Masennus ei ole epäonnistuminen
28.2.2019
Tämä kirjoitus on sinulle joka koet, ettet riitä, sinulle josta tuntuu, ettei ole mitään aihetta hymyyn, sinulle, joka pelkäät sanoa ääneen, ettei kaikki ole hyvin. Tämän haluan sanoa sinulle; Et ole yksin!
Suomalaisista masennukseen sairastuu elämänsä aikana joka viides ja yli puolelle heistä masennus uusiutuu. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2019). Masennuksen oireita ovat mm. masentunut mieliala, poikkeuksellinen väsymys, alentunut itsetunto, perusteeton syyllisyydentunne sekä kiinnostuksen menettäminen asioita kohtaan, joista henkilö on tavallisesti ollut kiinnostunut. Masennus on yksilöllistä ja sen syyt ovat moninaisia.
Aina masennus ei näy ulospäin. Monen on vaikea myöntää itselleen, saatikka toiselle ettei jaksa tai mieli on maassa, sanoa ääneen ”minua pelottaa nämä mustat pilvet pääni sisällä”. Masennus saa mielen hyvin heikentyneeksi ja tuntemaan ettei ole ketään jolle puhua.
Aina masennus ei näy ulospäin. Monen on vaikea myöntää itselleen, saatikka toiselle ettei jaksa tai mieli on maassa, sanoa ääneen ”minua pelottaa nämä mustat pilvet pääni sisällä”.
Keskustelimme kaveri porukassamme miten kenelläkin menee ja yksi kavereistani kertoi avoimesti sairastuneensa masennukseen. Keskustelustamme minulle jäi päällimmäisenä mieleen, ei vain halu auttaa ja tukea kaveriani, vaan myös kaverini sanat: ”se ettei saa hampaita päivän päätteeksi pestyä masennuksen takia, saa kyllä tuntemaan itsensä epäonnistujalta.” On todella pysäyttävää kuulla että joku läheinen kokee olonsa niin huonoksi, että se alkaa vaikuttamaan jo arjen yksinkertaisimpiinkin askareisiin, kuten hampaiden harjaukseen.
Yhteiskunnassamme pidetään tärkeänä että jokainen hankkii koulutuksen, suoriutuu päivittäin töistä, harrastaa, on sosiaalinen, tekee oman osuutensa yhteiskunnan hyväksi. Masentuneelle tämä tuntuu varmasti mahdottomalta taakalta ja pahimmillaan epäonnistumiselta. Haluankin sanoa ääneen sen minkä sanoin kaverillenikin; Sinä et ole missään tapauksessa epäonnistunut, et ole valinnut sairastuvasi! Yritin rohkaista kaveriani uskaltamaan antaa itselleen oikeus olla masentunut, tunnustaa rehellisesti ettei kaikki ole hyvin, ottamaan kaiken mahdollisen ajan paranemiseen ja hakemaan apua, pääasia ettei jää yksin mustien pilvien kanssa!
Kuka tahansa meistä voi missä tahansa elämän vaiheessa tai tilanteessa sairastua masennukseen. Masennus ei katso ikää, sukupuolta, koulutustaustaa tai taloudellista tilaa. Kukaan ei ole sairastumisen riskin yläpuolella, olemme samalla viivalla kaikki. Muistetaan pitää huolta toisistamme, kysytään mitä kuuluu, kuunnellaan toisiamme ja tuetaan tarvittaessa. Muistetaan, ettei ketään jätetä yksin.
Tämän kirjoituksen päätän Kirjailija A.A. Milnen sanoihin: ”Lupaa minulle, että tulet muistamaan aina, että olet paljon rohkeampi kuin uskot, vahvempi miltä näytät ja fiksumpi kuin luulet.”
Aino Harjula
Kirjoittaja on kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Humanistisesta ammattikorkeakoulusta ja suorittaa viimeistä harjoitteluaan Nyyti ry:n ”Yhdessä yhteisöksi”-hankkeessa. Kirjoittaja saa voimaa arkeensa musiikista, piirtämisestä, ystävien seurasta sekä uuden oppimisesta.