Hyppää sisältöön

Perfektionismi uuvuttaa

Perfektionismi on vaativuutta itseä kohtaan

Oletko vaativa itseäsi kohtaan? Onko sinulla korkeat standardit tekemiselle ja tuntuuko, että vain täydellinen kelpaa? Oletko kova arvostelemaan itseäsi ja tekemisiäsi tai muita ihmisiä? Tuntuuko, että vain suoritusten kautta saamasi arvostus on palkitsevaa? Jos vastaat näihin kysymyksiin kyllä, saatat kärsiä perfektionismista.

Perfektionismi tarkoittaa, että haluaa tehdä asiat mahdollisimman hyvin tai uskomusta, että täydellisyyttä kuuluu tavoitella oman epätäydellisyyden korjaamiseksi. Termi perfektionismi käsittää kaksi eri muotoa: ”rakentavan” ja ”neuroottisen”.  

Kun kyseessä on rakentava perfektionismi, kunnianhimosi, tavoitteesi ja normisi ovat kohtuullisia. Ne kannustavat sinua hyviin suorituksiin ja saat niiden saavuttamisesta tyydytystä. Koet olevasi arvokas ja hyvä myös ilman täydellisiä suorituksia. 

Neuroottista perfektionismia luonnehtii ylettömän korkeat tavoitteet ja normit sekä suuri epäonnistumisen pelko. Sinun on vaikea hyväksyä keskeneräisyyttä tai kohtuullista suoritusta. Tuntuu, että voisit aina vain parantaa ja viilata suoritustasi, ja pienetkin virheet ja puutteet jäävät harmittamaan. Pelkäät tarttua haasteisiin epäonnistumisen pelossa, mikä johtaa helposti asioiden välttelemiseen. Et uskalla aloittaa, koska pelkäät epäonnistumista tai virheitä. Virheet ja epäonnistumiset tuntuvat heikkoudelta ja lisäävät arvottomuuden tunnettasi.  

Perfektionismiin liittyy myös  

  • Pikkutarkkuus ja kiinnostus yksityiskohtiin 
  • Joustamattomuus 
  • Tunnollisuus 
  • Kriittisyys itseä ja muita kohtaan
  • Pienikin kritiikki voi tuntua murskaavalta ja koko persoonaa koskevalta. Koet helposti positiivisenkin kritiikin negatiivisena. 
  • Halu kontrolloida asioita ja haluttomuus luopua kontrollista 
  • Haluttomuus delegoida 

Kohtuuttoman kovat tavoitteet ja vaatimukset itseä kohtaan kuluttavat paljon voimia. Perfektionismi aiheuttaa helposti ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä, stressiä, ihmissuhdeongelmia sekä huonommuuden tai riittämättömyyden tunnetta ja voi johtaa mm. masennukseen tai syömishäiriöihin. 

Mistä perfektionismi johtuu ja mitä sille voisi tehdä? 

Perfektionistisen luonteen kehittymiselle on monia syitä. Aivan tarkkaan tekijöitä ei tunneta, mutta sekä geneettisillä että kasvu- ja ympäristötekijöillä uskotaan olevan vaikutusta.  

Perfektionismin myöntäminen itselle voi olla vaikeaa. Myöntäminen voi tuntua häpeälliseltä, koska perfektionismiin liittyy täydellisyyden tavoittelu.  Jotta vaativuutta itseä kohtaan voisi höllentää, on kuitenkin tärkeä tunnistaa ja tunnustaa oma tilanne.  

Jos tunnistat itsessäsi taipumusta perfektionismiin: 

  • Pysähdy kuuntelemaan oloasi ja kehoasi ja pyri lisäämään myötätuntoa itseäsi kohtaan. Aina ei tarvitse jaksaa ja suorittaa, sillä jokainen tarvitsee lepoa ja rentoutumista.
  • Muista, että jokaisella on myös lupa mokata ja epäonnistua, eikä se tee ihmisestä toista huonompaa. 
  • Pysähdy kuuntelemaan ajatuksiasi. Ovatko ne vaativia, kuten esim. ”kaikki muut ovat parempia tässä kuin minä” tai ”minun pitäisi suoriutua kaikista opintojaksoista erinomaisesti”. Pyri muuttamaan ajatuksiasi lempeämmiksi esim. asettamalla realistisia tavoitteita. 
  • Anna itsellesi hyvää palautetta: muistele päivän päätteeksi, mikä meni tänään hyvin ja mitä kaikkea olet saanut aikaan. Vältä palautteen annossa jossittelua ja selittelyä.
  • Pidä huoli hyvän arjen kulmakivistä: unesta, liikkumisesta, syömisestä ja mukavasta tekemisestä. 
  • Opettele tekemään toisin. Voit harjoitella rennompaa, virheitä sallivaa otetta tekemällä pieniä arjen asioita nopeasti ja huonosti.

 

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!

This will close in 20 seconds