Yleistä päihteistä
Jutun tiivistelmä
Lue juttu tarkemmin alta:
Päihteiden, ennen kaikkea alkoholin, käyttö on yhä merkittävä osa opiskelijakulttuuriakin, vaikka se onkin jonkin verran vähentynyt ajan saatossa. Syitä päihteiden käyttöön on monia, mutta yleisimpiä ovat esimerkiksi stressin lievittäminen tai ”nollaamisen” tavoittelu, tai joukkoon kuulumisen ja yhteisöllisyyden tunteen tarve. Sosiaalisesta päihteiden käytöstä tulee helposti myös tottumiskysymys; jos kavereita tavataan tyypillisesti oluen äärellä, muita vaihtoehtoja voi olla hankala keksiä.
Sosiaalinen paine on tyypillinen taustatekijä päihteiden käytössä. Tämäkin on kuitenkin asia, jossa itsensä liiallinen vertaaminen muihin ei kannata, vaan tärkeää olisi löytää juuri itselle sopiva tapa käyttää tai olla käyttämättä päihteitä. Lisäksi ”nollaamiselta” tuntuva seuraus päihteiden käytöstä ei ole kestävä tapa rentoutua. Vaikka päihtymisestä seuraakin usein hetkellisesti rentouttava tunnetila, varsinkaan suurempien määrien käyttö ei pohjimmiltaan rentouta, vaan kuormittaa aivoja ja elimistöä entisestään.
Meillä jokaisella on oma suhteemme päihteisiin, oli se sitten esimerkiksi bilekäyttöä, oman tunnetilan säätelyä, tai päihteettömyyttä. Toiset kokevat päihdesuhteensa tavalla tai toisella ongelmalliseksi, toiset eivät. Vaikka käytöllä on enemmän tai vähemmän haittavaikutuksia, siitä tuomitseminen tai moralisointi ei ole rakentavaa. Jokaisen on kuitenkin joskus hyvä pysähtyä miettimään omaa suhdettaan päihteisiin.
Oman päihdesuhteen ääreen pysähtyminen ja sen rehellinen tarkastelu on osa haittojen vähentämiseen perustuvaa ajattelutapaa. Haittojen vähentämisessä tärkeintä on, että olemassa olevan päihteiden käytön haitat pysyvät vähäisinä, hallittuina ja tiedostettuina, sen sijaan että kaikki mahdollinen päihteiden käyttö pitäisi täysin lopettaa. Haittojen vähentämisen korostaminen on realistinen ja ei-tuomitseva tapa suhtautua sekä omaan että toisten päihteiden käyttöön.
Omaa, henkilökohtaista suhdetta päihteisiin voi aloittaa perkaamaan esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:
- Kuinka paljon käytän päihteitä?
- Millaisissa tilanteissa käytän päihteitä ja miksi? Onko käyttö enemmän omista haluistani vai ulkopuolisesta paineesta johtuvaa?
- Mitä myönteistä saan käytöstä?
- Mitä negatiivista käyttö aiheuttaa minulle?
- Mitä myönteisiä vaikutuksia vähentämisellä tai lopettamisella voisi minulle olla?
- Mitä negatiivisia vaikutuksia vähentämisellä tai lopettamisella voisi minulle olla?
Voit pohtia sekä lyhyen että pitkän aikavälin vaikutuksia. Näiden kysymysten avulla voit kartoittaa, tuoko nykyinen päihdesuhteesi elämääsi enemmän myönteisiä vai kielteisiä asioita. Mikäli kielteiset asiat vaikuttavat korostuvan, on syytä pohtia esimerkiksi annosmäärien ja käyttökertojen tai -tapojen muokkaamista sekä asian puheeksi ottamista.
Tuen ja avun hakeminen on äärimmäisen tärkeää. Mietityttävästä päihteidenkäytöstä on suositeltavaa puhua avoimesti luotettavien läheisten kanssa, ja hakea myös ammattilaistukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun sille tuntuu olevan vähänkin tarvetta. Näin ongelmat eivät ehdi kasautua liikaa, ja paluu terveellisempään päihdesuhteeseen on helpompi. Avun hakeminen on tässäkin asiassa osoitus rohkeudesta ja siitä, että välität itsestäsi.
Päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen vähentämisessä tärkeää on myös vakavien riskien minimointi. Käytännön vinkkejä riskien vähentämiseen ovat esim:
- Vältä sekakäyttöä. Eri päihteiden yhdistely moninkertaistaa aina riskiä ennalta-arvaamattomille ja vakaville haittavaikutuksille. Mitään päihdettä ei ole tarkoitettu yhdistettäväksi toisten kanssa.
- Tiedä, mitä käytät. Etenkin laittomien päihteiden kohdalla tuntematon alkuperä, koostumus tai muu vastaava epäselvyys nostaa riskiä yllättäville haittavaikutuksille. Älä osta tuntemattomia aineita tai tuntemattomilta myyjiltä.
- Käytä turvallisessa ympäristössä. Ole seurassa, jossa voit luottaa siihen, että muut ovat apuna, mikäli jotain yllättävää tapahtuu.
- Kohtuullisuus. Ole tarkka käyttömäärien annostelusta ja pidä käyttö tarpeeksi satunnaisena. Voit asettaa itsellesi henkilökohtaisia tavoitteita ja rajoja, missä tilanteissa käytät ja millaisen määrän. Mikäli rajoissa pysyminen tuntuu haastavalta, on suositeltavaa kääntyä avun pariin.
Terveyspalvelujen lisäksi tukea päihteidenkäytön käsittelyyn tarjoaa esimerkiksi anonyymi ja ilmainen Päihdeneuvonta-puhelin. EHYT ry tarjoaa myös muunlaista tietoa ja tukea päihteiden käyttöön liittyen. Voit esimerkiksi pohtia edellä mainittuja kysymyksiä nelikenttämallin avulla.
Lue lisää
Ulkopuoliset lähteet