Ryssland invaderade Ukraina torsdagsmorgonen den 24 februari 2022 och krig bröt ut. Krigsutbrottet i Ukraina har påverkat oss alla och kommer att påverka oss under lång tid framöver. Det är förståeligt att känna olika känslor, oro och rädslor. Det är dock bra att komma ihåg att krigshotet inte nu gäller Finland. Som Republikens president Sauli Niinistö sa: ”Finland är uppdaterat och kommer att hålla sig uppdaterat.”
Bekymmer, känslor och rädslor är värda att ta itu med. De ska inte skjutas undan eller förträngas. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte ska oroa sig för mycket, och man ska inte skämmas för sina egna känslor. Om vi förnekar våra känslor ger vi rädsla mer kraft, vilket kan leda till växande ångest och panikreaktion.
Oron för framtiden, för sig själv och för frågor som är större än ens eget liv är tecken på uppvaknandet av ett nytt perspektiv. Världen omkring oss och dess händelser blir mer meningsfulla. Ett av tecknen på spirande vuxen ålder är en medvetenhet om våra begränsningar. För första gången i våra liv kan vi konfronteras med gränserna för våra förmågor, färdigheter och tid.
Notera dessa om kriget i Ukraina väcker oro och farhågor
- Acceptera de tankar och känslor som dyker upp
- Svåra känslor som ilska, avsky, rädsla och smärta är ofta svåra att acceptera. Men svåra känslor är lika viktiga som positiva känslor. Acceptans är ett sätt att hantera svåra ärenden. Acceptans är att inte ge efter för rädsla. Känslor kommer och går, vi kan bara påverka deras intensitet.
- Prata med någon om dina tankar och känslor
- Att tala hjälper till att klargöra sina egna tankar och känslor, göra det lättare att leva med känslor och att kunna fungera bättre i sitt dagliga liv.
- Du kan också ta itu med känslor genom att skriva ner dina bekymmer, rädslor och känslor.
- Sluta hänga i dina tankar, lev i nuet. Njut och gör saker som ger glädje
- Behöver inte oroa dig för saker du inte kan påverka själv. Lämna oron bakom dig och fokusera på en normal vardag. Njut och gör saker som ger dig glädje! Att ta hand om sig själv och upprätthålla en normal vardag med måltider och utomhusaktiviteter är viktigt även när världens oro är nedslående.
- Begränsa din användning av medier om nyhetsflödet framkallar ångest hos dig
- Kom överens med dig själv till exempel att du bara följer nyheterna två gånger om dagen.
- Om du har barn
- Acceptera barnets känslor och upplevelser.
- Ge ditt barn tid att dela sina tankar.
- Låt barnet veta att vi är trygga och går vidare med våra egna liv, och att vuxna arbetar för att inget dåligt händer eller, om det händer, att det övervinns.
Vill du diskutera med någon?
- mielenTEKoja-chatten är öppen måndagar och torsdagar från 17.00 till 19.00 i februari. Från början av mars serveras chatt på måndagar från 17.00 till 19.00. Du kan chatta på finska eller engelska. Chattfönstret finns längst ner på framsidan av vår webbsida.
- Nyytis Chatt, en gruppchatt, är aktiv på tisdagar och torsdagar. I alla våra framtida chattar kan du diskutera känslor, oro och rädslor som orsakats av kriget utöver det fördefinierade ämnet för chatten. Du kan hitta chatt tider och gå med instruktioner här.
- Det är värt att följa Nyytis chattaktiviteter då vi anordnar extra chattar på ämnet: Hur man hanterar de känslor, rädslor och bekymmer som kriget väckt.
- Svenskspråkig kristelefon +358 9 2525 0112. Telefonjouren är öppen: må och ons kl. 16-20, tis, tors och fre kl. 9-13. Mer information finns här.
- Sekasin-chatten för unga är öppen alla dagar: mån-fre 9–24, lör-sön 15-24. Chatten fungerar på finska. Du hittar chatten här.
- Tukinets Solmussa-chatt för vuxna är öppen mån-tors från 15.00 till 19.00. Chatten fungerar på finska. Du hittar chatten här.
- SOS-kriscentret erbjuder kortvarig kris- och samtalshjälp som stöd för att klara av kriser för alla som bor i Finland. Information om kriscentrum finns här.
Källor
Nyyti ry:
- https://www.nyyti.fi/uutinen/kun-huoli-ymparistosta-lisaantyy-ymparistotunteita-kannattaa-kohdata-ja-kasitella/
- https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunteet/
Mieli ry:
https://mieli.fi/uutiset/mita-voi-tehda-jos-puheet-sodasta-huolestuttavat/
MTV Uutiset