Henkka

Olin ala- ja yläasteella koulukiusattu. Lopulta murruin ja liityin kiusaajien joukkoon, kuten varmasti on käynyt monelle muullekin, jotka saman ovat kokeneet. Se vain tuntui silloin ainoalta reitiltä. Olen kasvanut sen jälkeen paljon ihmisenä ja olen huomannut, ettei ihmisistä välittäminen tai heidän auttaminen loppujen lopuksi vaadi paljoa.

Yksi parhaita keinoja auttaa muita, on auttaa ensin itseään. Kuten lentokoneiden turvavideollakin sanotaan: Auta ensin itseäsi, sitten muita. Kun sinulla on hyvä olla, on huomattavasti helpompi jakaa tätä hyvänolon tunnetta muille. Tee kaikkia niitä asioita, joista sinulle tulee hyvä mieli. Ja jos et ole löytänyt vielä niitä asioita, joista sinulle tulee hyvä mieli, niin lähde ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia harrastuksia tai mitä vain. Voit löytää uusia tuttavuuksia, joista voi tulla hyviä ystäviä.

Kuuntelemalla ja olemalla läsnä eri tilanteissa voit saavuttaa yllättävän paljon.

Älä tee samaa virhettä, jonka itse olen tehnyt. Oletin aina pahinta kaikista, jolloin en uskaltanut luottaa muihin eivätkä he minuun. Nyt kun olemme aikuisia, niin itse pyrin ajattelemaan ettei kukaan tahallaan halua tehdä pahaa tai olla ilkeä. Näin pystyy helpommin luomaan uusia suhteita, koska olet avoin niille.

Opettele tunnistamaan itsessäsi piileviä ”vikoja” ja aloita niiden korjaaminen. Tähän tarvitaan usein paljon itsetutkiskelua sekä ystävien tukea, mutta kun olet sen tehnyt, voit auttaa heitä takaisin. Kannattaa aina pyrkiä kehittämään itseään koko ajan, sekä fyysisesti että henkisesti.

Olen aina ollut meidän kaveriporukassa se jolle kerrotaan helposti omista murheista, mutta välillä tuntuu etten itse ole saanut vastaavaa tukea takaisinpäin. Tai sitten luottamukseni on petetty ja minun yksityisiä asioita on jaettu eteenpäin. Tästä voit päätellä, että jos haluaa auttaa ja tukea toista, on luottamus se tärkein yksittäinen osatekijä. Kuuntelemalla ja olemalla läsnä eri tilanteissa voit saavuttaa yllättävän paljon. Samalla huomaat helpommin, jos joku on eristäytynyt tai hänen käytös on muuttunut erilaiseksi.

Jos huomaat, että kaverillasi on vaikeaa, niin kysäise suoraan mikä vaivaa.

Jos huomaat, että kaverillasi on vaikeaa, niin kysäise suoraan mikä vaivaa. Me suomalaiset ollaan hyvin ujoa ja hiljaista kansaa, joten ongelmista puhuminen vaatii todella paljon. Älä siis missään nimessä vähättele tai arvostele toisen ongelmia/tunteita, jotka hän sinulle kertoo. Tämä voi murskata toisen luottamuksen täysin. Sen sijaan ole ymmärtäväinen ja yritä auttaa, mikäli sinulla on keinoja tai tapoja joilla tehdä se. Todella tärkeää on, että ystäväsi tietää että sinuun voi luottaa ja sinulta saa tukea, kun sitä tarvitsee. Parhaimmassa tapauksessa tämä toimii molempiin suuntiin.

Jos toisella on esimerkiksi heikko itsetunto ylimääräisten kilojen johdosta ja hän kyselee neuvoja, niin pyydä häntä salille/ryhmäliikuntaan mukaan tai lähde vaikka kävelylenkille hänen kanssaan. Jos itselläsi on tietoa vaikka ruokavalioista, niin voit suositella erilaisia sivustoja tai muuta kirjallisuutta yms. Älä kuitenkaan pakota hänelle mitään uskomuksiasi, vaan anna hänen tehdä omat johtopäätökset.

Muutoksenhalu tulee lähteä itsestä, eikä toisten pakottamana. Näin motivaatio säilyy pidempään. Muista tsempata ystävääsi/kaveriasi, kun hän pääsee tavoitteisiinsa, mutta älä myöskään vähättele jos asiat ei heti luonnistu.

Eli long story short, auta itseäsi ensin, tee mukavia asioita vapaa-ajalla, pyri olemaan avoin uusille ihmisille ja mahdollisimman sosiaalinen erilaisissa tilanteissa, kuuntele ja ole läsnä, älä vähättele tai juorua asioista.

Kirjoitus julkaistiin #Mitäkuuluu -kampanjassamme lokakuussa 2016. Muistetaan kysyä tänäänkin maailman tärkein kysymys: mitä sulle kuuluu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *