ES

ES:n tarina

Olin tuntenut pahaa oloa jo pidemmän aikaan enkä nukkunut viikossa kuin 8 tuntia ja etäännyin kavereistani. En pitänyt yhteyttä kehenkään ja tuntui kuin kaikki olisivat olleet kanssani kaikesta eri mieltä. Ihan sama mitä tein, joku pahoitti aina mielensä. Lopulta en uskaltanut poistua kotoani koska minua ahdisti ajatus siitä, että teen jonkun mielestä jotain kuitenkin väärin.

Lopulta soitin kuntani mielenterveyspalveluihin ja kysyin, kannattaisiko minun jutella psykiatrin kanssa asiasta.

Puhelimeen vastannut nainen oli erittäin ystävällinen ja kyseli minulta kaikenlaisia kysymyksiä tuntemuksistani ja hyvinvoinnistani. Lopulta hän sanoi, että oireeni kuulostavat lievältä masennukselta ja varasimme ajan psykiatrille.

Minusta tuntui hyvältä mennä vastaanotolle, sillä ajattelin saavani sieltä apua ja vastauksia. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Psykiatrini oli vanhempi mies, jonka ensimmäinen kysymys oli ”Miksi sä olet täällä?” Hänellä oli hieman hyökkäävä äänensävy eikä oloni ollut todellakaan sellainen, että olisin voinut jakaa hänelle tarinaani. Sain kuitenkin vastattua, että epäilen olevani lievästi masentunut, en saa nukuttua enkä uskalla tai edes halua poistua kotoani ja nähdä kavereitani.

Koko aikani huoneessa hän kysyi minulta ehkä neljä kysymystä seisten pöytäänsä vasten huoneen toisella puolella katsellen tietokonettaan. Hän tuntui hyvin kylmältä ja etäiseltä ihmiseltä, joka toi minussa esiin sen, ettei minua enää kiinnostanut olla siellä. Lopulta hän totesi, ettei minussa ole mitään vikaa mitä jokailtainen lenkkeily ei parantaisi; minun on vain noustava sohvalta ja lähdettävä lenkille niin kaikki ongelmani katoavat.

Hänen hyvin epäammattimainen vastauksensa sai minussa lähinnä vihaa aikaan, joten kiitin ja poistuin.

Lähdin kotiin uskotellen itselleni, että voin ihan hyvin ja olen itse aiheuttanut omat ongelmani ja harhaluuloni. Tämän jälkeen en ole uskaltanut edes ajatella meneväni enää psykiatrin luo, en hänen enkä kenenkään muunkaan.

Tarinan tausta

Osana #AvunArvoinen -kampanjaa keräsimme opiskelijoiden tarinoita avun hakemisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Julkaisimme näitä tarinoita pitkin kampanja-aikaa 12.–23.4.2021 näyttääksemme miten moninaisia kokemuksia opiskelijat ovat kohdanneet avun etsimisen polulla. Tämä tarina julkaistiin toisena yhteensä seitsemästä tarinasta. Löydät muut tarinat kampanjasivuilta.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän #AvunArvoinen -kampanjalla halusimme kannustaa nuoria ja opiskelijoita jakamaan kokemuksiaan. Ennen kaikkea haluamme kannustaa sinua hakemaan apua, kun koet sitä tarvitsevasi.

Kun kaipaat tukea, apua on saatavilla. Tärkeintä on, ettet jää huolesi kanssa yksin. Opiskelijoille ja nuorille aikuisille apua erilaisissa elämän haasteissa tarjoavia tahoja löydät aihealueen mukaan sivuiltamme.

Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun, voit ottaa yhteyttä hoitotahon potilasasiamieheen. Hän voi myös neuvoa järeämpien valitusten tekemisessä. Tärkeintä on, ettet lannistu yhdestä huonosta kokemuksesta, vaan keräät voimasi ja yrität uudelleen toisen ammattilaisen kanssa. Olet avun arvoinen!

ES
Melkein 22-vuotias matkailualan opiskelija, kiinnostunut autoista, moottoripyöristä, matkailusta ja ruoan laitosta. Rakastan perhettäni ja lemmikkejämme. *** En nästan 22-årig turismstuderande som är intresserad av bilar, motorcyklar, resor och matlagning. Jag älskar min familj och våra husdjur. *** A nearly 22-year-old tourism student interested in cars, motorcycles, travelling, and cooking. I love my family and our pets.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *