Keinoja sosiaalisen jännittämisen helpottamiseksi

Jutun tiivistelmä

  • Kohtaa jännitystä aiheuttavat tilanteet välttelyn sijaan: Sosiaalisten tilanteiden kohtaaminen vähentää pitkällä aikavälillä jännittämistä ja auttaa rakentamaan itsevarmuutta.

  • Tunne oma jännittämisesi: Itseymmärrys auttaa käsittelemään sosiaalista jännitystä. Pohdi esimerkiksi, milloin jännitys alkoi ja millaiset tilanteet erityisesti aiheuttavat sitä.

  • Haasta haitalliset ajatusmallit: Jännittämiseen liittyviä negatiivisia ajatuksia voi oppia muuttamaan myönteisemmiksi, mikä helpottaa oloa pitkällä aikavälillä.

  • Rentouta kehoa ja mieltä: Rentoutus- ja mindfulness-harjoitukset auttavat kehoa ja mieltä rauhoittumaan jännittävissä tilanteissa.

Lue juttu tarkemmin alta:

Erilaiset itsehoitokeinot helpottavat tutkitusti sosiaalista jännittämistä. On hyvä pitää mielessä, että kaikkia jännittää joskus. Jännittämisestä ei tarvitse päästä kokonaan eroon. Tärkeintä on, että tulet jännittämisesi kanssa toimeen eikä se rajoita liikaa elämääsi.

Kohtaa jännitys välttelyn sijaan

Jännittämisen helpottamisessa keskeistä on sosiaalisten tilanteiden kohtaaminen itselle sopivin askelin sekä muilta saatu tuki ja kannustus. Jännittäminen johtaa helposti jännitystä aiheuttavien tilanteiden välttelemiseen. Tämä saattaa helpottaa oloa siinä hetkessä, mutta pidemmällä aikavälillä välttely kuitenkin lisää jännittämistä, kaventaa elinpiiriä ja vaikeuttaa ihmissuhteita.

Tutustu omaan jännittämiseen

Sosiaalisen jännittämisen lievittämisessä on myös keskeistä tuntea paremmin omaa jännittämistä. Voit käyttää apuna esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Miten pitkään sosiaalinen jännittäminen on jatkunut? Tunnistatko menneisyydestäsi jotain tilanteita, jotka ovat voineet vaikuttaa tämänhetkiseen jännittämiseen?
  • Mihin oma epävarmuus ja jännittäminen liittyy?
  • Onko jännittäminen jatkuvaa vai tilannekohtaista? Millaisissa tilanteissa sitä erityisesti ilmenee?
  • Mikä auttaa helpottamaan jännittämistä?

Haasta haitalliset ajatukset

Sosiaaliseen jännittämiseen voi liittyä syvälle sisäistettyjä haitallisia ajatusmalleja. Haitalliset ajatukset voivat aktivoitua lähes automaattisesti ja saada myös kehon reagoimaan. Omia kielteisiä ajatuksia on hyvä oppia tunnistamaan ja haastamaan.

Voit tehdä seuraavan ajatusharjoituksen ja kuulostella miltä se tuntuu kehossasi.

  • Tuo mieleesi jokin tuttu jännittämiseen liittyvä kriittinen ajatus, kuten esimerkiksi: "On noloa ja hävettävää, että jännitän."
  • Ajattele hetki tätä lausetta ja havainnoi kehosi reaktioita. Millaisia tuntemuksia tämä ajatus saa kehossasi aikaan? Jännittyykö esimerkiksi jokin tietty kohta kehossasi?
  • Vaihda tämän jälkeen ajatusta. Esimerkiksi: "On normaalia jännittää eikä siinä ole mitään hävettävää. Olen arvokas juuri sellaisena kuin olen."
  • Havainnoi jälleen kehosi reaktioita. Muuttuuko jokin edelliseen ajatukseen verrattuna?

(Harjoitus mukaillen Tiia Minayan kirjasta: Vapaudu sosiaalisesta jännittämisestä. Käytä kehosi viisautta.)

Kun alat kiinnittää tietoisesti huomiota sisäisen puheesi sävyyn ja muokkaamaan ajatteluasi, haitalliset ajatukset alkavat vähitellen menettää otettaan ja jännittäminen voi helpottaa. Haitallisten ajatusmallien muuttaminen myönteisemmiksi ei tapahdu hetkessä, vaan edellyttää säännöllistä harjoittelua.

Ole myötätuntoinen itsellesi

Myötätuntoinen ja hyväksyvä suhtautuminen itseä kohtaan ovat yksi parhaista keinoista jännittämisen lieventämiseen. Kun opettelet hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet, ilman taistelua jännitystä vastaan, saatat vähitellen huomata siihen liittyvien tuntemusten helpottuvan.

Rentouta kehoa ja mieltä

Jännittäjän mieli täyttyy usein tuleviin tilanteisiin liittyvistä katastrofiajatuksista ja huolista, jotka saavat myös kehon jännittymään. Erilaiset rentoutusharjoitteet ja mielikuvaharjoitukset auttavat vähentämään kehon ja mielen jännittyneisyyttä. Mindfullness eli tietoisuustaitojen harjoittelu auttaa puolestaan kohtamaan jännittävät tilanteet arvostelematta ja läsnä olevana.

Jos olet valmistautumassa johonkin jännittävään sosiaalisen tilanteeseen, voit tehdä esimerkiksi mielikuvaharjoituksen, jossa visualisoit mielessäsi oman onnistumisen epäonnistumisen sijaan.

Jos omat keinot eivät riitä

Voimakkaan sosiaalisen jännittämisen helpottamiseksi kannattaa hakea apua. Jos koet, että jännittäminen haittaa elämääsi merkittävästi niin sosiaalisesti kuin henkisesti, älä jää yksin ongelman kanssa. Ota yhteyttä tilanteesi selvittämiseksi ammattilaiseen, kuten psykologiin tai terveydenhoitajaan. Opiskelupaikastasi tai opiskeluterveydenhuollosta voi myös löytyä erilaisia jännittämis- ja vertaistukiryhmiä.

Lue lisää

Ulkopuoliset lähteet