Unelmat

Jutun tiivistelmä

  • Unelmien merkitys: Unelmat ovat kuvia siitä, millaista elämää haluamme elää. Ne voivat olla suuria pitkän aikavälin tavoitteita tai pienempiä, lähitulevaisuudessa saavutettavia toiveita, kuten uusi taito tai matka.

  • Unelmat syntyvät itsetuntemuksesta, haaveilun kyvystä ja uskalluksesta tavoitella jotain, joka tuntuu tärkeältä. Unelmointiin voi käyttää apuna työkaluja kuten aarrekarttoja ja unelmien polkuja.

  • Unelmien tavoittelu ja vastuu: Unelman saavuttaminen vaatii vastuuta omista valinnoista, tunteista ja ajatuksista. Se saattaa myös vaatia vaikeita päätöksiä ja läheisten ihmisten tukemista.

  • Matka kohti unelmaa on tärkeä ja kehittävä prosessi, vaikka unelma ei aina toteutuisikaan. Jo unelmointi voi lisätä mielekkyyttä elämään ja parantaa itsetuntemusta. Unelmointi voi myös olla sidoksissa pitkän aikavälin tavoitteisiin ja arvojen pohdintaan.

Lue juttu tarkemmin alta:

Mitä unelmat ovat?

Unelmointi on kykyä kuvitella, millaista elämä on parhaimmillaan. Unelma vastaa kysymykseen: Millaista elämää haluan elää? Olenko tyytyväinen tähän vai haluanko jotain enemmän? Unelmat voivat olla suuria, pitkän ajan kuluttua toteutuvia isoja asioita tai pieniä lähitulevaisuudessa toteutuvia mukavia juttuja. Unelmana voi olla esim. valmistuminen ammattiin, jokin uusi taito, oma koti, ulkomaanmatka tai uuden hankinnan tekeminen. 

Mistä unelmat syntyvät?

Unelmat syntyvät kyvystä heittäytyä haaveilemaan ja uskalluksesta suoda itselleen hyvää. Unelmointi vaatii itsetuntemusta: tiedän mikä on minulle ominaista ja arvojeni mukaista, mitä todella tahdon ja tarvitsen. Unelmointi vaatii myös uskallusta ja luottamusta siihen, että pystyy saavuttamaan unelman. Unelmien kanssa voi työskennellä eri tavoin, esimerkiksi aarrekartan tai unelmien polun avulla. 

Voiko jokaisella olla unelmia?

Unelmaa tavoittelevan on otettava vastuu omista tunteistaan, ajatuksistaan, arvoistaan ja asenteistaan, nykyhetkestä sekä elämänvalinnoista ja niihin suhtautumisesta. Myös läheiset ihmiset ja elämänolosuhteet pitää ottaa huomioon, ja joskus on tehtävä vaikeitakin päätöksiä. 

Unelman tavoittelun voi aloittaa asettamalla itselleen välitavoitteita. Riippuu unelman suuruudesta, kuinka pieniksi välitavoitteet kannattaa asettaa. Välitavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen lisää uskoa ja mahdollisuuksia unelman saavuttamiseen. Kaikki unelmat eivät vaadi paljon työtä. Pienten unelmien, kuten uuden harrastuksen aloittaminen, toteuttaminen ei ole vaikeaa. 

Unelman ei tarvitse aina toteutua

Matka kohti unelmaa on mahtava, vaikkei unelma aina toteutuisikaan. Jo unelmointi sinänsä auttaa sinua selviämään arjessa paremmin. Itsetuntemuksesi kehittyy ja löydät enemmän mielekkyyttä, sisäisen päämäärän elämään, kun etenet kohti unelmaa. 

Unelmat kannustavat luomaan uutta ja kehittävät meitä ihmisinä. Mikäli tuntuu siltä, ettet keksi yhtäkään unelmaa, voit yrittää lähestyä aihetta toisesta näkökulmasta. Millaisia tavoitteita sinulla on esimerkiksi kymmenen vuoden päähän? Missä haluaisit silloin elämässäsi olla? Tavoitteet kertovat asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä ja voivat liittyä myös unelmiisi. 

Voit pohtia myös arvojasi ja tarpeitasi. Miltä arkesi näyttäisi, mikäli keskeisimmät tarpeesi ovat tyydytettyjä ja elät täysillä arvojesi mukaista elämää? Millainen voisi olla ihanne-elämäsi? Lähtemällä liikkeelle niistä asioista, joita pidät tärkeinä, hienoina tai tavoittelemisen arvoisina, pääset lähemmäs unelmiasi. Unelmasi voivat olla pieniä asioita tai suuria elämäntilanteeseen liittyviä ihannekuvia. Olivatpa ne millaisia tahansa, ne ovat sinun ja oikeanlaisia juuri sellaisenaan. 

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet