Elämänhallinta, Hyvinvointi, Myötätunto, Stressi

Myötätunto on asia, jonka pitäisi muiden ihmisten lisäksi kohdistua myös itseensä. Omien mokien hyväksyminen ja sympatia itseä kohtaan on monille yllättävän vaikeaa. Itselle tuppaa yleensä olemaan aina ankarin. Myötätunto ei ole asia, jonka kuuluisi kohdistua vain muihin ihmisiin. Se on asia, joka kuuluu kaikille.

Miksi sitten itselle on niin vaikea antaa virheitä anteeksi? Miksi rankaisemme itseämme samoista virheistä, mitä hyväksymme kuitenkin muilta?

Itsestä tulisi pitää yhtä hyvää huolta kuin muista

Mieti, millaisilla sanoilla puhuttelet itseäsi, kun epäonnistut. Puhuisitko ystävällesi samalla tavalla hänen epäonnistuessaan? Jos vastaus on ei, on syytä opetella olemaan myötätuntoisempi itseä kohtaan. Heikkouksien hyväksyminen on tärkeää, sillä kukaan ei ole täydellinen. Jokainen meistä tekee virheitä, joskus pienempiä ja joskus suurempia. Tärkeää on antaa ne itselleen anteeksi ja ennen kaikkea, olla myötätuntoinen itseä kohtaan.

Mieti ensi kerralla, kun mokaat, miten puhuttelet itseäsi. Pyri kääntämään negatiivinen ja itsekriittinen sisäinen äänesi ystävällisemmäksi ja ymmärtäväisemmäksi. Omatunto on hyvä olla, mutta liiallisuuksiin ei ole syytä mennä virheen sattuessa.

Omatunto on hyvä olla, mutta liiallisuuksiin ei ole syytä mennä virheen sattuessa.

Itseltä usein vaaditaan täydellistä suoriutumista ja rankaistaan silloin kun ei onnistuta. Monet pyrkivät täydellisyyteen omissa suorituksissaan, mutta samalla kannustamme muita, kun he eivät suoriudu samalla tavalla, kun vaadimme itsemme suoriutuvan. Ristiriitaista, eikö?

Ymmärrys omaa itseään ja suorituksia kohtaan on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Kukaan ei voi olla täydellinen kaikessa ja jopa huippu suorittajatkin mokaavat joskus. Virheet ja epäonnistumiset ovat niitä asioita, jotka vahvistavat meitä. Ne muokkaavat meitä ihmisenä ja opettavat tulevaa varten. Virheistä ei kannata lannistua, vaan pikemminkin oppia. Ja vaikka sama virhe toistuisikin uudestaan, sekään ei ole maailmanloppu. Totuus on se, että joskus meidän pitää mokata, jotta voimme nousta ylös entistä vahvempana. Virheet ovat niitä, jotka tekevät meistä epätäydellisen täydellisiä.

Joskus meidän pitää mokata, jotta voimme nousta ylös entistä vahvempana

Tie itsemyötätuntoisempaan elämään onnistuu parhaiten, kun pyrit kääntämään mokat vahvuudeksi. Ymmärrä, että jokainen meistä tekee virheitä, myös sinä. Kukaan ei ole täydellinen, vaikka sitä usein pyritäänkin olemaan. Kaikessa ei tarvitse onnistua eikä kukaan ei ole epäonnistuja, jos ei suoriudu kaikesta täydellisesti.

Täydellisyyden tavoittelu uuvuttaa ja aiheuttaa ylimääräistä stressiä. Usein ajattelemme omassa päässämme, miten meidän kuuluisi suoriutua milloin mistäkin asiasta ja miten pitäisi toimia missäkin tilanteessa. Kun tilanteen tullen emme suoriudukaan juuri niin kuin olimme suunnitelleet, soimaamme itseämme. ”Miten sä nyt noin sanoit, tyhmä” tai ”Olisit nyt edes yrittänyt tehdä jotenkin toisin”.

Jokaisen, joka samaistuu edellä mainittuihin lausahduksiin tulisi ymmärtää se, että elämä on arvaamatonta ja kaikkea ei voi suunnitella etukäteen. Asiat ja tilanteet muuttuvat, ja sen myötä myös suunnitelmat. Aina ei kerkeä suunnittelemaan jokaista sanaa ja lausetta uusiksi, vaan on mentävä virran mukana. Mutta se on elämää.

Älä vaadi itseltäsi liikaa. Olemme usein aivan liian vaativia itseämme kohtaan ja lannistumme kun emme saavuta sitä pistettä, minkä olimme asettaneet itsellemme. Kun et suoriudu niin kuin olit toivonut, lannistumisen ja itsekriittisyyden sijaan kokeile kannustaa itseäsi. Kehu itseäsi, kun onnistut. Kannusta kun koet, ettet saavuttanut tavoitettasi. Itselle on aina ankarin, mutta myötätuntoisuutta itseään kohtaan on hyvä opetella. Anna itsellesi anteeksi ja jatka eteenpäin. Jos jäisimme junnaamaan jokaiseen pieneen virheeseen mitä teemme, emme koskaan olisi tyytyväisiä.

Kehu itseäsi, kun onnistut. Kannusta kun koet, ettet saavuttanut tavoitettasi.

Kaikkea ei myöskään tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Kun toinen tekee jonkun hauskan pienen virheen, naurahdat, mutta jos teet itse samoin, nolostut. Opi nauramaan omille virheillesi äläkä ota tilannetta liian vakavasti. Niin kuin Oscar Wilde sanoi, ”elämä on aivan liian tärkeä asia, jotta sen voisi ottaa vakavasti”.

Virheet ovat kokemuksia, siinä missä muutkin asiat. Muut ihmiset eivät ole heikkoja virheitä tehdessään, etkä ole sinäkään. Me olemme vain ihmisiä ja meidän kuuluisi olla itsellemme yhtä myötätuntoisia kuin muita kohtaan. Myötätunto on osa hyvinvointia ja se kuuluu tasavertaisesti jokaiselle meistä.

Myötätunto kuuluu kaikille, myös sinulle.

Kirjoitus on osa Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjointia (9.-20.4.2018). Kampanjan teemana on: myötätunnosta hyvinvointia.

Heidi Peltola


Toisen vuoden sosionomi-opiskelija Laurea Ammattikorkeakoulusta.
Nyytin harjoittelija keväällä 2018.

Yksi vastaus aiheeseen “Virheistä vahvemmaksi”

  1. Petri Pellinen

    Jos on kova mokailemaan ja pystyy ottamaan noloihin kokemuksiinsa etäisyyttä, niin se on oiva pohja huumorin tekemiseen. Eilispäivän lievistä tragedioista voi nimittäin syntyä mitä mainiointa komediaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *