Yleistä itsemyötätunnosta

Jutun tiivistelmä

  • Itsemyötätunto on myötätuntoista suhtautumista itseen, erityisesti silloin kun on vaikeaa. Se tarkoittaa, että kohtelemme itseämme ystävällisesti ja ymmärtävästi, hyväksyen oman keskeneräisyytemme.

  • Kolme perusperiaatetta: Kristen Neffin mukaan itsemyötätunto koostuu tietoisesta läsnäolosta, jaetun ihmisyyden kokemuksesta (kaikki tekevät virheitä) ja ystävällisyydestä itseä kohtaan.

  • Itsemyötätunnon hyödyt: Itsemyötätunto voi vähentää masennusta ja ahdistusta, lieventää stressiä, lisätä luovuutta ja onnellisuutta sekä parantaa ihmissuhteita.

  • Mitä itsemyötätunto ei ole: Itsemyötätunto ei ole sama kuin itsesääli tai luovuttaminen vaan se on rohkeaa ja rakentavaa suhtautumista omiin vaikeuksiin ja virheisiin.

Lue juttu tarkemmin alta:

Itsemyötätunto on myötätuntoista suhtautumista itseämme kohtaan erityisesti silloin kun on vaikeaa ja tunnemme huonommuutta. Se on inhimillisyyden, keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden hyväksymistä, ja itseemme ja mokiimme suhtautumista lämmöllä ja ymmärryksellä. Itsemyötätuntoon kuuluu myös itsen auttaminen, tukeminen ja eteenpäin kannustaminen. Itsemyötätuntoinen ihminen suhtautuu itseensä samalla tavalla kuin suhtautuisi hyvään ystävään.

Itsemyötätunto ei ole riippuvaista saavutuksista tai ulkoisesta arvostuksesta. Sen sijaan, et kysyisimme ”olenko riittävän hyvä?”, itsemyötätuntoisina kysymme ”mikä on minulle hyväksi?”.

Itsemyötätunto on usein lempeätä, mutta voi näyttäytyä myös tulisena energiana. Tällöin suuntaudumme pitämään huolta tarpeistamme, asettamaan ja suojelemaan rajojamme, ja ajamaan muutosta olosuhteisiimme.

Ystävällisyys, ihmisyys ja tietoinen läsnäolo

Myötätuntotutkija Kristen Neffin mukaan itsemyötätunto koostuu kolmesta tekijästä:

  1. Tietoisesta läsnäolosta sille, mitä meissä tapahtuu. Kohtaamme myös vaikeat tunteet ja kärsimyksen. Emme vähättele tai yritä tukahduttaa niitä, tai toisaalta liioittele niitä tai anna niiden määritellä itseämme.
  2. Jaetun ihmisyyden kokemuksesta, eli ymmärryksestä, että haavoittuvuus, virheiden tekeminen ja vastoinkäymiset ovat osa kaikkien elämää. Kukaan ei ole täydellinen. Ihmisenä oleminen tarkoittaa epätäydellisyyttä.
  3. Ystävällisyydestä itseä kohtaan. Kannustamme ja rohkaisemme itseämme. Vaikeina hetkinä kohtelemme itseämme ystävällisesti ja rakentavasti tuomitsemisen tai sättimisen sijaan.

Itsemyötätunto vähentää kärsimystä

Itsemyötätunto tukee meitä monella tavalla. Se voi auttaa esimerkiksi kohtaamaan haastavia tilanteita tai asioita, jotka aiheuttavat esimerkiksi ahdistusta tai pelkoa. Se voi toimia apuna ongelmanratkaisussa ja rauhoittumisessa. Lisäksi siitä voi olla apua itsekriittisyyden kanssa. Itsemyötätunto on perfektionismin vastavoima. Se ehkäisee myös loppuun palamista. (Lue lisää ahdistuksesta täältä ja perfektionismista täältä (tähän linkit)

Itsemyötätunto saa tutkimusten mukaan aikaan:

  • masennuksen ja ahdistuksen vähentymistä
  • luovuutta
  • onnellisuutta
  • optimistisuutta
  • inspiraatiota
  • innostusta
  • epäonnistumisen pelon vähentymistä
  • stressin lieventymistä
  • ihmissuhteiden parantumista

Mitä itsemyötätunto ei ole?

Itsemyötätunto ei ole laiskottelua tai luovuttamista, lupa olla yrittämättä. ​Jos puhuisit hyvälle ystävälle, joka on vähällä luovuttaa jonkin vaikean, mutta itselle tärkeän asian kanssa, et varmaankaan sanoisi tälle ”juuri niin, turha lukea tenttiin, anna vaan olla”, vaan kannustaisit lempeästi eteenpäin ja yrittäisit valaa ystävääsi uskoa.

Itsemyötätunto ei siis estä motivoitumista itselle tärkeiden asioiden tavoitteluun, päinvastoin. Itsemyötätuntoinen ihminen tunnistaa, että itselle tärkeiden asioiden saavuttaminen voi vaatia ponnistelua.​ Itsemyötätuntoisena virheitäkin on helpompi kohdata ja oppia niistä. ​Kun ihmisarvo ei ole sidottuna suoritukseen, jää luovuudelle ja rohkeudelle enemmän tilaa.

Itsemyötätunto voidaan yhdistää myös itsesääliin. Itsesääli kuitenkin on pahaan oloon jäämistä ja jopa sen lietsomista, kun taas itsemyötätunto auttaa tarkastelemaan pahaa oloa ja auttamaan itseään pois siitä. ​Itsemyötätuntoon kuuluva asioiden kohtaaminen ja käsittely on rohkeata ja rakentavaa.

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet

  • Myötätunnon mullistava voima -kirja, Pessi, Martela & Paakkanen (2017)

  • Itsemyötätunto -kirja, Grandell (2015)