Hyppää sisältöön

Ajankäytön suunnittelu

Suunnitelmallisuus on hyvä apukeino ajanhallinnassa. Se ei tarkoita pelkästään opiskelutehtävien suunnittelua vaan myös vapaa-ajan, levon ja taukojen suunnittelua. Suunnitelmallisuuden avulla siis varmistat aikaa itsellesi niin opiskeluille kuin palautumisellekin. Pystyt helpommin rajaamaan vapaa-aikasi ja irrottautumaan työtehtävistä, kun olet suunnitellut tehtäväsi ja tiedät niille varatun ajan. Voi myös helpottaa tehtäviin ryhtymistä, kun kaikki on selkeästi suunniteltuna ja tiedät, mitä tehdä.

Opiskeluajan suunnittelussa yhdistyvät priorisointi ja tavoitteiden asettaminen. Siinä on siis kyse pienten konkreettisten tavoitteiden tärkeysjärjestykseen asettamisesta ja toteuttamista askel kerrallaan. Pienet konkreettiset välitavoitteet vievät sinua kohti suurempaa tavoitetta ja päämäärääsi. Vapaa-ajalle, levolle ja tauolle et välttämättä tarvitse suunniteltua ohjelmaa, vaan tärkeintä on, että teet jotain itsellesi mieluista tai lepäät. Voi kuitenkin olla mukavaa ja motivoivaa tietää, mitä mieluista sinulla opiskeluajan jälkeen odottaa.

Suunnitelmaan on hyvä kirjata

  • mitä konkreettisesti aiot tehdä
  • milloin aiot sen tehdä
  • mikä voisi olla avuksi tehtävää tehdessä

Tarkastele vielä lopuksi, onko suunnitelmasi sellainen, jonka voit oikeasti toteuttaa. Onko se tarpeeksi konkreettinen ja maltillinen?

Suunnittelu on aina epävarmaa ja veikkaus siitä, miten asiat voisivat edetä. Matkan varrella voi tulla muutoksia esimerkiksi omista sen hetkisistä voimavaroista tai olosuhteista riippuen. On luonnollista, että suunnitelmat muuttuvat. Niihin on hyvä varautua jo suunnitelmaa tehdessä. Jos huomaat, että et pysy enää suunnitelmassasi, huomaa se mitä olet jo tehnyt ja kiitä itseäsi siitä. Sen jälkeen katso suunnitelmaa uudelleen. Voisiko tehtäviä pilkkoa vieläkin pienemmiksi ja konkreettisemmiksi?

Harjoitteet

  • Suunnittele itsellesi lukujärjestys, jossa on opiskeluaikaa ja vapaa-aikaa
    • Jätä palautumiselle tarpeeksi aikaa. Mitä enemmän toipuminen on kesken, sitä enemmän palauttavaa aikaakin tulisi olla.
  • Suunnittele konkreettinen päiväsuunnitelma. Muista, että et haukkaa liian isoa palasta kerrallaan. Voit esimerkiksi asettaa päivälle yhden tai kaksi tavoitetta ja kokeilla, miltä ne tuntuvat.
    • Voit kokeilla suunnitella opiskeluajan päätteeksi, mitä teet seuraavana päivänä tai suunnitella pidemmän ajan kerrallaan
    • Muistathan myös pitää riittävästi taukoja. Tauottamisen huolehtimisessa voi auttaa pomodoro-menetelmä, johon voit säätää työskentelyjakson ja sitä seuraavan tauon pituuden. Oletuksena on 25 minuuttia työskentelyä ja 5 minuuttia taukoa sekä muutaman työskentelyosuuden jälkeen pidempi tauko. Voit kokeilla, mikä on itsellesi paras suhde. Kokeile pomodoro-menetelmää tästä.
  • Suunnittele viikko- tai kuukausitason suunnitelma, jotta näet myös isomman kuvan edistymisesi. Kirjaa siihen tehtävät, joiden tulisi olla valmiina tässä kuussa tai tämän viikon aikana.
  • Tee suunnitelmasi viereen lista, jossa on sinua auttavia tahoja. Katso esimerkiksi korkeakoulusi ohjauspalvelut, Klubitalojen opintovalmennus, Nyytin chatit ja vertaisryhmätuokiot. Listaa myös asioita, jotka auttavat sinua keskittymään tai virkistymään opiskelujen lomassa. Näitä voivat olla esimerkiksi pieni kävely tai musiikin kuuntelu.

Video

Sosiaalipsykologian opiskelija Roosa Tähtinen kertoo videolla, miksi kalenteriin on hyvä merkata ajankohdat myös energiaa antaville ja palauttaville asioille.

Vastaamaan pääset klikkaamalla kuvaa


This will close in 20 seconds