Hur mår queera män?
26.11.2024
I samband med veckan för psykiska hälsa och efter veckan för medvetande om transfrågor, internationella mansdagen och den finländska mansveckan, vi vill fråga: hur mår queera män?
Globalt rapporterar 10 % av männen sig höra till någon sexuell minoritet. Det innebär ungefär 402 miljoner män har en icke-heterosexuel läggning. (LGBT Pride Global Survey 2021). Därtill uppskattas att ungefär en av 100 000 är transman. Det gäller att förhålla sig till dessa siffror med ett visst förbehåll, eftersom statistiken omfattar endast de transpersoner som sökt medicinsk könsbekräftande vård. (Trans CoE, Counting Trans Populations | Division of Prevention Science).
I Finland är mer än hälften av alla queera män (män som tillhör en sexuell minoritet eller en könsminoritet) sällan eller aldrig öppna med att de är queer på sin arbetsplats. Ungefär hälften döljer sin identitet helt eller nästan helt även i skolan. Särskilt bisexuella män döljer oftare än andra hbtiqa+-personer sin identitet helt och hållet från andra, inklusive familj och vänner. (FRA, EU:s kompetens- och referenscentrum för grundläggande rättigheter). Detta beror sannolikt delvis på diskriminering och våld som queera män råkar ut för. Många avväger noga för vem och var det lönar sig att berätta om sitt liv och sin idintitet. I dessa fall regleras vardagen och livet av oro och rädsla.
När det gäller våld som riktas mot queera män är gärningspersonerna oftast andra män. Att vara queer kan hos dessa upplevas som ett hot mot maskuliniteten och inlärda modeller för att vara män, vilket gör queera män utsatta för våld. Queera män råkar oftast ut för våld från okända personer, och de flesta övergrepp sker på offentliga platser, såsom restauranger, barer eller nattklubbar. (FRA, EU LGBTIQ Survey III).
Statistiken från 2023 erbjuder dessvärre ingen särskilt positiv bild av queera mäns situation i Finland. Av ciskönade queera män har 25 % och av transmän i snitt 52 % upplevt diskriminering inom något livsområde under de senaste 12 månaderna. 69 % av transmännen och 49 % av de ciskönade queera männen har upplevt trakasserier under de senasta 12 månaderna. Under de senaste fem åren hade 12 % av de ciskönade queera männen och 14 % av transmännen blivit utsatta för våld åtminstone en gång. Av transmännen hade endast 33 % och av de ciskönade queera endast 36 % berättat om våldet för någon myndighet. Majoriteten av de queera männen upplever att regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stävja fördomar och intolerans riktade mot lhbtiqa+-gemenskapen (EU LGBTIQ Survey III).
Det är uppenbart att situationen i samhället har en koppling till den psykiska hälsan bland queera män. Erfarenheter av våld och diskriminering samt rädsla orsakar minoritetsstress, som kan ha långt gående konsekvenser för välmåendet på det stora hela. Queera män löper liksom övriga lhbtiqa+-personer en större risk än cis- och heterobefolkningen att insjukna i psykiska eller somatiska sjukdomar. Minoritetsstress tar sig även uttryck i en försvagad tillit till andra människor samt myndigheter, vilket gör det svårare att be om och ta emot hjälp.
Det är viktigt att inse att cis- och heteronormativitet i vår kultur ökar queera mäns utsatthet för diskriminering och ohälsa. Dessutom påverkar misogyni och förakt för femininitet queera män, om och eftersom queera uttryck ofta uppfattas som kvinnliga eller feminina och därmed för män opassande drag. Därtill kan transmän uppleva avsevärd press att uttrycka maskulinitet och manlighet på ett särskilt sätt, för att bli godtagna som män i samhället.
Vi vill vi påminna om att män också är i olika positioner i förhållande till varandra. Andra olika egenskaper såsom t.ex. hälsa, funktionsförmåga, etnisk och socioekonomisk bakgrund kan på ett betydande sätt komplicera förhållandet till den egna manligheten och till andra män. Erfarenheter av annorlundaskap kan kan leda till skadlig ensamhet. Queera män utgör en egen, heterogen grupp, som möter egna unika utmaningar som män i det finländska samhället. Att ifrågasätta och förändra diskriminerande cis- och heteronormativa strukturer gagnar alla i samhället. Ansvaret för att förbättra minoriteters situation och förändra kulturen ligger hos var och en av oss. Riktade tjänster tillsammans med ökat medvetande och kunskap om mångfalden av kön och sexualiteter är ytterst viktiga, för att queera män ska kunna bli bemötta som sig själva. Dessutom behöver vi redskap att ingripa mot våld, hatprat och diskriminering. Ingen borde behöva bevisa sin manlighet eller vara rädd i sin vardag.
Till alla queera män vill vi säga: du är värdefull, viktig och förtjänar att få leva ett liv som motsvarar den du är.
Läs mer
Externa källor
Iivari Herva
Skribenten är QueerMieli -projektets erfarenhetsexpert och kamratsstödgrupphandledare Iivari Herva.
QueerMieli är Nyytis projekt för att främja hbtiqa+-studerandes psykiska hälsa med kamratsstödgrupper, utbilding och påverkan för studiemiljöer och samhälle.