MiehenTila – miesten mielenterveyden tukena

keltainen sahalaitakuvio; gul sicksackmönster; yellow zigzag pattern

MiehenTila on korkeakouluissa opiskelevien nuorten (18-29 v) miesten mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen keskittyvä hanke. Hanke tarjoaa mahdollisuuden miesten väliseen matalan kynnyksen vertaistukeen, yksilöohjaukseen sekä omaehtoiseen työskentelyyn. Toimintaan voi osallistua maksutta, mistä päin Suomea tahansa.

Toimintaa miehille

Vertaistukiryhmät

Ahdistaako? Ärsyttääkö? Vituttaako? Kaipaisitko porukkaa, joiden kanssa puhua näistä asioista? Meillä olisi vertaisryhmä sinua varten, jossa pääset kertomaan asioista turvallisesti ja luottamuksellisesti.

MiehenTila-vertaisryhmät on tarkoitettu korkeakouluissa opiskeleville 18–29 vuotiaille miehille, jotka ovat halukkaita jakamaan kokemuksia jaksamisesta sekä vahvistamaan omaa mielenhyvinvointiaan. Olet tervetullut ryhmään omana itsenäsi elämäntilanteesta riippumatta. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, lähetettä, traumaa tai kriisiä – halu keskustella riittää.

Osallistuminen on helppoa! Ryhmät ovat maksuttomia ja ne toteutetaan Zoom-ryhmävideopuheluina, jotka mahdollistavat osallistumisen mistä Suomea tahansa.

Osallistuminen on maksutonta ja luottamuksellista.

Yksilöohjaus

Mietityttääkö ajatus vertaisryhmiin osallistumisesta? Kaipaisitko ensin mahdollisuutta jäsentää ajatuksiasi ja käydä läpi elämäntilannettasi ohjaajan kanssa?

Yksilöohjaus on tarkoitettu sinulle 18-29-vuotias miesopiskelija, joka haluat käydä läpi elämäntilannettasi, tunteitasi ja ajatuksiasi sekä löytää keinoja niistä puhumiseen. Yksilöohjauksen tarkoituksena on tukea MiehenTila-hankkeen vertaisryhmätoimintaan osallistumista ja pohtia sen soveltumista tarpeisiisi. Ohjauskertoja pidetään tarpeen mukaan 1-3 kpl, jonka jälkeen ohjattavan on mahdollista jatkaa ryhmätoiminnan parissa.

Olet tervetullut yksilöohjaukseen omana itsenäsi elämäntilanteesta riippumatta. Osallistuminen ei edellytä diagnoosia, lähetettä, traumaa tai kriisiä – halu keskustella riittää.

Ohjauskerroille on jatkuva ilmoittautuminen. Paikkoja on rajoitetusti.

Yksilöohjaus toteutetaan Zoom-videopuheluna, jonka myötä voit osallistua ohjaukseen mistä päin Suomea tahansa.

Ohjauskerrat kestävät korkeintaan 45 minuuttia ja niitä on varattu enintään kolme ohjattavaa kohden. Ohjauskertojen ajankohdasta ja lukumäärästä sovitaan yksilöllisesti ohjattavan ja ohjaajan välillä. Yksilöohjauksia toteuttavat hankkeen vertaisryhmien vetämisestä vastaavat työntekijät.

Ilmoittautumisen jälkeen ohjaaja on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi ensimmäisen tapaamiskerran toteutuksesta. Muista jättää ilmoittautumislomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi yhteydenottoa varten.

Huomioitahan, että yksilöohjaus ei ole psyko- tai lyhytterapiaa, coachausta, kriisityötä, mentorointia tai valmennusta. Yksilöohjauksen tarkoituksena on tukea ryhmätoimintaan osallistumista sekä tarjota keinoja omien ajatusten ja tunteiden sanoittamiseen.

Mikäli sinulla on vakava kriisi tai kaipaat tukea akuuttiin mielenterveyden häiriöön tai itsetuhoisuuteen, olethan yhteydessä lähimpään terveyskeskukseen tai hoitavaan lääkäriisi. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Miestenmielenterveys.fi – tukea itsenäiseen ajatustyöhön

Haluatko tutustua itsenäisesti miesten kokemuksiin mielenterveydestä ja löytää keinoja oman hyvinvoinnin edistämiseen?

Hankkeen aikana on tuotettu vertaistukiryhmiin osallistuneiden miesten kokemuksiin sekä yksilöhaastatteluihin perustuva verkkoalusta www.miestenmielenterveys.fi, jota on mahdollista hyödyntää itsenäisesti omaa hyvinvointia edistävän työskentelyn tukena.

Tutustu miesten kokemuksiin mielenterveydestä ja siihen, mikä on auttanut miehiä jaksamaan haasteiden keskellä.

Hankkeen tausta

Hanketta varten kartoitettiin nuorten miesten kokemuksia mielenterveydestä, avun hakemisesta sekä jaksamista heikentävistä haasteista. Kartoituksen (n= 895) perusteella keskeisiksi esteiksi avun hakemiselle nähtiin siihen liitettävä häpeä, ajatus siitä, etteivät omat ongelmat ole riittävän vakavia sekä koetut vaatimukset yksinpärjäämisestä. Merkittävimmiksi mielenterveyttä heikentäviksi tekijöiksi nousivat yksinäisyys, suoriutumispaineet sekä itseluottamuksen puute.

Kyselyn perusteella miesten mielenterveyteen kiinnitetään huomiota vasta, kun ongelmat ovat jo kasvaneet turhan isoiksi. Sen lisäksi miehet kokivat, että apua on vaikea hakea eikä sitä ole tarjolla riittävän matalalla kynnyksellä. Kyselyn perusteella miesten mielenterveydestä myös puhutaan liian vähän ja yksinpärjäämisen kulttuuri on vahvaa. Omista tunteista ei myöskään ole aina helppo puhua tai kysyä toiselta.

Hankkeen tavoitteet

Hanke pyrkii tarjoamaan helposti saavutettavaa tukea ja työkaluja koettujen haasteiden käsittelemiseen. Hanke pyrkii vahvistamaan miesten yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä osallisuuden kokemusta, ja siten vähentämään yksinpärjäämisen tarvetta.

Vertaistuen ja yksilöohjauksen avulla pyritään vahvistamaan osallistujien hyvinvointia sekä löytämään ratkaisuja koettuihin haasteisiin. Hankkeen tavoitteena on myös normalisoida avun hakemista ja vähentää siihen liitettävää häpeää.

Katso tästä lyhyt esittelyvideo MiehenTila-hankkeesta

Lyhyt kuvaus – mitä videossa käsitellään, ilman että heidän tarvitsee katsoa sitä. Tieto siitä, että tekstitykset ovat saatavilla, ja miten ne voi aktivoida.

Lisätietoa

Samuli Hietala
hankepäällikkö

puh. 050 585 5436
samuli.hietala@nyyti.fi