Sätt att arbeta med skadliga tankemönster
Sammanfattning
Läs hela artikeln nedan.
Negativa, destruktiva eller oproduktiva tankar får oss ofta att må dåligt och sänker vårt humör. Enskilda skadliga tankar kan utvecklas till återkommande skadliga tankemönster i din vardag. Dessa skadliga tankemönster hindrar dig från att agera som du önskar, försvagar din självkänsla, dämpar ditt humör och ökar missnöjet. Utan att du märker det kan skadliga tankemönster påverka hur du uppfattar, agerar och fattar beslut. Att bearbeta skadliga tankemönster är möjligt med hjälp av olika tekniker.
Helhetsmässiga tekniker
Var din egen cheerleader
Du kan vara din egen coach genom att ge dig själv vägledning, uppmuntran, beröm och stöd. Med andra ord kan du öva på självmedkänsla. Om detta känns svårt i början, föreställ dig vad du skulle säga till en vän i samma situation.
Belöna och tacka dig själv
Tacksamhet och uppmuntran ger energi – och du bör också tacka dig själv! Uppmärksamma dina framsteg och ge dig själv erkännande. Även modet att försöka och testa nya saker förtjänar uppskattning. Vila och lathet är också värda att belönas: ”Vad bra att jag lyssnade på mig själv och tillät mig en paus!”
Ändra ”Borde” till ”Vill”
Du kan få ett nytt perspektiv genom att byta ut ordet ”borde” mot ”vill” eller ”kan.” Måste du verkligen agera som du alltid har gjort, eller kan du göra det du verkligen vill? Du kanske inser vad du faktiskt vill göra eller upptäcker saker som varken är nödvändiga eller möjliga.
Enskilda tekniker för att förändra tankar
Tidigare presenterades helhetsmässiga sätt att påverka ditt tänkande. Det finns också specifika metoder som du kan prova för att arbeta med dina tankar. Testa och öva för att hitta de metoder som passar dig bäst.
Oro-tid
Under oro-tiden gör du ingenting annat än att fokusera på det problem som snurrar i ditt huvud. Välj en lugn plats och ägna 10 minuter åt att låta dina bekymmer flöda fritt. Gör ingenting annat. Om du känner att du kan fokusera på problemet och dess lösning, gör det.
Vid andra tidpunkter på dagen kan du avbryta ångestframkallande tankar genom att säga till dig själv: Jag återkommer till dessa tankar först under min oro-tid.
Lista över bra saker
Du kan stärka ditt positiva tänkande genom att göra en lista över dina goda egenskaper och allt i ditt liv som är tillräckligt bra. Läs listan dagligen och fyll på med fler positiva saker. Detta hjälper dig att minnas dina styrkor och se att mycket i livet faktiskt är bra nog. Att tänka på trevliga saker varje dag tränar hjärnan att producera fler positiva tankar.
Att avbryta negativa tankar
Ibland kan du fastna i en negativ tankespiral, vilket kan vara tröttsamt och få dig att må dåligt. Lär dig att bryta kedjan av påträngande tankar. Ett sätt är att bestämt säga ”stopp” eller ”sluta” i ditt huvud och sedan medvetet fokusera på en konkret uppgift eller gå ut på en promenad.
Om störande tankar börjar ta över, säg till dig själv: "Detta förstör mitt humör. Jag vill tänka på något annat!" Du kan också skriva ner tanken och fundera över den senare (jämför med oro-tid).
Det värsta som kan hända
Fundera över det värsta som kan inträffa om din rädsla blir verklighet. Du kanske oroar dig för att inte bli klar med din skoluppgift i tid. Denna oro kan försämra din förmåga att arbeta. Men det värsta som kan hända är att din uppgift ser ofärdig ut och du får ett dåligt betyg. Om några år kommer du troligen inte ens att minnas det. Använd inte denna metod för oro som kan få allvarliga konsekvenser.
Att förflytta sig framåt i tiden
Ibland ställs du inför situationer som känns svåra. Det kan ofta hjälpa att föreställa sig en framtid där saker är bättre. Du har förmodligen tidigare stött på svårigheter och klarat dig igenom dem. Genom att fokusera på en ljusare framtid kan du få kraft att hantera det som känns jobbigt just nu.
Mindfulness som stöd i tankearbetet
Mindfulness, eller medveten och accepterande närvaro, handlar om att stanna upp i nuet utan att döma eller analysera sina inre eller yttre upplevelser på något sätt.