Hyppää sisältöön

Häirintäyhdyshenkilötoiminta 

Nyytissä toimii neljä häirintäyhdyshenkilöä. Häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat tukea ja neuvontaa kaikenlaisissa sellaisissa tilanteissa, joissa on rikottu turvallisemman tilan periaatteita. Tapahtunut on voinut olla kiusaamista, syrjintää, seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää, tai muuta epäasiallista käytöstä. Yhteyttä voi ottaa kuka tahansa tilanteen osapuoli. 

Häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti, ja myös nimettömästi. 

Mitä on epäasiallinen käytös, syrjintä ja häirintä? 

Epäasiallinen käytös on ei-toivottua käytöstä, jolla rikotaan toisen henkilön fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta. Termiä epäasiallinen käytös käytetään usein eräänlaisena kattokäsitteenä erilaiselle loukkaavalle, satuttavalle ja/tai toisen rajoja rikkovalle käytökselle. Epäasiallinen käytös voi tapahtua kasvotusten tai etänä, sanallisesti, kirjallisesti tai non-verbaalina viestintänä (eleet, ilmeet, ei-suostumuksellinen kosketus). Syrjintä, häirintä ja muu epäasiallinen käytös voi olla myös lainsäädäntöä rikkovaa toimintaa, ja tilanteesta voi olla aiheellista tehdä rikosilmoitus. 

Syrjinnäksi yhdenvertaisuuslaissa määritellään eriarvoinen ja epäsuotuisa kohtelu, joka perustuu henkilön ikään, alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, poliittiseen toimintaan, ay-toimintaan, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn. Tasa-arvolaissa kielletään sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvä syrjintä, sekä seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä. Häirintää on henkilön ihmisarvoa loukkaava käytös, jolla luodaan halventava tai nöyryyttävä, uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri.  

Epäasiallista käytöstä voi tapahtua tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Toisen loukkaaminen, satuttaminen tai nöyryyttäminen voi olla tietoista ja valittua toimintaa. Oman käytöksen on voinut myös tarkoittaa ystävälliseksi, mutta valitut sanat tai teot ovatkin loukanneet toista tai useampaa läsnäolijaa. Oli käytös tarkoituksellista tai ei, tapahtuneen esille nostaminen ja käsittely voi auttaa jokaista osapuolta, ja vahvistaa toiminnan turvallisuutta jatkossa. 

Kaikki henkilöiden väliset ristiriitatilanteet eivät ole häirintää, syrjintää, tai muuta epäasiallista käytöstä. Haluamme kannustaa jokaista rohkeasti tarttumaan ristiriitatilanteisiin, sillä konfliktien kohtaaminen ja selvittäminen on tärkeä ihmissuhdetaito. Konfliktien käsittelyyn on myös mahdollista pyytää tukea. 


Miten toimia kohdatessani tai havaitessani epäasiallista käytöstä? 

  • Pyri ilmaisemaan epäasiallisesti käyttäytyvälle henkilölle, ettei hänen toimintansa ole ok. Pyri selkeään ilmaisuun, esimerkiksi ”Tuo vitsi ei ole ok.”  
  • Jos puuttuminen tuntuu vaikealta, voit pyytää avuksesi tilanteessa olevaa muuta henkilöä, Nyytin työntekijää (esimerkiksi chatin tai ryhmän ohjaajaa), tai häirintäyhdyshenkilöä. Voit olla yhteydessä myös tapahtuneen jälkeen. 
  • Jos saman henkilön epäasiallinen käytös on toistuvaa, kirjaa mahdollisuuksien mukaan ylös tapahtumapaikat, -ajat ja läsnä olleet henkilöt. Pidä tallessa myös mahdolliset muut asiaan liittyvät todisteet, kuten someviestit, sähköpostit tai kuvat. 
  • Voit missä tahansa vaiheessa olla yhteydessä Nyytin häirintäyhdyshenkilöihin. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia. 
  • Voit olla yhteydessä Nyytin häirintäyhdyshenkilöihin myös, jos olet jäänyt pohtimaan omaa käytöstäsi jossakin Nyytin tapahtumassa tai tilaisuudessa. Voimme pohtia yhdessä, miten käsitellä omia tunteita ja/tai lähteä selvittämään tilannetta silloin, kun huomaa itse toimineensa mahdollisesti toista satuttavasti. 

Mitä häirintäyhdyshenkilö tekee? 

Häirintäyhdyshenkilöiden tavoitteena on antaa tukea ja neuvontaa epäasiallisen käytöksen tilanteiden selvittämiseksi. He voivat esimerkiksi tarjota kannattelevaa keskustelutukea, auttaa löytämään erilaisia tukimuotoja tilanteen aiheuttamien reaktioiden käsittelemiseksi, fasilitoida osapuolten välisiä keskusteluja, tai auttaa luomaan toimintasuunnitelmia tilanteen edistämiseksi. Häirintäyhdyshenkilö ei vie asioita eteenpäin ilman yhteydenottajan suostumusta. 

Häirintäyhdyshenkilöt eivät ole viranomaisia. He eivät voi ratkaista tilannetta osallisten puolesta, eivätkä jakaa tuomioita tai rangaistuksia. Tavoitteena on tarjota neutraali, ulkopuolinen osapuoli tilanteen käsittelyn tueksi.  

Kaikilla osapuolilla on oikeus tulla kuulluksi osana mahdollista jatkoselvittelyä. Asian edistämisestä keskustellaan ja sovitaan aina erikseen yhteydenottajan kanssa.  

Voit ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön sähköpostitse hairintayhdyshenkilot@nyyti.fi, tai täyttämällä alla olevan lomakkeen. Tapahtuneesta on mahdollista kertoa myös nimettömästi. Otathan huomioon, että anonyymit yhteydenotot eivät johda asian jatkokäsittelyyn. Ilmoitus kuitenkin huomioidaan tilastoinnissa ja Nyytin toiminnan kehittämisessä. 


Ilmoitusten etenemisprosessi 

  • Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, ja häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. 
  • Mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytä ilman yhteydenottajan suostumusta tai hänen tietämättään. 
  • Tilanteiden jatkoselvittelyssä kaikilla osapuolilla on oikeus tulla kuulluksi. 
  • Tapahtunutta selvitetään tilanteen mukaan eri tavoin. Karkeasti prosessi etenee seuraavasti: 
  1. Nyytin häirintäyhdyshenkilöt vastaanottavat ilmoituksen sähköpostitse, lomakkeen välityksellä tai muulla tavoin. 
  1. Häirintäyhdyshenkilöt valitsevat keskuudestaan henkilön/henkilöt, jo(t)ka käsittelevät tapausta ja ovat yhteydessä yhteydenottajaan. 
  1. Edetään yhdessä yhteydenottajan kanssa sovitulla tavalla, esimerkiksi ollaan yhteydessä epäasiallisesti käyttäytyneeseen henkilöön. 
  1. Tilannetta jatkoselvitellään osapuolten kanssa erikseen ja/tai yhteisesti. Tarvittaessa tarjotaan myös osapuolille tukea asian käsittelyyn, ja/tai ohjataan tarpeellisiin palveluihin. 

Häirintäyhdyshenkilöt 

Nyytin häirintäyhdyshenkilöinä toimivat Anders Huldén, Emmi Kyyhkynen, Sanni Laurila ja Joni Tuokko. 

Voit olla yhteydessä heihin sähköpostiosoitteen hairintayhdyshenkilot@nyyti.fi kautta, tai hyödyntämällä alla olevaa lomaketta. Jos olet jättänyt yhteystietosi, yhteydenottoosi pyritään vastaamaan 1–3 arkipäivän sisällä.  

Lomakkeen tietoja ja sähköpostilaatikkoa käsittelevät vain häirintäyhdyshenkilöt. Häirintäyhdyshenkilöitä koskee vaitiolovelvollisuus. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia.  


Häirintäilmoituslomake

Mitä on tapahtunut, missä, milloin ja ketkä olivat osallisina tilanteessa?
Miten toivoisit, että tapahtuneeseen puututaan?(Pakollinen)

Jos toivot ilmoituksen johtavan toimenpiteisiin, jätäthän yhteystietosi.
Kenen härintäyhdyshenkilöistä toivoisit ottavan sinuun yhteyttä?

Lähteitä ja lisätietoa: 
Yhdenvertaisuuslaista ja toiminnasta syrjintätilanteissa voit lukea lisää Yhdenvertaisuusvaltuutetun sivuilta.  
Tasa-arvolaista ja toiminnasta lakia rikkovissa tilanteissa voit lukea lisää Tasa-arvovaltuutetun sivuilta. 
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ® 
Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ® 

This will close in 20 seconds