Yksinäisyys mielessä -vertaisryhmä
Yksinäisyys mielessä -vertaisryhmä on suunnattu yksinäisyyttä kokeville korkeakouluopiskelijoille. Ryhmässä pyritään lisäämään ymmärrystä omista ajatuksista ja toiminnasta ja löytämään toimivia keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Ryhmässä pääsee myös jakamaan asioita muiden opiskelijoiden kanssa ja kuulemaan muiden kokemuksia tuetussa ja ohjatussa ympäristössä. Ryhmä on maksuton ja verkkovälitteinen.
Sain paljon uusia oivalluksia ja näkökulmia omaan yksinäisyyteeni liittyen. Helppo osallistua ja vertaistuki loistavaa!
Kenelle?
Ryhmätoiminta on tarkoitettu kaikille korkeakouluopiskelijoille, jotka kokevat yksinäisyyttä ja toivovat tilanteeseensa muutosta. Tärkeintä on, että olet valmis jakamaan kokemuksiasi ja haluat tukea muutoksen tekemiseen. Jokaisen kokemus yksinäisyydestä on arvokas eikä ryhmissä vertailla tai arvoteta toisten kokemuksia. Olet tervetullut ryhmään juuri sellaisena kuin olet!
Toivomme sinulta, että
- olet valmis sitoutumaan ryhmään koko sen keston ajaksi
- koet mahdollisena tehdä ryhmään liittyviä harjoituksia ryhmäkertojen välillä
- olet valmis jakamaan kokemuksiasi yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa, aktiivinen ote mahdollistaa vertaistuen toteutumisen
- pystyt vastaamaan lyhyisiin tilannettasi ja ryhmän vaikuttavuutta mittaaviin kyselyihin ryhmäprosessin aikana
Mitä ryhmässä tehdään?
Yksinäisyys mielessä -ryhmässä kokoonnutaan yhdessä muiden yksinäisyyttä kokevien opiskelijoiden kanssa keskustelemaan, jakamaan omia kokemuksia ja oivalluksia sekä saamaan ja antamaan vertaistukea. Kaksi kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen järjestetään seurantatapaaminen, jossa palataan ryhmässä käsiteltyihin teemoihin ja jaetaan kokemuksia arjesta ryhmän päättymisen jälkeen. Ryhmän ohjaajana toimii Nyytin asiantuntija. Ryhmässä noudatetaan Nyytin turvallisemman tilan periaatteita (ks. alla).
Ryhmän aikana:
- lisätään omaa itsetuntemusta
- tarkastellaan omia ajatus- ja toimintamalleja
- löydetään keinoja yksinäisyyden vähentämiseen
- vahvistetaan sosiaalisia suhteita
- opitaan muilta ryhmän jäseniltä
- saadaan konkreettisia työkaluja muutoksen mahdollistamiseksi
Kevään ryhmä (26.2.-2.4) toteutetaan Discord-alustalla ja ilmoittautuminen ryhmään on nyt auki. Ryhmä sopii sinulle, joka koet kirjoittamisen itsellesi luontevana tapana ilmaista ajatuksiasi ja tuntemuksiasi. Oman yksinäisyyden pohtiminen anonyymisti kirjoittaen voi tuntua turvallisemmalta ja tässä ryhmässä siihen on mahdollisuus. Ryhmän vuorovaikutus tapahtuu kirjoittamalla ja osallistuminen ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Voit lukea, kommentoida ja jakaa omia ajatuksiasi missä ja milloin vain. Ryhmän aikana tehdään myös itsenäisesti pieniä kotitehtäviä ja jaetaan niiden herättämiä ajatuksia ja oivalluksia. Kerran viikossa, keskiviikkoisin klo 15 – 17, järjestetään yhteinen ryhmächat, jossa päästään keskustelemaan viikon teemasta ryhmänohjaajan johdolla. Vertaistuki on tärkeä osa ryhmään osallistumista, eli olethan valmis jakamaan omia ajatuksiasi ja tukemaan sekä kannustamaan muita ryhmän jäseniä Discord -alustalla myös chat-aikojen ulkopuolella. Ryhmään otetaan enintään 25 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kesällä (3.6.-8.7.) järjestettävän ryhmän tapaamiset toteutetaan Zoom-alustalla. Ilmoittautuminen ryhmään on auki. Videovälitteisiä tapaamisia pidetään kerran viikossa (6 kpl), tiistaisin klo 16 – 18. Zoomin ohella ryhmässä hyödynnetään myös Discord-alustaa materiaalin jakamisen sekä vapaan vertaiskeskustelun kanavana. Ryhmään otetaan enintään 10 osallistujaa. Kaikkiin hakeneisiin ollaan yhteydessä ennen ryhmän alkua ja pidetään lyhyt, vapaamuotoinen alkukeskustelu jossa käydään läpi ryhmän käytännön toteutus sekä osallistujan mahdollisuutta sitoutua ryhmätoimintaan. Alkukeskustelussa sinun on myös mahdollista kertoa enemmän itsestäsi sekä esittää kysymyksiä ja toiveita ryhmätoimintaa kohtaan. Ryhmän hyödyt perustuvat luottamukseen ja vertaisuuden kokemukseen ryhmään osallistujien kesken, mikä edellyttää ryhmän jäseniltä sitoutumista koko ryhmäprosessiin. Sitoutuminen tarkoittaa osallistumista kaikille kuudelle ryhmätapaamiselle.
Ryhmä toi turvaa ja lämmön tunnetta kun huomasin, etten ollutkaan yksinäisyydessäni yksin. Tosi monella on samoja kokemuksia, eikä niissä ihan tosissaankaan ole mitään hävettävää.
Tutustu Nyytin turvallisemman tilan periaatteisiin, häirintäyhdystoimintaan ja tietosuojakäytänteisiin ennen ryhmään osallistumista .
Lisätietoja
Essi Rantanen
asiantuntija, kohtaava verkkotoiminta
puh. 050 383 5844
essi.rantanen@nyyti.fi