Yleistä ajanhallinnasta

Jutun tiivistelmä

  • Ajanhallinta on oman toiminnan johtamista: Kyse ei ole pelkästään tehokkuudesta, vaan siitä, että aikaa käytetään merkityksellisiin asioihin, joihin haluaa panostaa.

  • Ajanhallinta on taito, joka on opeteltavissa: Kaikilla on vuorokaudessa sama määrä tunteja, mutta ajanhallinta on yksilöllistä ja sitä voi kehittää, jotta arjessa olisi aikaa myös levolle ja kiireettömälle oleskelulle.

  • Ajankäytön tarkastelu auttaa tunnistamaan aikavarkaat: Viikon ajankäytön kirjaaminen ja sen analysointi auttaa hahmottamaan, mihin aika oikeasti kuluu ja kuinka paljon siitä on itsestä riippuvaista.

  • Armollisuus ja itselle sopivien tapojen kokeilu ovat avainasemassa: Täydellisyyteen ei pidä pyrkiä, vaan löytää itselle toimivimmat ajanhallintakeinot, kuten priorisointi ja ajankäytön suunnittelu.

Lue juttu tarkemmin alta:

Ajanhallinta tarkoittaa oman ajankäytön järjestämistä niin, että voi käyttää suurimman osan ajastaan asioihin, jotka ovat itselle jollain tapaa tärkeitä ja mielekkäitä. Hyvä ajanhallinta ei tarkoita sitä, että pyrkisi koko ajan saamaan yhä enemmän valmiiksi niin tehokkaasti kuin mahdollista. Kyse ei ole pelkästään ajasta ja sen hallinnasta, vaan itsensä johtamisesta ja oman toimintansa suunnittelusta.

Ajanhallinta on opeteltavissa

Ajanhallinta on taito, jota voi opetella. Meillä kaikilla on sama määrä tunteja vuorokaudessa, mutta tapamme ja kykymme hallita aikaa ovat kuitenkin yksilöllisiä. Ajankäytössä kannattaa pyrkiä siihen, että saa tehtyä tavoittelemiaan asioita sillä tavalla, että aikaa jää myös kiireettömälle oleskelulle ja levolle.

Ajanhallintaan liittyy paljon erilaisia tunteita, kuten esimerkiksi riittämättömyys ja syyllisyys silloin, kun ei ehdi tehdä kaikkea sitä, mitä haluaa. Tulee kiireen tuntu ja harha, ettei tilanteelle voisi tehdä mitään. Jatkuva kiire saattaa aiheuttaa stressiä ja uupumusta sekä tunnetta siitä, että on olemassa vain muita ihmisiä varten. Tällöin on hyvä pysähtyä ja tarkastella, mihin oma aika kuluu.

Usein ajanhallinnan haasteisiin liittyy myös prokrastinaatiota eli asioiden vitkuttelua. Tällöin tehtävän tekemistä ei saa aloitetuksi, vaikka haluaisi ja tiedostaisi, että tehtävä on tärkeä ja se on saatava valmiiksi.

Ajanhallinnan kanssa kukaan tule ei täydelliseksi. Ole siis itsellesi armollinen ja kokeile rohkeasti erilaisia ajanhallinnan keinoja, jotta löydät juuri itsellesi sopivimmat tavat. Ajanhallinnan keinoja ovat ajankäytön tarkastelu, ajankäytön suunnittelu ja seuranta sekä priorisointi.

Ajankäytön tarkastelu

Ajankäytön tarkastelu on tärkeää, kun haluaa selvittää, mihin käytettävissä oleva aika kuluu. Ajankäytön tarkastelu on paikallaan myös silloin, kun kokee olevansa stressaantunut.

Kannattaa siis tutkia, mihin oma aika päivittäin kuluu. Yksi hyvä keino on, että kirjaat viikon ajan ylös, mihin kaikkeen omaa aikaasi käytät. Ajankäyttö kannattaa merkitä mahdollisimman tarkasti ja totuudenmukaisesti.

Viikon kirjaamisen jälkeen pysähdy tarkastelemaan omaa ajankäyttöäsi:

  • Mihin kaikkeen aikasi kului, ja onko havaittavissa niin sanottuja aikavarkaita?
  • Miten paljon sinulla on aikaa, jonka käytöstä saat itse päättää?
  • Miten pakolliset ja vapaaehtoiset toiminnot rytmittyvät?
  • Miten nukut? Miten syöt? Miten huolehdit itsestäsi?
  • Kuluiko aikasi johonkin muuhun silloin, kun oikeasti piti tehdä jotakin ihan muuta?

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet