Sinkkuus – väliaikainen tilanne vai elämäntapa?
Moni nuori ja nuori aikuinen on kiinnostunut ja halukas solmimaan seurustelusuhteen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että suhdetta ei kannata aloittaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Sinkkuuus voi olla elämäntapa ja valinta. Yksin voi elää hyvää elämää.
Sinkkuna eläminen ei ole vähempiarvoisempaa kuin parisuhteessa eläminen. Moni sinkku kuitenkin kokee, että ympäristö painostaa seurustelemaan. Seurustelusuhdetta ei kannata aloittaa vasten tahtoaan tai muiden painostuksesta. On tärkeää kuulostella toiveitaan ja tarpeitaan sekä päättää itse, millaisen askeleen on valmis ottamaan. Onkin hyvä pysähtyä pohtimaan: Haluanko minä seurustella? Missä vaiheessa olen valmis parisuhteeseen? Mitä haluan suhteelta?
Miksi kumppania ei löydy?
Sinkkuus voi olla tilapäinen vaihe, mutta osa ihmisistä elää yksin koko elämänsä. Usein sinkuille itselleenkin on arvoitus, miksi he ovat sinkkuja ja miksi tuntuu vaikealta solmia seurustelusuhdetta.
Syitä sinkkuudelle on monia: elämäntilanne, ujous, arkuus ja vaikeus tunteiden ilmaisussa, lapsuuden ja nuoruuden kokemukset, pettymykset aiemmissa seurustelusuhteissa, traumaattiset kokemukset, oman seksuaalisuuden pohdinta. Joskus myös se, että parisuhteelle ja kumppanille asetetaan hyvin korkeat odotukset, vaikeuttaa kumppanin löytämistä.
Aina itselle sopivan seurustelukumppaninen löytäminen ei ole helppoa. Seurustelukumppanin voi kuitenkin löytää monesti mieluisista paikoista, joissa itse viihtyy. Kiinnostumme helposti ihmisistä, jotka ovat saman henkisiä, pitävät samoista asioista ja tuntuvat tutuilta. Yhteinen kiinnostuksen kohde auttaa alkuun. Rakkaus voi löytyä ensisilmäyksellä, mutta myös pitkän tutustumisen kautta. Ei ole olemassa yhtä tapaa aloittaa seurustelu- tai parisuhde.
Muualla verkossa
Parisuhteet – Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö
Parisuhde – vaiheesta vaiheeseen – Suomen Mielenterveysseura
Tietoa seksuaalisuudesta – Väestöliitto
ANNA PALAUTETTA
Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!