Yleistä toimeentulosta
Jutun tiivistelmä
Lue juttu tarkemmin alta:
Opiskeluaika on loputonta pennin venytystä – mielleyhtymä, joka useimmilla herännee sanoista opiskelija ja raha. Kyse ei kuitenkaan ole vain mielikuvasta: opiskelijoiden toimeentulo on heikkoa. Keskimääräinen kuukausitulo Suomessa alittaa EU:n virallisen köyhyysrajan, sillä asumiskulujen jälkeen käyttörahaa jää keskimäärin 15 euroa päivässä.
Opiskelijoiden oma kokemus rahatilanteesta
Raha-asiat ja taloudellinen pärjääminen huolestuttaa yli puolta korkeakouluopiskelijoista. Jatkuva stressi toimeentulosta on kuormittavaa ja syö energiaa opiskeluun keskittymiseltä. Rahanpuute kaventaa itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia sekä sosiaalista kanssakäymistä, kun ei ole varaa harrastuksiin tai edes bussilippuun.
Epävarmuus toimeentulosta ei ole pieni kuormittaja, vaan se vaikuttaa varsin kokonaisvaltaisesti opiskelijan hyvinvointiin. Riittämätön toimeentulo aiheuttaa stressiä. Se on yhteydessä opintomenestykseen, sosiaaliseen toimintakykyyn ja fyysiseen terveyteen. Lisäksi se muodostaa merkittävän riskitekijän mielenterveysongelmille.
Taloustaitoja tarvitsee jokainen
Opiskelijan talous pysyy balanssissa joustavuudella, omaan budjettiin sopivilla ostosvalinnoilla sekä luovalla ongelmanratkaisukyvyllä. Nämä ovat taloustaitoja, joiden hallinnassa on yksilöllisiä eroja. Lisäksi uudessa elämäntilanteessa, kuten opiskelun alkaessa, rahankäyttö voi yllättää. Itsenäisyyttä vasta harjoittavalle ja vastikään poismuuttaneilla nuorilla aikuisilla ongelmavelkaantumisen riski onkin merkittävä. Käytettävissä olevat tulot ovat usein pienet, eikä opiskelija aina osaa suhteuttaa rahankäyttöään uuteen elämäntilanteeseen.
Taloustaitoja voi kuitenkin harjoitella sekä oppia suunnittelemaan rahankäyttöään.
Epävarma toimeentulo vaikuttaa opiskelijan hyvinvointiin.
Lue lisää
Nyyti ry