ja opintojen yhdistämiseen.

Aikatauluttaminen

Työn ja opintojen yhteensovittamisessa minulla toimi parhaiten aikatauluttaminen. Saatoin jakaa päivät opiskelu- ja työpäiviksi työvuorojen, luentojen ja tehtävien mukaan. Jos minulla oli normaali 7 tunnin työpäivä, pyrin siihen, ettei minulla ollut työpäivän jälkeen koulutehtäviä tehtävänä tai palautettavana. Katsoin esimerkiksi, että työtä edeltävänä päivänä tein ainakin pakolliset palautukset pois alta. Tai jos tiesin olevani sijaisena viikon, tein jo kaikki tehtävät valmiiksi (jotka pystyin) edellisellä viikolla. Näin sain rauhassa rentoutua työpäivän jälkeen. Aina tämä ei tietenkään onnistunut. Oli myös päiviä, jolloin olin ensin töissä koko päivän ja tulin sitten paniikissa kirjoittamaan koulutehtäviä ja saatoin palauttaa ne keskiyön jälkeen.

Jos mitenkään pystyt, yritä pitää ainakin yksi vapaapäivä viikossa. Pyri tekemään koulutyöt pois alta, jotta sinun ei sinä päivänä tarvitse miettiä koulu- tai työtehtäviä työpäivän jälkeen. Minulla tuo vapaapäivä oli usein sunnuntai, mutta voit pitää sen juuri sinä päivänä, kun se sopii aikatauluusi.

Rehellisyys

Ole rehellinen opettajille, työnantajille ja erityisesti itsellesi. Jaksatko ottaa työvuoroa, jonka työantaja tarjoaa? Pitäisikö opettajalle kertoa, että et pysty palauttamaan tehtävää ajoissa töiden tai oman jaksamisen takia? Itseäni ainakin helpotti, kun pystyin sanomaan ääneen: ”Nyt en pysty.” Myös sinulla on siihen oikeus. Maailma ei pysähdy, jos otat hetken aikaa itsellesi. Tee ne työt, jotka olet luvannut tehdä ja ilmoita sen jälkeen esihenkilölle, että keskityt nyt opiskeluihin (jos pystyt rahallisesti). Opiskelu on kuitenkin tärkein. Kun sinulla on parempi ajanjakso, voit tarjoutua silloin enemmän töihin.

Arkiliikunta

Minä pyrin yleensä kävelemään tai pyöräilemään töihin. Sain siinä omaa aikaa ja arkiliikuntaa. Olen myös kulkenut metrolla ja busseilla, ja täytyy myöntää, että tulin paljon kireämpänä töihin. Muiden stressi ja kireys vaikuttivat selkeästi minuun. Kun taas kuljin itsekseni, olin paljon energisempi töihin tullessa. Jos töihin meno ei onnistu ilman julkista liikennettä, kokeile palata kotiin kävellen tai pyörällä, kun sinulla ei ole yhtä kiire. Edes osan matkasta.

Tässä onkin arkiliikunnan lisäksi muita rentoutumiskeinojani. Jos jokin näistä kuulostaa sinulle sopivalta, kokeile toki!

  1. Lenkkeily (tämän mainitsinkin jo)
  2. Piirtäminen, maalaaminen tai ihan vain töhertäminen
  3. Musiikin kuunteleminen (ja soittaminen, jos osaat)
  4. Kaverien näkeminen (bonuspisteitä, jos kaverilla on lemmikki/lemmikkejä

Työt ja opinnot tietokoneella

Entä sitten opiskelija, joka työskentelee kotona/toimistolla tietokoneelta? Haastattelin Jenna Hopiavuorta tätä osiota varten. Hän työskentelee opintojen ohella osa-aikaisesti kääntäjänä Lingoneer oy:llä.

Ensimmäinen kysymykseni oli, miten hän erottaa työn, opiskelun ja vapaa-ajan toisistaan. Jenna kertoi, että työ ja opiskelu oli vaikeampi erottaa toisistaan kuin vapaa-aika. Hän ei toisaalta näe tarvetta erottaa työtä ja opiskelua, koska ne ovat samaa alaa ja tukevat toisiaan. Työskentely ja opiskelu riippuu päivästä. Jos hänellä on luento yliopistolla, hän tekee työt ja kouluhommat luentojen välissä esimerkiksi yliopistolla. Jos hän taas on kotona, pyrkii hän tekemään työt ja kouluhommat klo 8–16 välillä. Hän totesi, että se ei aina onnistu, jos on paljon deadlineja ja joskus myös viikonloppuna on pakko tehdä koulutöitä. Jenna pyrkii pitämään lauantain vapaana. Sunnuntaina hän tekee jäljellä olevat koulutyöt ja orientoituu tulevaan viikkoon.

Seuraavaksi halusin kuulla, onko Jennalla ollut vaikeaa työn ja opintojen yhteensovittamisessa, ja mitä hän on tehnyt helpottaakseen stressiä. Jenna totesi, että kiire on väliaikaista. Vaikeina hetkinä jommastakummasta on pakko ollut joustaa. Onneksi yliopistolla ja töissä on oltu ymmärtäväisiä. Opettajat antavat esimerkiksi lisäaikaa tehtävien palautuksille. Joskus hän on pyytänyt viikon vapaaksi töistä, jotta pystyisi tekemään pidempiä koulutöitä kuten gradua. Kesällä Jenna jatkaa töitä, ja hän on suunnitellut tekevänsä neljä päivää viikossa töitä ja keskittyvänsä yhtenä päivänä graduun. Mahdollisuuksien mukaan hän haluaisi pitää viikonloput vapaana.

Jenna muistuttaa, että vaikka olisi kiire ja stressi, välillä on myös pakko palautua ja levätä. Hänelle töiden laatu on tärkeää, joten hän saattaa välillä tinkiä kouluhommien laadusta. Aina ei tarvitse olla täydellinen.

Myös Jenna kokosi listan hänen rentoutumiskeinoistaan:

  1. Käsityöt – neulominen ja ompeleminen
  2. Netflixin katsominen (samalla kun tekee käsitöitä)
  3. Stressin purku, kävelylenkit helpottavat oloa nopeasti
  4. Vapaampi viikonloppu kavereiden kanssa
  5. Tekee arkena jotakin kivaa, esimerkiksi käy elokuvissa tai syömässä ulkona

Onko sinulla rentoutumiskeinoja, jotka haluaisit jakaa muille?

Saimi Hirvonen


Nyytin vapaaehtoinen

Avainsanat: , ,