QueerMieli – sateenkaariopiskelijoiden mielenterveyden edistäminen

keltainen sahalaitakuvio; gul sicksackmönster; yellow zigzag pattern

QueerMieli on Nyyti ry:n sateenkaariopiskelijoiden mielenterveyttä edistävä kolmivuotinen (2024-2026) hanke. Hankkeen tavoitteena on lhbtiqa+-korkeakouluopiskelijoiden mielen hyvinvoinnin tukeminen, tiedon lisääminen vähemmistöstressin vaikutuksista ja sateenkaarevan saavutettavuuden parantamisen keinojen löytäminen yhdessä korkeakouluyhteisön kanssa.

Toimintaa opiskelijoille

Vertaistukiryhmät

QueerMieli -hankkeen sateenkaariopiskelijoille suunnatuissa vertaisryhmissä kokoonnutaan yhdessä muiden lhbtiqa+-opiskelijoiden kanssa keskustelemaan, jakamaan kokemuksia sekä saamaan ja antamaan vertaistukea.

Vertaisryhmätoiminnan tavoitteena on tukea sateenkaariopiskelijoiden mielen hyvinvointia: tarjota sateenkaariopiskelijoille valmiuksia tunnistaa vähemmistöstressiä sekä vahvistaa resilienssikeinoja kokemusten kanssa selviämiseen. Ryhmissä annetaan tilaa kokemusten, ajatusten ja mielen hyvinvointia edistävien keinojen jakamiselle turvallisessa vertaisyhteisössä. Ryhmien toimintaa keskeisesti ohjaavia periaatteita ja lähestymistapoja ovat luottamuksellisuus, saavutettavuus, voimavarakeskeisyys, antirasismi ja intersektionaalisuus.

Ryhmät ovat maksuttomia, suljettuja, määrämittaisia ja verkkovälitteisiä.

  • Syksyn 2024 ryhmät ovat täyttyneet ja ilmoittautuminen on suljettu.
    Lisää ryhmiä järjestetään keväällä 2025.

Bongaa meidät täältä!

Toimintaa opiskelijoiden parissa toimiville

Miten sateenkaariteemat liittyvät minun työhöni? Mikä ihmeen vähemmistöstressi? Mitä minä voin tehdä?

QueerMieli-hankkeen koulutustoiminnan tavoitteena on lisätä korkeakouluissa toimivien ammattilaisten ja opiskelijajärjestöjen aktiivien tietoisuutta vähemmistöstressistä ja sen mielenterveysvaikutuksista. Haluamme lisätä korkeakouluyhteisössä ymmärrystä opiskelijoiden moninaisuudesta sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja suhdemuotojen osalta, lhbtiqa+-opiskelijoiden kokemasta vähemmistöstressistä sekä sen vaikutuksista hyvinvointiin ja opiskelukykyyn sekä tarjota työkaluja yhdenvertaisuuden ja yhteenkuuluvuuden edistämiseksi. Koulutuksilla ja webinaareilla halutaan tarjota välineitä vähemmistöstressiä ruokkivien rakenteiden tunnistamiseen sekä työkaluja yhdenvertaisuuden ja yhteenkuuluvuuden lisäämiseen. Koulutukset ovat suunnattu opiskelijajärjestöjen aktiiveille, korkeakoulujen opettavalle ja ohjaavalle henkilöstölle sekä opiskelijaterveyshuollon ammattilaisille. Koulutukset tapahtuvat pääsääntöisesti etäyhteydellä.

Koulutustoimintaamme kuuluu avoimia 30 minuutin webinaareja, sekä kohderyhmäkohtaisia pitempiä aamu- tai iltapäivän kestäviä koulutuksia.

Huom! Toteutamme ensisijaisiesti avoimia em. kohderyhmille tarkoitettuja etäkoulutuksia. Mikäli yhteisösi kaipaa koulutusta lhbtiqa+-opiskelijoiden yhdenvertaisuuden ja mielenterveyden edistämisestä, mutta kaipaatte porukallenne räätälöidymmän koulutuksen: ole yhteydessä, niin katsotaan, olisiko tämä järjestettävissä!

Koulutukset ovat osa STEA:n rahoittamaa QueerMieli-hanketta, ja siten osallistujille maksuttomia.

Virittäytymiswebinaarit

Jos kolmen tunnin ilmainen koulutus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, aloita helpommasta päästä! Varaa itsellesi lämmittävä kuppi juotavaa ja tule kuuntelemaan, mitä sinun olisi opiskelijoiden parissa toimivana hyvää tietää näistä teemoista. Jos oikein innostut, olet tervetullut toiselle webinaarille tai ilmoittautumaan koulutukseen!

Webinaarin jälkeen voit jäädä myös hetken juttusille, mikäli herää kysyttävää.

Koulutukset opiskelijajärjestöjen aktiiveille

Opiskelijajärjestöille suunnatuissa koulutuksissa lisätään valmiuksia huomioida opiskelijoiden moninaisuutta sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja suhdemuotojen osalta. Tutustutaan vähemmistöstressiin ja sen hyvinvointivaikutuksiin, sekä keinoihin edistää inklusiivisuutta toiminnan suunnittelussa.

Seuraava koulutustapahtuma: Avoimia koulutuksia järjestetään 2025–2026.

Koulutukset korkeakoulujen henkilöstölle

Korkeakouluhenkilöstön koulutuksissa lisätään tietoisuutta vähemmistöstressistä, sitä ruokkivista rakenteista ja sen vaikutuksista opiskelijoiden hyvinvointiin. Tutustutaan keinoihin edistää inklusiivisuutta ja syrjimättömyyttä opetuksessa ja opiskelijapalveluissa.

Koulutukset opiskelijaterveydenhuollon ammattilaisille

Opiskelijaterveydenhuollon henkilöstön koulutuksissa lisätään tietoisuutta vähemmistöstressistä ja sen vaikutuksista opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Tutustutaan keinoihin edistää lhbtiqa+-opiskelijoiden tarpeita huomioivaa, sensitiivistä palvelukohtaamista.

Seuraava koulutustapahtuma: Avoimia koulutuksia järjestetään 2025–2026.

Yhteistyö

Järjestä koulutuksia, tapahtumia, keskustelutilaisuuksia tai vaikka somekamppiksia yhteistyössä kanssamme!

Teemme mielellämme yhteistyötä esim. sateenkaariopiskelijoita ja mielenterveyttä, lhbtiqa+-oikeuksia, ja vähemmistöstressiä koskevien teemojen äärellä. Ota rohkeasti yhteyttä valmiin idean tai ihan vaan yhteistyöhalun kanssa, niin jutellaan lisää!

Vaikutetaan yhdessä sellaisiin rakenteisiin ja toimintatapoihin, jotka lisäävät sateenkaariopiskelijoiden vähemmistöstressin kokemuksia!

Tavoitteenamme on rakentaa kuvaus niistä rakenteista ja toimintatavoista, jotka lisäävät sateenkaariopiskelijoiden vähemmistöstressin kokemuksia, sekä kerätä käytännön keinoja lisätä sateenkaarevaa saavutettavuutta korkeakouluissa. Kuvauksen tuottaminen sekä keinojen löytäminen on tarkoitus toteuttaa fasilitoiduissa vuoropuhelutilaisuuksissa sateenkaarevien kokemusasiantuntijoiden ja opiskelijajärjestöjen sekä korkeakouluympäristön ammattilaisten kanssa vuoden 2025 aikana.

Hankkeen työntekijät

Anders Huldén
hankepäällikkö (han/he)

puh. 050 370 2601
anders.hulden@nyyti.fi

Hej ! Olen Anders ja toimin QueerMieli-hankkeessa hankepäällikkönä. Minun hommiin kuuluu erityisesti hankkeen koulutustoiminta sekä hallinnolliset asiat.

Olen valtiotieteiden kandidaatti (sosiologia) ja olen aikaisemmin toiminut poika- ja miestyön, seksuaalikasvatuksen sekä sateenkaarevan nuoriso- ja ihmisoikeustyön parissa.

Enemmän ja vähemmän keskeisiin identiteetteihini kuuluu myös helsinkiläistynyt turkulainen, järjestäytymätön martta, setä, suomenruotsalainen, homo ja reissaaja.

Sanni Laurila
asiantuntija (she/they)

puh. 050 360 1876
sanni.laurila@nyyti.fi

Mie olen Sanni, ja toimin QueerMieli-hankkeen asiantuntijana. Vastaan erityisesti vertaisryhmätoiminnasta.

Koulutuksiltani olen yhteisöpedagogi (AMK), seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti. Olen aiemmin tehnyt hanketyötä turvallisemman harrastamisen eteen, työtä nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin parissa, sekä etsivää nuorisotyötä.

Vapaa-ajallani harrastan muun muassa monipuolisesti musiikkia soittaen, laulaen, tanssien ja keikoilla heiluen, pyöräilemistä, virkkaamista, ihmettelemään pysähtymistä ja sivutoimista yrittäjyyttä.

Minut tunnistaa koltuissa kulkemisesta ja kymenlaaksolaisesta murteesta!

Iivari Herva
kokemusasiantuntija (he/they)

puh. 050 325 2331
iivari.herva@nyyti.fi

Mä oon Iivari ja toimin QueerMieli -hankkeen kokemusasiantuntija. Vedän meidän vertaistukiryhmiä yhdessä Sannin kanssa.

Opiskelen kandivaiheessa globaalia kehitystutkimusta, eli oon myös ylpeästi transsukupuolinen sateenkaariopiskelija. Vapaa-ajalla tuotan queer-tapahtumia, järjestöhääräilen ja harjoittelen pienviljelyä.