Saaruskas berättelse
Min berättelse börjar redan i högstadiet, men då tänkte jag att allt bara berodde på puberteten. Om du bara låter det synas kommer dina närmaste märka att du inte mår bra.
Innan jag började i gymnasiet sa jag alltid att allt är okej, jag är bara lite nere.
I gymnasiet tvingade mina kompisar mig att gå till skolpsykologen, som gav mig remiss till en ungdomspsykiater. När jag var gammal nog fick jag en remiss till vuxensidan och då fick jag på riktigt veta vad jag led av. Trots att jag som tonåring inte kunde berätta vad som var fel och därför aldrig fick riktigt goda råd så hjälpte det att nån på riktigt lyssnade.
Jag belastade mina kompisar mycket med mitt dystra prat innan jag sökte hjälp. Min instabila personlighetsstörning var inte lätt att handskas med och är det fortfarande inte. Jag är ändå stolt över att jag sökte hjälp, för mina mentala resurser skulle nödvändigtvis inte ha räckt till, jag var nära att hoppa av gymnasiet.
Det är av nån anledning skrämmande att söka hjälp och jag var nära att låta bli. Hela grejen är att hur rädd du än är ska du respektera ditt eget välbefinnande och ditt blivande jag. Du kommer nämligen att tacka dig själv i framtiden och det är så värt det!
Jag är bara i början av min långvariga vård och jag skulle inte kunna känna mig mer nervös eller stolt, men på ett bra sätt. Ta hand om er själva och var inte rädda för att ta emot hjälp <3
Berättelsens bakgrund
Som en del av kampanjen #VärdHjälp samlade vi in studerandes berättelser om att söka hjälp och utmaningar som är förknippade med det. Vi publicerade berättelserna under kampanjtiden 12–23.4.2021 för att visa hur mångfacetterade upplevelser studerande har fått då de sökt hjälp. Den här berättelsen publicerades som den första av sammanlagt sju berättelser. Du hittar de andra berättelserna på kampanjsidan.
Med kampanjen #VärdHjälp kring Dagen för psykisk hälsa bland studerande ville vi uppmuntra unga och studerande att dela med sig av sina erfarenheter. Framför allt vill vi uppmana dig att söka hjälp närhelst du upplever dig behöva det.
Då du önskar dig stöd finns det hjälp att få. Viktigast är att du inte grubblar ensam. Du hittar olika aktörer, som erbjuder hjälp till studerande och unga i livets olika utmaningar, enligt kategori på vår webbsida.
Lämna ett svar