Yleistä mielenterveydestä

Jutun tiivistelmä

  • Mielenterveys on terveyden perusta: Se tukee elämän mielekkyyttä, ihmissuhteiden ylläpitoa, luovuutta ja yhteisöön kuulumista. Hyvä mielenterveys auttaa joustamaan muutoksissa ja sietämään vastoinkäymisiä.

  • Mielenterveys muovautuu koko elämän ajan: Siihen vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet, sosiaalinen vuorovaikutus, yhteisön asenteet sekä yhteiskunnalliset rakenteet ja arvot. Yhteisöjen ja yksilöiden arvostus ja yhdenvertaisuus ovat erityisen tärkeitä.

  • Mielenterveyttä voi vahvistaa: Keskeisiä taitoja ovat tunnetaidot, vuorovaikutustaidot, ongelmanratkaisutaidot, myönteisyys, jämäkkyys ja oppimisen halu. Arjen rutiinit – kuten ravinto, liikunta, lepo ja mukavat ihmissuhteet – ovat mielenterveyden peruspilareita.

  • Pienet hetket ja arjen valinnat vaikuttavat: Rentoutuminen ja arjen tauot auttavat hallitsemaan stressiä. Mielenterveyttä voi myös kehittää ja harjoitella aktiivisesti.

Lue juttu tarkemmin alta:

Mielenterveys on erottamaton osa terveyttä ja hyvinvoinnin kulmakivi. Hyvä mielenterveys on voimavara, joka auttaa meitä kokemaan elämän mielekkääksi ja nauttimaan elämästä. Se auttaa meitä solmimaan ja ylläpitämään ihmissuhteita, toimimaan tuottavina ja luovina yhteisön jäseninä sekä kokemaan itsemme hyväksytyksi yhteisöissä.

Mielenterveys on myös voimavara.

Hyvä mielenterveys on psykologista joustavuutta, joka auttaa hyväksymään omassa elämässä tapahtuvia muutoksia ja sietämään menetyksiä. Sen avulla voidaan havaita, ymmärtää ja tulkita ympäristöä sekä sopeutua tai muuttaa sitä tarpeen tullen. Se on myös itsetuntoa: myönteistä käsitystä omasta itsestä ja kehittymismahdollisuuksistaan.

Mielenterveys koostuu monesta eri tekijästä

Mielenterveys muovautuu persoonallisen kasvun ja kehityksen myötä koko elämän ajan. Siihen vaikuttavat monet eri tekijät: yksilölliset ominaisuudet ja kokemukset, sosiaalinen vuorovaikutus sekä yhteiskunnalliset rakenteet, resurssit ja kulttuuriset arvot.

Myös yhteisöjen arvoilla ja yksilöiden asenteilla on merkittävä vaikutus mielenterveyteen: sillä miten suhtaudutaan mielenterveyden häiriöihin, leimataanko mielenterveysongelmia kokevat, miten ihmisten keskinäinen arvostus, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus toteutuvat.

Mielemme hyvinvointi vaihtelee päivittäin. Opiskelun ja arjen kiireissä stressiä saattaa kertyä liialti. Tällöin on tärkeää pysähtyä miettimään ja hyödyntämään niitä arjen pieniä hetkiä, jotka auttavat rentoutumaan.

Omaa mielenterveyttä voi vahvistaa

Käsitys mielenterveydestä voimavarana ja elämäntaitona tarkoittaa myös sitä, että mielenterveyttä voi vahvistaa, tukea ja siihen liittyviä taitoja oppia ja harjoitella. Keskeisiä mielenterveystaitoja ovat mm. tunnetaidot, vuorovaikutustaidot sekä ongelmanratkaisutaidot.

Taitoihin kuuluvat myös myönteisyys, halu oppia uutta, halu osallistua oman yhteisönsä toimintaan ja sopiva jämäkkyys sekä kyky pitää puolensa.

Mielenterveys rakentuu arjessa ja arkisilla valinnoillamme voimme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Arjen rutiinit ja rytmi, säännöllinen syöminen ja terveellinen ravitsemus, itselle sopiva tapa liikkua ja harrastaa liikuntaa sekä riittävä lepo ja nukkuminen ovat mielen hyvinvoinninkin perusainekset. Ihmissuhteet ja mukavat hetket lisäävät hyvää oloa.

Omia mielenterveys- ja elämäntaitoja voit vahvistaa ja harjoitella Opi elämäntaitoa -aineistoa hyödyntämällä.

Lue lisää

Nyyti ry

Ulkopuoliset lähteet