Yleistä ihmissuhteista

Jutun tiivistelmä

  • Sosiaalinen verkosto on yksilöllinen: Jokaiselle merkitykselliset ihmissuhteet muodostavat oman verkoston. Verkoston ei tarvitse olla laaja; riittää, että se on itselle sopiva ja tuo iloa.

  • Ihmissuhteet muuttuvat: Elämäntilanteet muokkaavat verkostoamme. Luonnollista on, että osa suhteista säilyy ja osa hiipuu ajan myötä.

  • Itselle sopiva verkosto tukee hyvinvointia: Joskus ihmissuhteet vaativat tarkastelua – yksipuoliset tai kuormittavat suhteet vievät voimavaroja, kun taas hyvät ihmissuhteet tukevat hyvinvointia.

  • Älä pelkää pyytää apua ja tukeutua toisiin: Hankalissa tilanteissa on hyvä tukeutua läheisiin ja ystäviin, sillä heidän avullaan vaikeuksista voi selvitä helpommin.

Lue juttu tarkemmin alta:

Ihmissuhteet muodostavat sosiaalisen verkostomme. Sosiaalinen verkosto ei tarkoita sitä, että tunnemme mahdollisimman paljon ihmisiä tai olemme jatkuvasti luomassa uusia kontakteja. Sinun sosiaalinen verkostosi muodostuu niistä ihmisistä ja ihmissuhteista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. 

Ihmissuhteet - jokaisen omanlainen verkosto ihmisiä 

Verkosto on jokaisella erilainen. Siihen voi kuulua ihmisiä perheestä, opiskelupaikasta tai harrastuksista. Verkostoon voi kuulua myös naapurit tai tuttu kaupankassa. Sosiaalisen verkoston ei tarvitse olla erityisen laaja ja sisältää monia kymmeniä ihmisiä. Määrää tärkeämpää on se, että olet verkostoosi itse tyytyväinen. 

Ei siis ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa sosiaalisen verkoston ihannetta, jota meidän jokaisen pitäisi tavoitella. Olemme myös yksilöllisiä tässä suhteessa. Toiselle riittää muutamakin läheinen kontakti ja toiselle tärkeää on laaja joukko eritasoisia, löyhempiä ja syvempiä, ihmissuhteita. Jotta verkostosi tukee hyvinvointiasi, sen on oltava sinulle iloa ja energiaa antava. Verkostossa olisi hyvä olla ihmisiä, joiden puoleen voit kääntyä, kun tarvitset apua. 

Ihmissuhteet muuttuvat

Sosiaalinen verkostomme muuttuu vääjäämättä. Läheinen ystävä saattaakin vuosien saatossa muuttua pikemminkin tuttavaksi, ja työkaverista voikin tulla läheisempi kuin omista sukulaisista. On luonnollista, että osa verkoston suhteista kestää läpi elämän ja toiset häviävät. Näin vain käy, koska ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Aiemmin ystäviä yhdistävä tekijä ei ole enää merkityksellinen tai esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle vaikeuttaa yhteydenpitoa, jolloin suhde katkeaa. Myös sairastuminen mielenterveyden häiriöön tai muuhun sairauteen voi muuttaa tai katkaista ihmissuhteita.  

Vaikka verkosto muuttuu väistämättä, sen ylläpitäminen vaatii myös aktiivista ylläpitoa. Yhteydenpito vaatii aktiivisuutta myös sinulta. Onko verkostossasi joku ihminen, johon et ole pitkään aikaan pitänyt yhteyttä? Mitä jos laittaisit hänelle tänään viestin? 

Onko verkostosi sinulle sopiva?

Sosiaalinen verkosto voi olla myös itselle sopimaton tai puutteellinen. Sopimattomat, esimerkiksi riitaisat tai yksipuoliset suhteet, joissa vain itse on antavana osapuolena, syövät voimavarojamme ja uuvuttavat. Voimme silloin pyrkiä muuttamaan ihmissuhteita paremmin jaksamistamme ja onnellisuuttamme edistäviksi, esimerkiksi ottamalla vaikeudet puheeksi tai ottamalla etäisyyttä toiseen henkilöön. 

Puutteellinen sosiaalinen verkosto lisää myös yksinäisyyttä. Onkin hyvä välillä kysyä itseltään, mihin ihmissuhteisiin on tyytyväinen ja mihin tyytymätön. Mitä haluaisin lisää sosiaaliseen verkostooni? Mitä nykyisiä suhteita haluaisin lähentää ja mitä vähentää? 

Pyydä verkoston ihmiset avuksesi

Uskalla hyödyntää verkostoasi hankalissa elämäntilanteissa. Jos olosi tuntuu kurjalta, saatat vältellä muita ja olla tavallista hiljaisempi. Haluaisit olla yksin tai et haluaisi kuormittaa muita. Hankalissa elämäntilanteissa olisi kuitenkin tärkeää pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin. Heidän kanssaan voit pohtia mieltä painavia ongelmia. Heiltä voit saada myötätuntoa ja konkreettista apua. Jo pelkkä läheisen ihmisen läsnäolo ja se, että hän kuuntelee, helpottaa oloa. 

Mahdolliset haasteet ihmissuhteiden solmimisessa

Ihmissuhteita voi olla vaikea muodostaa, jos on tullut esimerkiksi kiusatuksi tai syrjityksi sen vuoksi, millainen on. Sitä on voinut jatkua vuosia ja siitä on saattanut muodostua henkilökohtainen “helvetti”. Nämä huonot kokemukset voivat vaikeuttaa muihin ihmisiin uskomista, ja ihminen saattaa ajatella tyyliin: “Ei kukaan oikeasti halua olla kanssani”, “ketään ei kiinnosta juttuni” tai “minun kanssani ollaan vain säälistä”. Tällaiset ajatukset voivat pyöriä päässä erityisesti kiusaamisen ja syrjinnän uhreilla. Vaatii paljon luottamusta itseensä ja muihin, jotta pystyy taas kokeilemaan ihmisten kanssa oloa. Jo ihmisten ilmoille meneminen on rohkea teko.  

Kotona olevat haasteet

Millaista tukea, ymmärrystä ja hellyyttä on lapsuudenkodissa saanut, voi myös vaikuttaa ihmissuhteiden muodostamiseen. Kodin turvallisuus voi luoda hyvät edellytykset kavereiden hankkimiseen. Mikäli kotona ei ole saanut ilmaista itseään, tunteitaan ja ne on pitänyt piilottaa, voi näiden taitojen opettelu aikuisena viedä aikaa tai saada olon sellaiseksi, ettei osaa olla muiden kanssa. Tässä tilanteessa voi tarvita harjoitusta ja vahvistusta kavereilta omasta tavasta olla kaveri.  

Lue lisää

Nyyti ry