Temperamentti

Jutun tiivistelmä

  • Temperamentti persoonallisuuden perustana: Temperamentti on synnynnäinen, perinnöllinen ja pysyvä reagoimistapa, joka toimii persoonallisuuden perustana mutta ei täysin määrittele käyttäytymistä.

  • Temperamenttipiirteet Cloningerin mukaan: elämyshakuisuus, riskien ja ahdistuksen välttäminen, sosiaalisen palkinnon tavoittelu ja sinnikkyys. Jokaisessa piirteessä on sekä positiivisia että negatiivisia puolia.

  • Temperamenttipiirteitä ei voi yksiselitteisesti määritellä hyviksi tai huonoiksi – niiden vaikutus riippuu aina ympäristöstä ja tilanteesta.

  • Temperamentti ja persoonallisuuden kehitys: Vaikka temperamentti säilyy läpi elämän, persoonallisuus kehittyy sopeutumisen, kasvatuksen ja oppimisen myötä. McAdamssin teoriassa temperamentti on vain yksi kolmesta persoonallisuuden tasosta.

Lue juttu tarkemmin alta:

Temperamentti persoonallisuuden pohjana

Temperamentin voidaan ajatella olevan ihmisen persoonallisuuden pohja, jonka päälle ihminen rakentaa minuuttaan. Temperamentti on synnynnäinen ja yksilöllinen reagoimistapa, jonka pohja on yksilön biologiassa, ja erityisesti perinnöllisyydessä. Temperamentti kuuluu persoonallisuudessa ns. taipumuksellisiin piirteisiin.

Temperamentti koostuu erilaisista temperamenttipiirteistä, jotka ovat suhteellisen pysyviä läpi elämän. Ihmisen persoonallisuuden kehittyessä, yksilön on kuitenkin mahdollista toimia myös luontaista temperamenttiaan vastaan. Toisin sanoen temperamenttimme ei määrittele meidän loppuelämämme reaktioita, mutta toimii vahvana vaikuttajana.

Temperamenttipiirteet osana meitä jokaista

Temperamenttipiirteitä on aikojen saatossa kuvattu monilla eri teorioilla, mutta tällä hetkellä eniten pinnalla on Cloningerin psykobiologinen teoria, joka jakaa piirteet seuraavasti: elämyshakuisuus, riskien ja ahdistusta aiheuttavien asioiden välttäminen, sosiaalisen palkinnon tavoittelu ja sinnikkyys.

Jokainen omaa edellä mainittuja piirteitä, mutta niiden esiintyvyydellä on yksilöllisiä eroja. Ensisilmäyksellä moni saattaa jakaa piirteet positiivisiksi ja negatiivisiksi, mutta todellisuudessa jokaisen piirteen esiintyvyydellä on positiivinen ja negatiivinen merkityksensä yksilön elämässä. Yksilölle mahdollista haittaa voi olla vain minkä tahansa piirteen jompikumpi ääripää.

Siksi voidaankin ajatella, että omien temperamenttipiirteidemme tunnistaminen on tärkeää, jos pyrimme muokkaamaan omia käyttäytymismallejamme, esimerkiksi parisuhteissa tai työpaikalla. Oman Oman temperamentin tunteminen lisää itsetuntemusta ja antaa pohjan vahvalle identiteetille sekä oman elämän hallinnalle.

Temperamentti, hyvä, huono vai neutraali?

Temperamenttipiirteitä ei voi määritellä hyviksi tai huonoiksi, vaan niiden merkitys riippuu aina tilanteesta. Sama temperamenttipiirre on toisessa tilanteessa ja ympäristössä toimiva, toisessa hankaluuksia aiheuttava, kolmannessa sen merkitystä ei edes huomaa.

Kokeile pohtia edellä mainittuja temperamenttipiirteitä kolikon molemmilta puolin. Miksi esimerkiksi korkea elämyshakuisuus voi olla joskus positiivinen piirre? Entä milloin se voi olla negatiivinen? Punnitessamme piirteiden hyötyjä ja haittoja voimme huomata piirteiden positiiviset vaikutukset elämäämme. Pystymme myös oppimaan ymmärtämään arvojamme.

Temperamentti säilyy läpi elämän, mutta persoonallisuuden kehitys, saamamme kasvatus ja oppiminen muuttavat sen ilmiasua ja ilmaisemista. Aikaisemmin mainitun McAdamssin persoonallisuusteorian mukaan persoonallisuutemme koostuu kolmesta tasosta, joista temperamenttipiirteet ovat vasta ensimmäisellä tasolla. Tason 2 tyypilliset sopeutumistavat, sekä tason 3 identiteetti määrittävät persoonallisuutemme ilmenemistä aikuisuudessa.

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet