Hyppää sisältöön

Tavoitteiden asettaminen

Tavoitteiden asettaminen on yksi konkreettinen ja hyödyllinen työkalu ajanhallintaan. Niiden tärkeydestä löydät lisää motivaatio-osuudesta, johon pääset tästä. Tavoitteilla ei viitata suorittamisen lisäämiseen tai maksimaaliseen tehokkuuteen. On tärkeää, että tavoitteet ovat sinusta lähtöisin ja sinun itsesi asettamia sekä kumpuavat omista arvoistasi. Määrittele tavoitteesi siis niin, että ne vievät sinua sitä kohti, minne haluat mennä. Keskeistä onkin siis myönteinen tavoite sen sijaan, että keskittyisit pyrkimään jostakin pois. Esimerkiksi tavoitteen ”en saa enää viivästyä deadlinesta” sijaan voisi tavoitteena olla ”haluan tehdä työn ajoissa valmiiksi”.

Kun sinulla on suurempi tavoite selvillä, pilko se mahdollisimman pieniin osiin eli välitavoitteisiin.

Tavoitteen on myös hyvä olla niin tarkka ja konkreettinen kuin mahdollista. Tarkista, että se on myös realistinen eli sellainen, mihin voit oikeasti päästä tavoittelemassasi aikaikkunassa. Laajempi tavoite voisi olla esimerkiksi ”esseen saaminen valmiiksi”. Tämän tavoitteen pieni ja konkreettinen välitavoite yhdelle päivälle voisi olla esimerkiksi ”100 sanaa kirjoitettuna esseeseen klo 15 mennessä”. Mieti esimerkiksi reseptiä, jonka avulla laitat ruokaa. Ennen kuin ruoka on valmis, tulee tehdä monta pienen pientä vaihetta uunin päälle laittamisesta pilkkomiseen. Koita soveltaa samaa myös opinnoissasi.

Harjoitteet

  • Luo oma opiskelutavoitteen reseptisi. Mikä opiskelutehtävä on valmistamasi annos? Millaisista pienistä vaiheista resepti koostuu? Kirjoita reseptimuodossa ylös.
  • Laadi toimintasuunnitelma
    • Valitse ensin tavoite (esim. jokin opiskelutehtäväsi)
    • Mieti vaihe vaiheelta, miten etenet tehtävän tekemisessä. Kirjaa nämä ylös. Näistä tulee välitavoitteita, joiden avulla etenet kohti tavoitettasi eli valmista opiskelutehtävää. Merkitse myös, milloin teet minkäkin välivaiheen. Kirjoita myös, mitä konkreettisesti aiot tehdä (esimerkiksi kirjoitustehtävään etsin lähdeaineistoa). Voit myös miettiä, kuka voisi auttaa tai mistä saan lisäapua missäkin vaiheessa (esimerkiksi kirjaston henkilökunnalta lähdeaineiston etsinnässä).

Vastaamaan pääset klikkaamalla kuvaa


This will close in 20 seconds