Miten tutkittua tietoa ilmastoasioista tulisi välittää eteenpäin? Miten tunteet kannattaisi huomioida prosessissa?
Lue lisääMillaista on opiskella ADHD:n kanssa, mitä haasteita siihen voi kuulua, ja miten niitä voi helpottaa?
Lue lisääHarkkakokemukset ovat tärkeitä oppimiskokemuksia ja mahdollisuuksia itsetuntemuksen vahvistamiseen, mutta mukana tulee myös jännitystä, epäonnistumisten pelkoa ja pettymyksiä.
Lue lisääVoiko ympäristökriisiin liittyvä tieto olla traumaattista? Miten vaikeista asioista vaietaan yksilön ja yhteiskunnan tasolla? Mitä puheeksiottamisessa kannattaisi huomioida?
Lue lisääNiin kutsuttu aivodoping, eli lääkkeiden ja päihteiden käyttäminen mm. opiskelukyvyn tehostamiseksi on toistaiseksi vaiettu, mutta olemassa oleva ilmiö myös Suomessa. Mitä ilmiön taustalla voi olla, ja miten sen yleistymistä voitaisiin ehkäistä.
Lue lisääMillaista opiskelu ADHD:n kanssa voi olla? Entä millaisilta asenteet ADHD:ta kohtaan vaikuttavat nykyään?
Lue lisääKoronapandemia on jättänyt jälkensä opiskelijoiden mielenterveyteen ja opiskelijakulttuuriin. Mutta mitä seuraavaksi?
Lue lisääItsemyötätunnosta ja sen tärkeydestä puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa? Miksi itsemyötätunto on niin ajankohtaista juuri nyt?
Lue lisääRiittämättömyyden tunne – varmasti jokaiselle opiskelijallekin tuttu seuralainen. Mutta mistä se oikein voi juontaa juurensa, ja miten sitä voisi lieventää niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla?
Lue lisääKoronapandemia on tutkitusti laukaissut syömishäiriöitä ja aiemmin alkaneiden häiriöiden oireet ovat vaikeutuneet pandemiaolojen johdosta. Mitkä persoonallisuuspiirteet ja ympäristötekijät altistavat sairastumiselle?
Lue lisääSukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat yhä eriarvoisuutta myös opiskelumaailmassa. Millainen vaikutus tällä voi olla mielen hyvinvointiin, ja miten näitä epäkohtia voisi korjata?
Lue lisääLuokkatausta on vaiettu mutta tärkeä elementti, joka voi vaikuttaa esimerkiksi työväenluokkaisemmasta taustasta korkeakouluympäristöön siirtyvän opiskelijan kokemukseen. Millaisia erityispiirteitä hankaluuksineen ja voimavaroineen poikkeava luokkatausta saattaa tuoda opiskelijan elämään korkeakoulumaailmassa?
Lue lisääHerkkyyden osoittamisen vaikeudet ja yksin pärjäämisen kulttuuri ovat tyypillisiä esteitä miesten avunhakemiselle. Miten ne ilmenevät käytännössä, ja miten avunhakemisen kynnystä voisi madaltaa?
Lue lisääMyötätunnosta hyötyisi koko korkeakouluyhteisö, mutta miten myötätuntoista korkeakoulukulttuuria voidaan toteuttaa?
Lue lisääTaide voi olla tärkeä voimavara, ja sillä on tutkittuja yhteyksiä mielen hyvinvointiin – mutta minkälaisia? Millä tavoin taidetta voisi hyödyntää myös opiskelijahyvinvoinnissa?
Lue lisääMitä tunteita meteorologi kokee säähän liittyen? Millaista palautetta ihmiset antavat säätiedotuksista?
Lue lisääMielenterveysteemaisen vaikuttamisen väyliä on monia, mutta mitä vaikuttaminen voikaan pitää sisällään? Millaisiin asioihin mielenterveysaktivismilla pyritään vaikuttamaan?
Lue lisääSosiaalinen hyvinvointi on vähintään yhtä tärkeä kuin muutkin hyvinvoinnin osa-alueet.
Lue lisääEtäjan jaksamista ja yhteisöllisyyttä
Lue lisääMitä opintojen alun ryhmäytymisessä oikein tapahtuu ja onko persoonallisuuden piirteillä jotakin tekemistä sen kanssa. Jaksossa käsitellään lisäksi vuorovaikutusta etäopiskelussa, yksinäisyyden kierteen katkaisemisen keinoja sekä omien ennakkoluulojen kohtaamista.
Lue lisääEntuudestaan todella erilaisista taustoista tulevat opiskelijat, ovat mitä luultavammin tulevaisuudessa entistäkin kirjavampi joukko erilaisia yksilöitä, joista varmasti jokainen edes jollain tavalla haluaisi kokea kuuluvansa joukkoon sekä olla sen hyväksytty jäsen.
Lue lisääTerapiasta puhutaan nykyään enemmän kuin koskaan. Saatavuuden epäkohdat herättävät paljon keskustelua, ja toisaalta suhtautuminen terapiassa käymiseen näyttää muuttuneen myönteisemmäksi.
Lue lisääArmollisuus itseään kohtaan on aina tärkeää, mutta etenkin silloin, kun kohtaa haasteita omassa mielenterveydessä.
Lue lisääPäämäärättömyys tuntuu puhelulta pidossa, tilalta, jossa elämä seisoo paikallaan. Jaksossa keskustelemme päämärättömyyteen liittyvistä tunteista, sen syntymisestä ja pohdimme sitä, pitääkö ihmisellä olla ylipäätään päämäärää.
Lue lisääViha saattaa purkautua vihapostina, halventavina kommentteina ja jopa päivittäisinä tappouhkauksina.
Lue lisääMillaisia ympäristötunteita lisääntymisikäiset aikuiset kokevat? Millaisia tunnetason prosesseja käydään läpi, kun tehdään päätös pysyä aikuisten perheenä tai kun annetaan lapsille mahdollisuus ilmastokriisistä huolimatta?
Lue lisääVihapuhe on suuri ongelma, jonka tarkoituksena on hiljentää tiettyjä ihmisiä tai ihmisryhmiä. Vihapuhekeskustelu sotketaan usein keskusteluun sananvapaudesta, mutta todellisuudessa kyse on kahdesta hyvin erilaisesta kysymyksestä
Lue lisääMelkein kaikilla on joskus häiritseviä ajatuksia, jotka tulevat ja menevät. Pakko-oireisessa häiriössä ne alkavat kuitenkin ahdistaa ja pelottaa, ja jäävät ikään kuin pyörimään mieleen.
Lue lisääTässä jaksossa keskustellaan somen ja mielenterveyden suhteesta sekä mielenterveysongelmien jakamisesta sosiaalisessa mediassa.
Lue lisääMiten somessa puhutaan mielenterveysongelmista ja elämän muista haasteista? Miten some vaikuttaa mielenterveyteen ja millainen paikka se lopulta on?
Lue lisääSurut ja sureminen ovat osa elämää ja ihmisenä olemista. Suruja on monen kokoisia ja laatuisia, mutta yhteistä niille kaikille on, että niitä ei voi ulkopuolelta arvottaa.
Lue lisääSurujenkin kanssa voi elää hyvää elämää. Aika, jota elämme, unohtaa usein tunteiden paletista surun merkityksen ja painottaa myönteisenä pidettyjen tunteita. Silti aika lailla jokainen kokee surua elämänsä aikana.
Lue lisääJaksossa keskustellaan yliopistosta ja huijaritunteista, mistä ne oikeastaan kumpuavat? Huijarisuuden ja huonon itsetunnon välinen ero puhututtaa, samoin representaatiot yliopisto-opiskelijoista.
Lue lisääHuijarit huomio, tämä jakso on teille! Aiheena jaksossa huijari-ilmiö, huijariolot, huijaritunteet tai huijarisyndrooma, miten sitä halutaankin nimittää.
Lue lisääJaksossa syvennytään suorittamisen syihin ja vaikutuksiin, sekä siihen, millä tavalla se voi olla keino kompensoida omaa riittämättömyyden tunnetta. Jos suorittaminen on keino kelvata itselle ja mitata omaa arvoa, tulee siitä nopeasti uuvuttava kehä.
Lue lisääElämän ei tulisi olla pelkää suorittamista, jos on, niin se muuttuu aika nopeasti raskaaksi. Jaksamisen keinoiksi tarjoamme aliarvostettua ja tutkitusti hyvää tekevää laiskottelua ja annamme ohjeita siihen, miten laiskaksi voisi opetella.
Lue lisääJoskus ystävällä menee huonosti. Omia rajoja ystävän tukemisessa voi olla vaikea tunnistaa, kun rakasta ihmistä haluaisi auttaa ja huoli toisesta on suuri. Miten paljon ystävää pitää ja voi tukea?
Lue lisääYstävyys muuttuu koko elämän ajan ja aikuisuus asettaa sille omat haasteensa. Ystävän tukemisen rajoja on joskus vaikea tunnistaa ja omiin rajoihin tutustuminen onkin paljolti opettelua.
Lue lisääAhdistus ja masennus ovat yleisempiä mielenterveyden ongelmia, mutta asiassa on vielä paljon puitavaa.
Lue lisääParisuhdeväkivalta on monimutkainen vyyhti, joka nostaa esiin tunteita uhrissa, tekijässä ja läheisissä.
Lue lisääMyönteisyys on tutkitusti hyödyllistä, mutta miten olla aidosti ja rakentavalla tavalla myönteinen? Positiivisuuden korostaminen on myös kulttuurista kiinni, miten suomalainen ”no bullshit -kulttuuri” suhtautuu myönteisyyteen ja amerikkalaishenkisiin self help -oppaisiin?
Lue lisääMistä tietää, etten vaan ole laiska? Miten opintojen aloittaminen sujuu tänä syksynä?
Lue lisääLöytyykö musiikista apu ympäristötunteiden käsittelyyn? Auttaako ympäristöä käsittelevän laulun tai kokonaisen albumin tekeminen muusikon omaan ilmastoahdistukseen? Miten musiikkiterapiassa nähdään musiikin tekemisen tai kuuntelun hyödyt?
Lue lisääMistä ympäristöahdistuksessa on kyse? Mitä ympäristötunteilla tarkoitetaan? Huoli ympäristöstä ja tulevaisuudesta lisääntyy?
Lue lisääAjanhallinta on hankalaa. Ja erityisesti kun opiskelun ja työnteon välillä täytyy löytää tasapainoa?
Lue lisääTässä jaksossa keskustellaan taiteen ja teatterin merkityksestä mielenterveydelle.
Lue lisääTässä jaksossa puhutaan muutoksen tekemisestä, yhteisön rakentamisesta ja mielen hyvinvointia edistävien juttujen tekemisestä omassa opiskeluyhteisössä.
Lue lisääTässä jaksossa keskustellaan opiskelu-uupumuksesta toisella asteella.
Lue lisääMiten mielenterveyden ongelmat vaikuttavat oppimiseen ja miten oppimisvaikeudet vaikuttavat mielenterveyteen? Miltä oppimisen vaikeus tuntuu ja mitä se vaatii kokijaltaan? Mistä saa apua, kun opiskelu takkuaa, oli lähtösyynä sitten oppimisen vaikeus tai mielenterveyden ongelmat?
Lue lisääJaksossa pohditaan myötätunnon merkitystä mielen hyvinvoinnille sekä ihmissuhteille ja annetaan konkreettisia vinkkejä, miten lisätä myötätuntoa muita ja itseään kohtaan.
Lue lisääMielialalääkkeet jakavat vahvasti mielipiteitä. Toimivatko ne, vai onko kyseessä lääketeollisuuden salaliittoteoria?
Lue lisääTässä jaksossa keskustellaan panemisesta, panemattomuudesta ja seksuaalisuuden merkityksestä mielen hyvinvoinnille.
Lue lisääAlkoholi on keskeisessä osassa opiskelijakulttuuria. Tässä jaksossa keskustellaan opiskelijoiden suhteesta alkoholiin ja mahdollisuuksista luoda avoimempaa keskustelua ja parempia opiskelijatapahtumia kaikille.
Lue lisääSuomen pojat ja miehet eivät voi hyvin; syrjäytyneisyys kohdistuu useimmiten miehiin ja mielenterveyden ongelmat ovat apua haettaessa usein suuremmat kuin naisilla.
Lue lisääOpiskelijana oloon tuntuu liittyvän vahvasti status köyhyydestä. Keskustelussa pohditaan tällä kertaa keinoja rahastressin sietämiseen, keinoja saada oma talous hallintaan sekä vinkkejä sijoittamiseen!
Lue lisääYksinäisyys tekee kipeää. Jaksossa keskustellaan yksinäisyyden eri muodoista, seurauksista ja tavoista millä muuttaa nykyistä tilannetta.
Lue lisääViha saattaa olla pelottava tunne, jota voi olla myös vaikea myöntää ja käsitellä. Viha on muiden tunteiden ohella inhimillinen tunne, joka voi parhaimmillaan antaa paljon hyvää elämään. Kuitenkin väärin käytettynä se voi aiheuttaa myös paljon pahaa.
Lue lisääMitä tunnusmerkkejä toimiviin ja turvallisiin yhteisöihin kuuluu? Mistä syntyvät opiskelu- tai työyhteisön säännöt, entä mitä hyötyjä myötätuntoisesta yhteisöstä on sen jäsenille?
Lue lisääTässä jaksossa keskustellaan opiskeluissa jaksamista ja siitä, miten toimia omien voimavarojen loppuessa sekä miten selvitä sairaslomasta taloudellisesti.
Lue lisää